• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Derviş'in fikri, S&P'nin zikri

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.09.2011, 00:00
Kemal Derviş benim için tarihi önemde bir insandır. Bir gün Türkiye'nin iktisadi tarihini yazacak olanlar Kemal Derviş'in değişim tarihimizdeki önemini kaçınılmaz bir biçimde not edeceklerdir. Bunun basit bir nedeni var: Türkiye 2001 krizinin tozu dumanı arasında sürünürken Ecevit hükümeti tarafından çağırılan Kemal Derviş öylesine büyük bir ekonomik devrim yaptı ki, artık Türk ekonomisi geri dönülemez bir biçimde küresel ekonomiye eklemlendi. Bana "Özal mı daha büyük devrimci Kemal Derviş mi?" sorusu sorulsa hiç düşünmeden cevabım "Kemal Derviş" olur. Çünkü Kemal Derviş, Cumhuriyet tarihinin en köklü reformlarını hayata geçirdi. Onun yapılandırdığı ekonomi küresel krizlerin tamamında ayakta kalmayı başardı. O nedenle Türk ekonomisinin ve Türk halkının Kemal Derviş'e her zaman bir takdir borcu vardır. Aslında AK Parti'nin son elli yılın en başarılı hükümeti olması gerçeğinin altında da Kemal Derviş'in kurduğu yeni ekonomik yapılanmanın payı var... AK Parti hükümeti göreve geldiği 2002 yılından itibaren Kemal Derviş'in ekonomik mirasını olduğu gibi benimsedi ve bugüne kadar o mirasın temel prensiplerinden hiçbir taviz vermedi.
***
Nitekim sağlam prensipler ve altyapı üzerine oturmuş bir ekonomi, güçlü bir yönetim ve işleyen bir demokrasi bugün dünya gözünde değerli bir ekonomi ortaya çıkardı. Standard and Poor's adlı derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin puanını yükseltti ve Türkiye'yi "yatırım yapılabilecek ülke" seviyesine çıkardı. Türkiye ve ekonomi dünyası için bunun ne derece önemli olduğunu herhalde ayrıca belirtmeye gerek yok. Bütün bu gelişmelerin hangi zaman aralığında yapıldığına bakmak da çok önemli. Zira S&P daha geçen ay ABD gibi bir ülkenin kredi notunu düşürmüştü. Dün ise Türkiye'nin notu yükseltilirken aynı anda İtalya gibi Avrupa'nın en dinamik ekonomilerinden birinin notu düşürülüyordu. Bu arada bizim meslek büyüğümüz Mehmet Çetingüleç'i anmadan geçemeyiz. 9 Ağustos 2011 tarihli Takvim Gazetesi'ndeki köşesinden "İtalya'nın notunun düşeceğini Türkiye'nin ise yükseleceğini" haber vermişti. Çetingüleç'in yazdıkları aynen gerçekleşti.
***
Yine Derviş'e dönmek gerekecek. İlginçtir, Türkiye'nin kredi notunun yükseldiği günün hemen öncesinde Kemal Derviş çok önemli açıklamalar yaptı. Bana göre S&P'nin Türkiye'nin uluslararası kredi notunu yükseltmesi kadar önemli bir açıklamaydı bu. Ne diyordu Derviş: "Bu dinamizm devam ederse Türkiye, hakikaten son 10 yılda kat ettiği mesafeden daha fazlasını da önümüzdeki 10 yılda kat edebilir ve belki uzun bir mücadele, uzun bir yoldan sonra cumhuriyetin de kuruluşunun 100. yılında umut edildiği gibi dünyanın en ileri ülkeler ailesine katılabilir. Türkiye, gelecek vaat ediyor."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA