• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Yine yeşillendi sinema salonları...

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.08.2011, 00:00
Sinema perdesinde çizgi film uyarlamalarının kıran kırana rekabeti son sürat devam ediyor. Bayram şerefine gösterime giren 'Yeşil Fener' de şimdi bu rekabete ortak oluyor. İradenin korkuya karşı zaferinin işlendiği filmde, cesur bir jet pilotunun, dünyaya düşmüş bir uzaylı tarafından evrenin düzenini korumak üzere görevlendirildiği bir macera anlatılıyor. Yeşil Fener'in süper kahramanı ise yakışıklı Ryan Reynolds.

HAL JORDAN

Filmin kısaca öyküsü şöyle: Test pilotu Hal Jordan çalıştığı Ferris Havacılık şirketinin yeni ürettiği robot uçakların deneme sürüşünü yaparken sınırları aşar ve uçağın kontrolünü kaybedip hayatını zor kurtarır. Şirketi büyük zarara sokan Hal işinden kovulur. Bu arada evrenin bir başka köşesinde "Yeşil Fenerler Kolordusu" adlı koruyucu grubuna savaş açan Parallax adlı bir düşman, bazı kolordu üyelerini öldürerek gücüne güç katar. Bir Yeşil Fener temsilcisi olan Abin Sur, Parallax ile olan kavgasında ağır bir yara alır ve aracıyla birlikte dünyaya iner. Bu arada süper güçler barındıran 'Yeşil Yüzük' de dünyada yeni sahibini arar ve Hal Jordan'ı seçer. Zavallı bir test pilotu olan Hal'ın evreni kurtarmak için savaşmaktan başka bir seçeneği yoktur.
Çizgi roman aslında Amerikan popüler kültürünün olmazsa olmazlarından... Özellikle ekonomik buhran döneminde yaygınlaşan bu tür, günümüzde bile eski popülerliğini koruyor. Çizgi roman alanında iki grubun rekabetine tanık oluyoruz. Marvel Grubu; Örümcek Adam, Iron Man, X-Men, Fantastik Dörtlü, Hulk, Kaptan Amerika gibi kahramanlarıyla yarışı önde götürürken, DC Comics; Süperman, Batman, Wonder Woman, Flash ve Kaptan Marvel gibi kahramanlarıyla bu yarışta onları yalnız bırakmıyor. Bu kadar popüler olan kahramanlara kayıtsız kalamayan Hollywood birer ikişer bu roman kahramanlarını beyazperdeye aktarıyor. Bunlardan en son nasiplenen de 'Yeşil Fener'in kahramanı Hal Jordan oldu.

BENZEŞMELER

Kahramanımız çizgi romandan uyarlama olunca diğer kahramanlardan da haliyle çeşitli esinlemeler taşıyor. Süper kahramanlar nedense bende hep 'Süperman'i çağrıştırır. Nitekim Hal'ın 'Yeşil Fener' kılığında eski sevgilisi Carol'la bir binanın zirvesinde yaşadığı romantik anlardan sonra onu yeryüzüne indirdiği sahne, Süperman'in sevgilisi Lois'i Metropolis semalarında gezdirdiği sahneyle nerdeyse bire bir benziyor. 'Yeşil Fener'in benzerlik taşıdığı bir başka film de "Star Wars". Oa gezegeninde bulunan dünya dışı varlıların çeşitliliği ve evrensel barışın koruyucularını konu alması itibariyle benzeştiğini söyleyebiliriz. Kahramanımız Hal'a Oa'da eğitim veren Sinestro'nun irade ve korku ile ilgili düşüncelerinin Star Wars'ın Yoda'sının Uzak Doğu öğretileriyle aynı söyleme sahip olduğu hemen göze çarpıyor. Farklı birçok film ve kahramanla benzerliklere rağmen, 'Yeşil Fener'in kendine özgün bir dünyaya sahip olduğunu belirtmekte fayda var.

CAMPBELL BAŞARILI

Filmin yönetmenliği üstlenen Martin Campbell, "The Mask of Zorro" ve iki Bond filmi olan 'Goldeneye' ve 'Casino Royal'deki başarısıyla daha önce sinema dünyasında göz doldurmuştu. Campbell, Süperman ya da Batman kadar popüler olmayan bir kahramana sinemada hayat veriyor. İşin en zor kısmı da asıl burada bence. Fakat Campbell'in tecrübesi burada devreye girmiş, başarılı bir aksiyon filmine imza atmış. Hal Jordan olarak Ryan Reynolds'ın seçilmiş olması tam isabet. Havalarda uçarken izleyeceğiniz Ryan'ı, DVD'den bir de 'Toprak Altında'ki performansıyla seyretmenizi hararetle öneririm.
Çizgi roman uyarlamasıysa söz konusu olan, 'Süpermen'im her zaman tek geçer herkesi!
İyi seyirler, şimdiden iyi bayramlar...

HAFTANIN FİLMİ
Kolombiyalı: İntikam Meleği

Luc Besson bir kez daha kült filmi Nikita'ya geri dönüyor ve bu unutulmaz 'İntikam Meleği' kahramanını bu kez karşımıza Kolombiyalı bir genç kız olarak çıkarıyor. Anne babasının katledilişinden bu yana intikam ateşiyle yanıp tutuşan bir genç kızın öyküsünün anlatıldığı filmde, başrolü 'Avatar'la yıldızı parlayan Zoe Saldana oynuyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA