• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Yeni kabine

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.07.2011, 00:00
Yeni kabine dün Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi ve hükümet fiilen çalışmaya başladı. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı liste içinde sürprizler yok. TBMM Başkanı olan Cemil Çiçek'i saymazsak altı bakanın kabine dışına kaydırıldığını görüyoruz. Bu bakanlardan Mehmet Aydın ve Selma Aliye Kavaf zaten milletvekili adayı yapılmamışlardı. Diğer taraftan, kabineye yeni giren bakanlara tek tek baktığımız vakit yine sürpriz denebilecek bir isme rastlamıyoruz. Başbakan Yardımcısı olan Bekir Bozdağ Grup Başkan Vekili olarak zaten yüksek bir başarı göstermişti, Başbakan onu ödüllendirdi. Beşir Atalay ise Kürt açılımı sürecini Başbakan Yardımcısı olarak sürdürecek. Fatma Şahin'de Bekir Bozdağ gibi teşkilatta çok iyi sınav vermiş bir isim. Aynı zamanda da kabinenin tek kadın bakanı.

ESKİLERLE DEVAM
Kabine listesine bir bütün olarak baktığımız vakit Başbakan'ın kabinenin omurgasını muhafaza ettiğini görürüz. Bu tercihin sağlam bir gerekçesi var elbet. Birincisi, kabinede yeniden yer alan isimler bugüne kadar sürdürdükleri görevlerinde başarılı olmuş insanlar. İkincisi, 12 Haziran seçimlerinden halkın AK Parti'ye verdiği yüzde 50 oy bir bakıma bu insanların başarılarına verildi. Başbakan halk ekseninde siyaset yapan bir Başbakan olarak bu dikkati gösteriyor ve 12 Haziran mesajını doğru okuyor. Eskilerin yeni görev dağılımı üzerinde belki birazcık durmak lazım. Bu dağılımda en dikkat çeken bakan hiç şüphesiz Ömer Dinçer. Ömer Dinçer çok önemli bir uzman siyasetçi. Başbakan en başından beri en sorunlu bakanlıkları Ömer Dinçer'e veriyor. Kurucu ve inşa edici bir aklı var Ömer Dinçer'in. En son görev yaptığı Çalışma Bakanlığı'nda olağanüstü işler yaptı. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı gibi çok problemli bir bakanlığın başına getirildi. Bu Türkiye'nin eğitim politikalarında değişimin yaşanacağı bir dönemin başladığı anlamına geliyor.

GÜÇLÜ YENİLER

Şüphesiz en başta ele alınması gereken isim Erdoğan Bayraktar. Bayraktar TOKİ başkanı olarak sergilediği başarı ile tarihe geçmiş bir isim. Şimdi en iyi bildiği iş olan şehirler ona emanet edildi. İnşallah inşaat mühendisi olmanın her şeyi anlamaya ve bilmeye yetmeyeceğini anlar. Erdoğan Bayraktar bu görevde de başarılı olursa eminim ki Başbakan Erdoğan'dan sonra tarihe ismi altın harflerle geçecek bir isim olacak. Çünkü medeniyet yolunda ilerlememiz ve zafer kazanmamız şehirleri yeniden inşa etmemizle doğrudan alakalı. Erdoğan Bayraktar bu büyük vizyona sahip birisi. Ama dediğim gibi inşaat mühendisi kafasını terk ettiği sürece başarılı olacaktır. Zira şu anda geldiği görev "yüksek siyaset ve yüksek hayal gücü" gerektiriyor, statik hesap değil.
Suat Kılıç yeni Gençlik ve Spor Bakanımız. Bu görevlendirmeye çok sevindim. Suat Kılıç Türk siyasetinin pırıltılı yüzüydü. Genç yaşında milletvekili ve grup başkan vekili oldu. Çok da başarılı bir görev dönemi yaşadı. Türkçe'yi en iyi kullanan siyasetçilerden birisi olarak herkesin dikkatini çekti. Ve Başbakan Erdoğan kendi yetiştirdiği bir genç adamı bakanlığa kadar taşıdı. Suat Kılıç bu kabinenin en çok izlenen ismi olacaktır.
Yeni Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz hakkında çok şey bilmiyoruz. Ama eski bir bürokrat olduğu biliniyor. Kendisini tanıyanlar onun devlet adamı vasıflarını dile getiriyorlar. Bir hukukçu olan yeni bakanın Milli Savunma Bakanlığı gibi zor bir bakanlıkta neler yapabileceği de ayrıca merak konusu.

İZMİR HAKKINI ALDI
12 Haziran seçimlerinde AK Parti İzmir'de başarılı oldu. İzmir'deki CHP hakimiyetini önemli ölçüde geriletti. Şüphesiz bunu başarırken yürüttüğü strateji iki isim üzerinden yürütüldü. Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım gibi güçlü iki isim projeleri ve söylemleriyle İzmirlileri ikna etmeyi başardı. Sonuçta bu başarı Başbakan Erdoğan tarafından değerlendirilmeye layık görüldü. Şimdi İzmir'in iki güçlü bakanı var. Birisi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, diğeri ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım. Bu iki isim üzerine çok fazla bir şey söylemeye gerek yok, ancak şunu söyleyebiliriz ki bu yeni kabine listesi İzmirlilerin kazançlı çıktığı bir liste özelliği taşıyor.

USTALIK DÖNEMİ

Başbakan bir siyaset ustasına yakışan türden bir kabine listesi yaptı. Süreklilik içinde değişimi savunan bir Başbakan'ın tarzını yansıtan bu liste bir bakıma yeni Türkiye'nin karakterini de belirleyecek. Bu yönüyle de tarihsel işler yapması beklenecek. Başbakan'ın da son dönemi olduğunu düşünürsek, yeni kabinenin oldukça terleyeceğini söyleyebiliriz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA