• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

'Güle Güle'

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.12.2009, 00:00
Geçen hafta Türk sineması çok büyük bir değerini, yönetmen Zeki Ökten'i sonsuzluğa uğurladı. Sinemayı sanat yapan, Türk sinema tarihine imza atan o büyük ustalardan birisiydi Ökten.
Sinemaya, ilk yönetmen Nişan Hançer'in yardımcılığını yaparak giren Ökten daha sonra Lütfi Akad, Memduh Ün, Atıf Yılmaz ve Halit Refiğ gibi Türk sinemasının en önemli yönetmenlerine dokuz yıl boyunca asistanlık yaptı. Senaryosunu Selim İleri'nin yazdığı 'Askerin Dönüşü' ile yönetmenlikteki yeteneği fark edilen Ökten ilk büyük çıkışını başrollerini Hale Soygazi, Kartal Tibet ve Lale Belkıs'ın oynadığı 'Bir Demet Menekşe' filmi ile yaptı. Yasak bir ilişkiyi anlatan filmin senaryosunda yine Selim İleri'nin imzası bulunuyor. Her iki filmde edebi tatlar içeren, insani değerlere önem veren hem Yeşilçam tadında hem de kendine özgü çalışmalardır.

EPİK BİR DESTAN
Bireyler arasındaki ilişkileri anlattığı filmleri geride bırakan Ökten, devrimci sinema akımında Türk sinemasının en önemli filmlerine imza attı. Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı 'Sürü' ve 'Düşman' yurtdışında büyük yankı uyandırdı ve ödül üzerine ödül kazandı. Türkiye'nin en zorlu yıllarında sinemasından ödün vermeden film çeken Zeki Ökten 'Sürü' ile Berlin Film Festivali'nde iki önemli ödül, Locarno Film Festivali'nde de 'Altın Leopar'ı aldı. Sürü birçok otorite tarafından hem onun hem de Yılmaz Güney'in başyapıtı kabul edilmektedir. Bir aşiretin Doğu'dan Ankara'ya gelişini anlatan 'Sürü' hem epik bir destan hem de konusuyla yürekte bir bukağı.

BİR DÖNEM KAPANDI
'Sürü'nün bu üstün başarısı gözden kaçmadı ve yine Güney/Ökten imzalı 'Düşman' filmi Berlin Film Festivali'nde yarışmalı bölüme kabul edildi. Büyük şehre göç eden bir ailenin dramını anlatan film bu festivalden hatırı sayılır ödüllerle döndü. Yılmaz Güney'in Fransa'ya kaçması ve kısa bir süre sonra vefat etmesiyle bu dönem kapanmış, Ökten yoluna 'Pehlivan' gibi yine sosyal gerçekçi filmlerle devam etmiştir.
Ökten 'Faize Hücum' filmiyle bankerzedelerin yarattığı toplumsal sıkıntılara ayna tutmuş, 'Düttürü Dünya' filmiyle toplumsal yozlaşmayı beyazperdeye taşıyıp hem kahkaha attırıp hem de gerçeği bir tokat gibi izleyenin yüzüne çarpmıştır. Ayrıca Ökten 'Düttürü Dünya' ile Kemal Sunal'ı klişe tarzı olan 'İnek Şaban'ın dışına çıkarmıştır.

HESAPLAŞMA FİLMİ
Zeki Ökten'in kariyerinde bir önemli film daha var: 'Ses'. 12 Eylül ile hesaplaşan, işkenceyi ve işkencecileri sorgulayan en yürekli filmlerden biridir 'Ses' filmi.
Zeki Ökten son yıllarda ise 'Güle Güle', 'Gülüm' ve 'Çinliler Geliyor' gibi filmler çekmiş fakat hiçbiri ona eski parlak günleri geri getirmemiştir. Her biri standardın üstü olan bu filmler Ökten hayranlarını maalesef memnun etmemiştir.
Birçok değerli isimle çalışan Zeki Ökten, sinemaya 'Zeki Demirkubuz' gibi nevi şahsına münhasır bir yönetmen armağan etmiştir. Yıllarca Ökten'e yardımcı yönetmenlik yapan Demirkubuz, adeta kulağı geçen boynuz misalidir.
Birçok yeni film vizyona girdi ama ben size bu hafta bir Zeki Ökten filminin DVD'sini alıp izlemenizi tavsiye ediyorum. İnanın önünüzde bambaşka pencereler açacak.
'Güle Güle' Zeki Ökten, nurlar yağsın üstüne.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA