• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

"3" Serseri Mayın

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.08.2011, 00:00
Birlikte yaşayan bir kadın ve erkek aynı anda, aynı erkeğe aşık olursa ne olur? Almanya'dan sinemalarımıza teşrif eden "3" bu tezden yola çıkıp ilişkilere yeni bir yorum getiriyor. "Biz genellikle kendimizi yüzde yüz heteroseksüel ya da homoseksüel diye tanımlıyoruz, oysa hepimiz, ikisinin arasında bir yerlerdeyiz" diyen yönetmen Tom Tykwer son filmi "3" ile ezber bozuyor. Sıra dışı öyküsüyle dikkat çeken film kısaca şöyle; 20 yıldır birlikte yaşayan ve orta yaşa gelmiş olan Hanna ve Simon, birbirlerinden habersiz aynı adama aşık olur. Adam ikiliye önceleri cinsel cazibesiyle çekici gelir ama zamanla her ikisi için de vazgeçilmez olur. Ancak her üçünün de bu ilginç tesadüften haberdar olduğu an, olaylar karışır.

AŞK ÜÇGENİ

Az hüzünlü, bolca komik, biraz hafif ama saygı-sevgi çerçevesini aşmayan bir aşk üçgeni; romantik bir komedi "3" filmi. Bilinen cinsel tercihleri/ilişkileri reddeden, yerine yeni bir alternatif arayan bir kara mizah örneği. Birlikte nasıl yaşadığımızla ilgili sorular soran, düşüncede daha açık fikirliyken, pratikte hala eski değerlere bağlı kalmamızın sebeplerini sorgulayan, sorgulatan bir çalışma. Çok duyulur ve konuşulur olmayan konuları görünür kılan "3"ü içeriği kadar önemli kılan kameranın arkasındaki yönetmen Tom Tykwer. Sinemaya başladığında Alman Sineması'nın genç dahisi olarak alkışlanan Tykwer, benim için "Koş Lola Koş" demek. Bu filmdeki şaşırtan kurgusuyla genç yönetmen birdenbire dünya sinemasında söz sahibi oldu. Lola başarıdan başarıya koştu, yönetmeni Tom Tykwer de sinemada doludizgin gitti. Genç yönetmen, best seller uyarlaması "Perfume: The Story of a Murder/Koku: Bir Katilin Hikayesi" filmiyle tüm zamanların en pahalı Alman filmine, "The International/Uluslararası" ile Hollywood'da da başarısını kanıtladığı sıkı bir aksiyon filmine imza attı.

AVRUPA FİLMİ

Bu yıldızlı başarılardan sonra Tykwer "3" ile yeniden anavatanı Almanya'ya dönüyor. Popüler sinemaya göz kırpan ama mütevazı bir Avrupa filmi olan "3" gerek atmosfer ve oyunculuk, gerekse modern sinema dili ve düzeyli diyaloglarla seyredenlere farklı bir dünya vaat ediyor. Oyuncular Sebastian Schipper (Simon), Sophie Rois (Hanna) ve Devid Striesow (Adam) filmin en büyük şansı, yönetmenin de en büyük yardımcısı.
Filmin hiç mi eksik/eksi bir yanı yok? Üst üste gelen iki kötü hastalık fazla bence. Hele finaldeki o çıplaklık. Ne manasız. Film boyunca yeteri kadar çıplak insan görüyoruz. Sonunda üçünün bir araya gelmesi fazlasıyla yeter de artardı. Kafamdaki asıl soru işaretine gelince: "3" Tom Tykwer'in filmografisine başarılı bir film olarak eklenir ama onun sinema kariyeri adına aynı katkıyı sağlayacağını düşünmüyorum. Neden mi? Bir Pedro Almadovar, bir Ferzan Özpetek filmlerindeki hassasiyeti ve samimiyeti -gay temalı filmler- Tykwer'in filminde bulmak zor.

TABULAR BİR KENARA
Son tahlilde "3" farklı filmlerden hoşlananlar ve tabuları bir kenara bırakabilecekler için iyi bir alternatif. Üstelik Tom Tykwer ipin ucu kaçtığında çok itici olacak bir konuyu, komedinin unsurlarını çok iyi kullanarak olgun bir sinema diliyle anlatmış. Bir sergi açılışında çiftin aşk yaşadıkları erkekle aniden karşılaştıklarındaki panikleri çok komik. O anki davranışları hakikaten görmeye değer. Modern kurgusu ve yaratılan mekanlar ise benim "3"te en çok sevdiklerim. Bundan sonra Tom Tykwer nasıl bir sürprizle şaşırtacak bizleri. Bekleyelim, görelim.

Haftanın Filmi
Maymunlar Cehennemi: Başlangıç

Klasikleşmiş bir bilim kurgu olan Maymunlar Cehennemi yeni bir filmle sinema serüvenine doludizgin devam ediyor. Üstelik bu kez "Başlangıç" ile bu serüvenin nasıl start aldığını öğreniyoruz. Laboratuvarda hapsolmuş olan ve deney amacıyla kullanılan maymunlar kaçıp, insanoğluna karşı isyan başlatırlar. Bilgisayar efektleri sayesinde zengin bir görselliğe sahip olan film, sezonun en iddialı projelerinden.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA