• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Gezi Parkı ayaklanması

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.06.2013, 00:00
İlginç bir durumla karşı karşıyayız; Gezi Parkı ayaklanması son on yılın en büyük ve gerçek protestosu olarak tarihe geçti. Bu ayaklanmanın iki boyutu olduğunu düşünüyorum ve onları sizinle paylaşacağım.
Birincisi şu: bu köşede yakın geçmişte altını çize çize yazdım; velayet düzeninin mekanizmaları artık istikrar bozucu ve iktidar indirici eylem üretemediği için bu görevi İstanbul oligarşisinin yönlendirmesiyle DİSK, CHP, İP, Üniversite ve futbol seyircisi yerine getiriyor.
Daha geçenlerde Fenerbahçe stadında seyircinin "hükümet istifa" diye slogan attığını hatırlatalım. Çözüm sürecinin başladığı günün ertesinde üniversitelerde olayların çıkması yine oligarşinin tetiklediği türden eylemler diye düşünülmelidir.
Amaç bellidir: Türkiye'deki istikrar duvarından sızmak, hükümetin oligarşi üstündeki kuşatmasını gevşetmek ve iktidar savaşlarında Ak Parti alternatifi siyasi partilere gelişme fırsatı tanımak.
Kaossa kaos, istikrarsızlıkta istikrarsızlık; istenen bu.
***
Gelelim meselenin diğer boyutuna: yani hükümetin halkı küçümseyin, kendi üzerine kurulan tuzakları hafife alan kibirli tavrına.
1- Hükümet Taksim projesi konusunda açık ve samimi bir profil çizmemiştir.
2- Tepkileri dayatma ile çözebileceğini zannetmiştir.
3- Çevre konusunda duyarsız bir hükümet görüntüsü vermiştir.
4- Polisi aşırı sert kullanmıştır.
5- Olayların başladığı andan itibaren hükümetin hiçbir stratejiye sahip olmadığı belli olmuştur.
6- Hükümetin kitle hareketleri konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadığı da ortaya çıkmıştır.
***
Şu yaşanan olayların bir numaralı sorumlusu hükümetin ta kendisidir. Bu eyleme katılan her eylemci benim için saygı değerdir ancak buradan herkese sesleniyorum ki bu eylemin hedefi bu ülkenin birliği bütünlüğü ve istikrarıdır.
O nedenle ben arkasında oligarşinin en karanlık yüzünün olduğunu bile bile bu eylemi görünen gerekçesi ne olursa olsun desteklemem.
İnsanların duyarlılıklarını sömürenlerin derdinin Gezi Parkı'ndaki ağaçlar olmadığını bilelim, zararı yok hükümeti de sonuna kadar eleştirelim ama bu eylemlerle ve bu kışkırtmalarla Türkiye'nin büyümesinin, güçlenmesinin, zenginleşmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını görmezden gelmeyelim.
O nedenle "yaşasın istikrar, yaşasın huzur" diyorum!



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA