• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

ŞARK KURNAZLIĞI VE GÖZÜ DÖNMÜŞLÜK

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.06.2014, 00:00
CHP ve MHP'nin çatı adayı belli oldu. Ekmeleddin İhsanoğlu. Kim Ekmeleddin İhsanoğu? Bana göre çok iyi yetişmiş bir bilim adamı. Hayatının önemli bir bölümünü Mısır'da geçirmiş. Son görevi, özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün çabalarıyla seçildiği İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği. Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde daha sonra genişçe duracağız, sonuçta CHP'nin belirlediği ve MHP'ye de kabul ettirdiği çatı aday bir İslamcı. Bu profilde bir adayın ortaya çıkarılması tam Kemal Kılıçdaroğlu'nun karakterine uygun bir şark kurnazlığı, bunu anladım da, Cumhuriyet değerlerinin savunucusu olduğunu her fırsatta öne çıkaran CHP, bu kişiliksiz kararı nasıl içine sindirecek, onu merak ediyorum.
MHP'nin Kılıçdaroğlu'nun peşine takılıp milliyetçilikle hiç ilgisi olmayan bir İslamcıyı cumhurbaşkanı adayı olarak benimsemesi ise kıyamet alameti cinsinden bir durum. MHP'nin içinde bulunduğu fikri savrukluğu gösteren bundan daha somut bir örnek olamaz herhalde.
CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda sergiledikleri şark kurnazlığı apaçık ortada. Bu bir tarafa, beni asıl endişelendiren husus bu iki partinin Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda içine düştüğü gözü dönmüşlük. 'Gözü dönmüşlük' tabirini hakaret için kullanmıyorum elbette, bu iki partinin içine yuvarlandıkları ruh halini tarif etmek gayem. İki parti düşünün ki aday belirlemede tek bir amaçları var: Başka bir partinin adayının ilk turda seçilmesini engellemek. Yani, belirledikleri aday Cumhurbaşkanı olsun istemiyorlar, bu adaya verilen tek bir rol var, Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanlığına aday olursa, onun birinci turda seçilmesine engel olmak.

EKMELEDDİN BEY NE YAPAR?

Bir kere hemen söyleyeyim: Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kendisine önerilen çatı aday rolünü kabul edeceğini sanmıyorum. Çünkü böyle bir adayın CHP tarafından ortaya atılması bu parti açısından nasıl ontolojik bir sorunsa, aynı şekilde Ekmeleddin Bey gibi hayatını CHP karşıtı değerlere adamış biri için de taşınması zor bir yük. Ekmeleddin Bey kendini böylesine kaba saba bir biçimde kullanmak isteyen siyasi kurnazlıklara teslim olacak biri değil. Ancak, olabilir ki onun da kendine göre hesapları olabilir, işte o zaman da ortaya iyi bir kampanya performansı koymalı, kalın zırhlar giymeli. Zira kamuoyu önüne çıktığı andan itibaren başta rakipleri olmak üzere, tüm kamuoyu kendisine, "Mısır'da askeri darbeyi niçin destekledin?, Suriye'deki katliama niçin sessiz kaldın?" şeklinde bir dizi soru soracaktır.
Bu arada Başbakan Erdoğan muhalefetin çatı adayı hakkında ne düşünüyor olabilir?
Bir kere eminim ki kıs kıs gülüyordur bu şark kurnazlığına. Zira büyük yarışların, büyük seçimlerin kurnazlıkla değil, siyasi akıl ve güçle kazanılacağını en iyi Tayyip Erdoğan bilir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA