• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Türk sineması bomba gibi

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.09.2012, 00:00
Bu yıl da gişede Hollywood nal toplayacak, Türk sineması şampiyon olacak gibi gözüküyor. Dizisi tatile giren oyuncular/yönetmenler soluğu sinema setlerinde aldı. Sinema emekçileri yaz boyunca az yedi, çok çalıştı. Hemen yeni sezondaki birbirinden iddialı filmlere kısaca bir göz atalım isterseniz.
Merakla beklenen yapımların başında 'Uzun Hikaye' geliyor. Yönetmen Osman Sınav. Oyuncular Kenan İmirzalıoğlu, Güven Kıraç, Altan Erkekli, Mahir Günşiray, Tuğçe Kazaz. 'Mustafa Kutlu'nun eserinden uyarlanan filmde, 70'lerde kasaba kasaba gezip demiryollarında çalışan bir adamın hikayesi anlatılıyor. Film şimdiden adından söz ettirmeye başladı bile. Heyecan yaratan bir diğer proje ise Yılmaz Erdoğan imzalı 'Kelebeğin Rüyası'. 1940'lı yıllarda her ikisi de veremden ölen iki şair arkadaşın hayatını anlatan filmde Kıvanç Tatlıtuğ, Mert Fırat ve Belçim Bilgin oyuncu olarak yer alıyor. Yılmaz Erdoğan ise şair Behçet Necatigil rolünde. Sabırsızlıkla bekliyorum.

ÇANAKKALE 1915
Sezonun en en iddialı prodüksiyonu 'Çanakkale 1915' filmi diyebilirim. "Hiçbir düşmanın, ordunun ve silahın, yurt sevgisinden daha güçlü olmadığını kanıtlayan destan" sloganıyla tanıtılan filmin senaryo yazarı Turgut Özakman, yönetmeni ise Sinan Çetin. 'Fetih'in gişe rekorunu bu film geçebilir. Ödüllü yönetmen Reha Erdem ise bir değil, tam iki filmle sevenleriyle buluşacak. Erdem, 'Şarkı Söyleyen Kadınlar'da muhtemel bir deprem nedeniyle boşaltılmaya karar verilen bir adada bu karara ayak direyen bir grup insanın hikayesini anlatıyor. Binnur Kaya bu filmle Vavien'den sonra nihayet karşımızda olacak. 'Jin' ise Reha Erdem'in bir diğer filmi. Yaşadığı hayata isyan eden bir genç kızın hikayesi, epey bir festival yolculuğuna çıkacak gibi.
'Uzak İhtimal'le sinemaya sıkı bir giriş yapan Fazıl Coşkun, 'Yozgat Blues'la sinema serüvenine devam ediyor. Ayça Damgacı'nın başrolü Ercan Kesal'la paylaştığı film, taşradaki ahlak anlayışını sorguluyor. Berlin'den sonra İstanbul Film Festivali'nden de ödüllerle dönen 'Tepenin Ardı' bu yılın sürpriz filmi. Maço kültürün yıkıcılığını ve düşman yaratma konusundaki rolünü mercek altına alan filmin oyuncuları arasında Tamer Levent, Reha Özcan, Berk Hakman yer alıyor. Festivallerin gedikli yönetmeni Pelin Esmer ise, 'Gözetleme Kulesi' filmiyle yine sinemaseverleri farklı dünyalara taşıyacak. Gözetleme kulesinde bekçilik yapan Nihat'la, otobüslerde hostes olan Seher'in ilişkisini anlatan filmde Olgun Şimşek, Menderes Samancılar ve Nilay Erdönmez'i izleyeceğiz. Her filmiyle yeni ufuklar açan Yeşim Ustaoğlu, 'Araf' filmiyle de beğeni toplayacak. Benzin istasyonunda çalışan genç bir kız, genç bir erkek ve bir kamyon şoförünün ilişkisini anlatan filmin başrolünde ise Özcan Deniz var. 'Araf'ın bu yılki Venedik Film Festivali'nde ülkemizi temsil ettiğini hemen belirteyim. Şansı bol olsun.
Meraklıları eminim 'Romantik Komedi 2: Bekarlığa Veda' filmini pas geçmeyecek. Engin Altan, Burcu Kara, Cemal Hünal, Sinem Kobal'lı kadro, devam filminde de işbaşında. Gişe şampiyonluğunu zorlayacak filmlerden olan 'Karaoğlan' sezonun en yüksek bütçeli işlerinden biri. Umarım dağ fare doğurmaz. Biz de keyifli keyifli 'Karaoğlan' izleriz.
Sinemalarda ayrıca farklı birçok kategoriden filmi izleme şansımız olacak. Bakalım hangileri festivallerin yıldızı, gişenin Recep İvedik'i olacak.

Haftanın Filmi

Paris-Manhattan

Woody Allen meraklısı eczacı Alice Alice, yönetmenin tüm filmlerini ezbere bilir. Bir gün Victor adında bir erkekle tanışır. Victor'un hayatında hiç Woody Allen filmi seyretmediğini öğrenir. Alice onunla hiç anlaşamayacağını düşünse de Victor onu haksız çıkarır. Avrupa'da büyük ilgi gören Woody Allen'ın da oynadığı romantik komediyi kaçırmayın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA