• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

AK Parti neden hep başarılı oldu?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.08.2011, 00:00
Bu yazımda asıl söylemek istediğimi en sona bırakıyorum. 10 yıllık geçmişi içerisinde pek çok tarihi olayı yaşamış AK Parti hükümetinin başarılı olmasına yol açan nedenlere kısaca değinmek istiyorum.

DEMOKRASİ VE HUKUK
Bence Türk siyaseti içerisinde var olduğu günden bu yana AK Parti'nin yaptığı en doğru şey, kendisini demokrasi ve hukukun üzerine konuşlandırmış olmasıdır. Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye'de AK Parti'den daha güçlü vesayet kurumları olmasına ve bu kurumların tamamı AK Parti'yi yok etmek için her çabayı göstermiş olmalarına rağmen, AK Parti'nin ayağını bastığı yerin meşruiyeti temsil ediyor olması, onu bütün saldırılardan korumuştur.

HALK
Halk, AK Parti'yle birlikte siyasetin yeniden öznesi haline geldi. AK Parti'ye dönük her saldırının doğrudan kendisine yapıldığını düşündü ve tepkisini sandıkta AK Parti'ye destek şeklinde gösterdi. Halk, siyasi gücünü gösterince demokrasi güçlendi, tabii siyasi iktidarda yeni savunma kalkanları edindi. Kısaca halk, meşruiyetin gerçek kaynağı olarak ülke yönetiminde yeniden belirleyici oldu.

GÜNDELİK HAYAT

AK Parti siyasete reformist bir parti olarak damga vurdu. Özellikle sağlık ve eğitim alanında yaptıkları geniş kitleleri bu partiye bağladı. Bütçede sağlık ve eğitim harcamaları tarihte ilk kez savunma harcamalarının önüne geçti. AK Parti hükümetinin pek çok sosyal politikaları toplumda bir standart yükselmesi duygusu yarattı.

MİLLİ GELİR
Bu konuda net bir başarısı var AK Parti'nin. 2002'de iktidar olduğunda kişi başına milli gelir 3 bin dolar civarındaydı, bugün 10 bin doların üzerinde bir seyir takip ediyor. Bu gelişme Türk toplumunda yeni bir "orta sınıflaşma"nın oluşmasına neden olmuştur.

MİLLİ GURUR

Son on yılda dış politikada Cumhuriyet'in barışçı anlayışına zarar vermeden yeni açılımlar devreye sokuldu. Türkiye'nin küresel itibarı arttı. Türkiye etkili arabuluculuklar, yardım organizasyonları geliştirdi. Dünyada ezilen halkların yanında oldu. Geliştirdiği bu ahlaki duruşun bütün risklerini aldı. Bu duruş Türkiye'ye büyük prestij sağladı. Diğer yandan son yıllarda spor alanında Türk sporcuları büyük başarılar gösterdiler. Ülkemizde pek çok büyük spor organizasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Bütün bu gelişmeler Türk insanının özgüvenini artırdı ve seçmen bilincinde AK Parti'yle bir bağ oluşturdu.

EKONOMİ
Türk ekonomisi AK Parti döneminde büyük bir ekonomi haline gelmiştir. Bugün 1 trilyon dolarlık bir ekonomi olmaya doğru gitmekteyiz. Bu ekonomik genişleme kaçınılmaz bir biçimde Türkiye'yi küresel bir aktör hale getirmiştir. Bunun içeriye yansımalarının yarattığı canlılık ayrıca AK Parti'yi siyasi olarak beslemiştir. Anadolu'da gelişen büyük üretim birimleri ve bunların ihracata dayalı agresif faaliyetleri; diğer taraftan bankacılık ve finans alanında gerçekleşen reformlar ekonomiyi krizlere rağmen ayakta tutmuştur.

LİDERLİK
Son 10 yılda Recep Tayyip Erdoğan gerçek bir liderlik örneği sergilemiştir. Türk halkının Tayyip Erdoğan'a duyduğu sevgi, bizzat kendisi tarafından çok iyi taşınmış ve siyasi güce dönüştürülmüştür. Ayrıca Tayyip Erdoğan'ın dünya liderleri arasında elde ettiği yer de, içeride bir gurur kaynağı olarak siyasi tercihleri etkilemiştir. Bugün, nereden bakarsanız bakın, Recep Tayyip Erdoğan, tarihsel bir kişilik olarak zihinlerde yer etmiş bir liderdir.

VE ASIL SÖYLEMEK İSTEDİĞİM: VİZYON
Bence AK Parti'yi diğer partilerden ayıran temel üstünlük bir vizyona sahip olması ve siyaseti hep bu vizyoner kimliği ile yapmasıdır.
Diğer partiler ideolojik suçlamalar ve halk için hiçbir anlam taşımayan argümanlarla siyaset yaparken, AK Parti her seferinde toplumun önüne yeni hedeflerle, büyük projelerle çıkmış, bunların gerçekleştirilmesi süreçlerini bir siyasi iletişim dili olarak kullanmıştır. İşte dün yaşanan gelişme buna örnektir.
Muhalefet hükümetin Suriye politikasıyla meşgulken, Başbakan Erdoğan Türkiye'nin önüne yeni bir hedef koymuştur: Türkiye 2020 Olimpiyatları'na adaydır. AK Parti önümüzdeki yıllarda bu hedef etrafında oluşacak enerjiyi ve toplumsal ilgiyi yine siyasete yansıtmayı daha öncekilerde olduğu gibi başaracaktır. Toplumun hayal gücüyle kurulan bu irtibat, AK Parti'yi kendini sürekli yenileyen bir siyasi parti formunda tutmaktadır.
Yukarıda yazdıklarım özetin özeti. Bu gerçekleri görmeden "AK Parti neden hep başarılı oluyor?" sorusuna cevap bulunamaz!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA