• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Demokrasiden Darbeye: Babam Adnan Menderes

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.10.2011, 00:00
Kitap yayınlandığı vakit Taha Akyol'u hem biraz kıskandım hem de kendime pekçok kızdım doğrusu. Çünkü Aydın Menderes gibi tarihe tanıklığı çok değerli olan bir şahsiyetle 27 Mayıs'ı konuşmuş, o meş'um hadisenin öncesini, sonrasını ve aktörlerini ele almışlardı. Şimdi bu çalışma önümde bir solukta okunacak bir kitap olarak duruyor. Hem roman tadında insanı kendine mıhlayan bir kitap olarak duruyor; hem de her bir anı tanıklıklarla tescil edilmiş bir vesika olarak. Benim için çok değerli bir insan olan Taha Akyol'u kıskandığımı söylemiştim, şundan: Daha önce Atatürk'ün rejim anlayışı üzerine bir kitap projem vardı, ancak Taha Bey "Hangi Atatürk" adlı öyle şahane bir kitap yazdı ki kitap projem rafa kalktı. Şimdi yine çok yapmak istediğim bir şeyi daha yaptı, Yakın tarihimizin en zengin ve en sahih hafıza kayıtlarına sahip şahsiyeti olan Aydın Menderes'le 27 Mayıs'ı konuştu ve kitaplaştırdı. Tesellim bu kitap da Taha Bey'in diğer kitapları gibi kaliteli bir çalışma olmuş.
***
Kendime kızgınlığa gelince: Aslında Aydın Menderes'le en evvel ve herkesten evvel ben konuşmalıydım ve böyle bir kitabı ben hazırlamalıydım. Çünkü bu benim hem görevim hem de hakkımdı. Görevimdi, zira bu çalışmalar şimdiye kadar bizler tarafından çoktan yapılmalı ve tarih tashih edilmeliydi. Bir kusurdur kabulleniyorum. Böyle bir kitabı yazmak benim hakkımdı dedim, şundan: Allah bana Aziz Menderes ailesine yakın olmayı lütfetti. Merhume Berin Hanım'ı tanıma fırsatı buldum. Aydın Menderes gibi bir dev insanın rahle-i tedrisinden geçtim. Üstelik beni Menderes ailesinin gözünde ve gönlünde herkesten daha imtiyazlı kılan bir avantajım daha var: Ümran Menderes'in manevi oğlu olmak. Bu avantajların hiçbirini değerlendiremedim. Sanırım ben hem tembelim hem de mütecessis bir yazı ehli değilim.
***
Tekrar kitaba dönersek; "Demokrasiden Darbeye: Babam Adnan Menderes" adlı kitabı keşke herkes okuyabilse. Bir kere kitapta Türk siyasetinin en trajik olayı anlatılmasına rağmen hiçbir abartı ve duygusallığa rastlayamazsınız. Zihinleri böyle bir konuyu konuşmaya çok hazır iki entellektüelin 27 Mayıs öncesi ve sonrasına dair kuşbakışı söyleşisidir kitabın içeriği. Aydın Bey'in soğuk kanlı ve edebi anlatımı, Taha Bey'in doğru soruları hacmi küçük kitaba referans vesika niteliği kazandırmış. Ayrıca kitap yakın tarihi çok anlaşılır kılan başlıklara sahip. Adnan Menderes'in siyasete girdiği şartlar, Demokrat Parti'yi ortaya çıkaran gelişmeler, tek parti dönemi, DP'li yıllar, olayları etkileyen vesikalar ve tabi Aydın Menderes'in bazı ayrıntılara dair keskin gözlemleri.
Vakit geçirmeden alınıp okunması gereken bir kitap "Babam Adnan Menderes". Özellikle Adnan Menderes çalışmalarıyla öne çıkan ve taktir toplayan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi bu kitabın en geniş bir çevre tarafından okunmasını sağlamalıdır.
Aydın Menderes'i ve Taha Akyol'u karanlıkları aydınlatan müşterek çalışmalarından dolayı kutlarım.
Tabi kıskanarak ve kendime kızarak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA