• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

"Cumhuriyet" cehaleti

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.10.2011, 00:00
Bu yıl Van depremi nedeniyle cumhuriyet törenleri yapılmadı. Ben bu kararın alınmasında bir iyiniyetli hassasiyetin olduğunu görüyorum ancak kararın doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Zira cumhuriyet kutlamaları bir festival veya bir carnaval havasında kutlanmaz, devlet ağır başlılığı içinde bir devlet-millet töreni olarak kutlanır. Böyle bir karar çıkınca doğal olarak muhalefet buradan bir siyaset çıkardı ve CHP bayramı kendi ölçülerinde kutlama kararı aldı. Kimse bu tablonun bize iyi bir görüntü sunduğunu söyleyemez. Dolayısına bu tören erteleme işinin depremle ilişkilendirilmesi yanlış olmuştur. Belki cumhuriyet bayramı törenleri şehitlerimizin ve deprem felaketinin milletçe yasını tuttuğumuz bir milli bütünleşme ortamı haline getirilebilirdi. Ama ben yine de törenleri iptal edenlerin de iptaline karşı çıkanların da kendilerine göre haklı sebepleri olduğunu düşünüyorum ve bu mesele üzerinden zorlayıcı ithamlarda bulunulmasını doğru bulmuyorum.
***
Bugünkü yazımın asıl konusu cumhuriyet konusunda son dönemlerde ortaya dökülen yalan yanlış görüş ve yorumlar. Önce güya cumhuriyet taraftarlarından başlayayım: Bu ülkenin başına bela bir zümre vardır ki cumhuriyeti neredeyse giyim kuşamdan ibaret görürler. Rahmetli Ecevit bunlara "gardrop devrimcisi" demişti. Bu zümre cumhuriyetin ne oldugunu hiçbir zaman tam anlayamadı. Bütün siyasi konumlanışını cumhurun inançlarıyla giyim tarzıyla mücadele belirledi. Halkı küçümserken elitizmi yüceltti. Bunlar halkı sevmedi halk da bunları sevmedi. Nitekim bu zümrenin siyasi temsilcisi olan CHP, halk tarafından yarım asırdır iktidardan uzak tutuluyor. Söylediğimi daha da somutlaştırıyım: Dün İstanbul'da CHP İl Başkanlığı bir pankart dolaştırıyordu. Pankartta şu söz vardı: "Cumhuriyet çoğunluğun tahakkümü değildir."
İlk bakışta insana güzel bir söz gibi geliyor değil mi? Ama değil, temelden yanlış bir söz bu. İçinde cumhuriyet geçen böyle bir cümleyi ancak cumhuriyetin ne olduğunundan haberi olmayan biri kurabilir ve bir pankarta yazar. Zira bu cümlede tarif edilen kavram "cumhuriyet" değil "demokrasi"dir. Bu uzun mesele, geçiyorum. Asıl üzerinde durmak istediğim husus bu sloganda da görüldüğü gibi CHP'lilerin mental savrukluğu. CHP'liler tuhaf bir biçimde kendilerini "azınlık" içinde görüyorlar. Yani bir çoğunluk var, bunlar AK Partili veya sağcılar, CHP'liler de "azınlık" olan kesim. İktidar hep sağcılar olduğuna göre, onların iktidarları cumhuriyet demek değildir. Şimdi aklı başında CHP'lilere soruyorum: Bu kafanın, kendisini peşinen azınlık gören bu zihniyetin Türkiye'de hiç iktidar şansı olabilir mi?
***
Bir de diğer uç var ve orada da vahim bir cumhuriyet algısı mevcut. Kendisine liberal adını verenlerin cumhuriyete yönelttikleri vicdandan uzak, bilim dışı, haksız ve nankör eleştiriler ve hatta suçlamalar var. Bunları da yarın yazalım.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA