• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

PKK'nın üç hali

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.01.2013, 00:00
PKK, hiç şüphesiz yaşadığımız çağın en kanlı, en karmaşık örgütüdür. Otuz yıl boyunca yediği ağır darbelere rağmen gücünden hiçbir şey kaybetmediği gibi mütemadiyen güçlenmiş ve bugün legal ve illegal dünyanın içinde karmaşık bir ağ olarak faaliyetini sürdürmektedir.
'Tek bir PKK yoktur' şeklindeki değerlendirmeler haklıdır, PKK üzerine yapılacak derinlemesine incelemeler, bu örgütün çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu gösterir.
Nitekim bugün, 'PKK silah bırakır mı, bırakmaz mı' şeklindeki tartışmalar, PKK'nın bu çok parçalı yapısını anlamadan bir sonuca kavuşamaz.

SİYASİ PKK

Bu PKK, Kürt davasına inanan, bir ideal uğruna mücadele eden ama bu mücadeleyi yaparken legal ve illegal her imkandan yararlanan bir niteliğe sahiptir. Bu kesim için Abdullah Öcalan, tartışmasız liderdir ve Öcalan'ın söylediklerini sorgulamadan yerine getirirler. Karayılan, BDP'liler ve Paris'te öldürülen Sakine Cansız gibi isimler bu gruba dahildirler. Bu gruptakilerin, silahların bırakıldığı biz çözüm sekline sıcak baktığı söylenmekte.

MAFYALAŞMIŞ PKK

Bu PKK tek kelimeyle korkunçtur. Bir ayağı Türkiye'de, bir ayağı Avrupa'da, bir ayağı Kandil'de olan bir örgütlenmedir. Yasadışı her işi yapmaktadır. Uyuşturucu, başlıca iştigal alanıdır. İnsan kaçakçılığı, kaçakçılık, haraç toplama gibi işler örgütün özel birimleri tarafından yerine getirilir. Bu PKK, Afganistan uyuşturucusunu İran üzerinden alır ve Avrupa'ya aktarır. Ayrıca Güneydoğu Anadolu'da uyuşturucu ekimi yaptırmakta, buradan elde edilen paranın bir kısmı PKK'ya silah alımında kullanılmaktadır. İçişleri Bakanı, son operasyonlarda PKK'nın üç milyarlık uyuşturucusuna el konulduğunu açıklamıştır. Margarin PKK silahların bırakılmasına ve barışın sağlanmasına şiddetle karşıdır. Çünkü bir barış ortamı bu yasadışı ticareti imkansız hale getirecektir. Duran Kaynak, bu kesimin lideridir.

TAŞERON PKK
Bu PKK, örgüt içindeki en tehlikeli kesimdir. Çeşitli ülkelerin istihbarat servislerinin adamları, bu PKK türünün içinde yer almaktadır. Bir tür taşeronluk yapmaktadır. Bu PKK'nın bir kısmını Ortadoğu ülkelerinin istihbarat örgütleri, diğer bir kısmını da önemli ölçüde batılı ülkelerin servisleri kontrol etmektedir. Mesela Bahoz Hüseyin gibilerini Suriye istihbaratı, Mustafa Karasu gibi terör liderlerini Avrupa ülkeleri kullanmaktadır. Bunların yakın geçmişte yaptıkları eylemler, tamamen taşeron eylemlerdir. Silvan, böyle bir eylemdir, İskenderun böyledir, Şemdinli saldırısı tamamen böyle bir eylemdir.
Doğal olarak bu kesimin, silahların bırakılmasını, PKK'nın tasfiyesini istemesi, mümkün değildir.
Gelecek günlerde mafyalaşmış PKK ile taşeron PKK'nın büyük provokasyonlarına hazır olunmalıdır.
Paris cinayetleri de bu bağlamda düşünülmelidir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA