• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Yeni Asır farkı

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.09.2010, 00:00
Size şimdi bir sürü rakamlar verip kafanızı daha çok karıştırmayayım. Haber sayfalarımızda en detaylı şekilde il il, ilçe ilçe ve hatta bazen mahalle sonuçlarına kadar iki gündür sizlerle paylaşmaya çalışıyoruz Ege'deki sonuçları. Asıl konuya geçmeden önce; birkaç teşekkür borcum var; Öncelikle başta İzmir ve Ege olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında hiçbir istenmeyen görüntü ve kötü muamele yaşanmaksızın vatandaşlık haklarını kullanmalarını sagladığı için polis ve güvenlik birimlerine Türk milleti olarak borcumuz var. Her ne kadar Güneydoğu'da, BDP'nin baskıları ve hatta tehditleriyle sözde sandığı "boykot" çağrısı sonuç verdi ancak; yine de korkmadan, adeta meydan okuyarak oyunu kullanan sessiz on binlere de teşekkür etmeliyiz millet olarak. Sandıklar açılıp sayım başladığı andan itibaren dakikalar sonra düzenli ve sağlıklı şekilde sonuçları paylaşan tüm ajans ve çalışanlara, sandık görevlilerine de teşekkür borcumuz var. Partisi ne olursa olsun, inandığı doğrultuda kampanyayı yürütüp, bu yönde emeğini, maddi-manevi gayretini veren, kampanya sürecinin seviyeli geçmesine birinci derecede katkısı bulunan tüm parti örgütlerine de teşekkür etmeliyiz. Ve; bir teşekkür de kendi arkadaşlarıma. Bir hafta öncesinden yaptığımız tüm hazırlıklar, dün ve bugün sizlere ulaştırdığımız gazetede meyvelerini verdi. Pazar akşamı saat 17 itibarıyla başlayan resmi koşuşturma, gece yarısı saat 02.30'da son bulurken, bölge masamızdaki müdür ve temsilci, muhabir tüm arkadaşlarıma, haber merkezinde tüm gün iğne oyası gibi haberi işleyen arkadaşlarıma, yazı işlerinde haberi derleyen editör ve görsel olarak en iyi ve farklı gazeteyi yapma gayret gösteren görsel yönetmen ve sayfa sekreteri arkadaşlarıma, sabaha kadar çift mesai yapan matbaacı ve dağıtımdaki arkadaşlarımın hepsine ve yazı işleri müdürlerime teşekkür ederim. Nitekim; dünkü gazetemiz, sadece İzmir değil, Ege'nin tüm illerindeki ve ilçelerindeki ve bazı önemli semt ve mahallelerindeki sonuçları ve yorumlarıyla sizlere ulaşmıştı bile...

MUHALEFET VE İKTİDAR
Gelelim, merakla beklenen referandum sonuçları ve analizine; Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; ben çıkan hiçbir sonuca şaşırmadım. Oylamayla ilgili görüşümü soran herkese; Yüzde 55 ve üstü Türkiye geneli evet olur, bunun tam tersi de Ege'de hayır oyları çıkar demiştim, öyle oldu. Bana görüşümü soranlara da hep eklemiştim ama; Bu konu kim kazandı, kim kaybetti yarışı değildir. Bir anayasa paketi hazırlandı, halk oyuna sunuldu. Yani; oylanan partiler değil, anayasa değişiklikleriydi. Gerçi; muhalefet partileri en başından beri bunu bir "hükümet oylaması" sınırına çekmeye çalıştı ama reel olan, paketin oylanmasıdır. İnanan oy verdi, karşı olan hayır dedi.
Siyaset bilimciler, pakete evet diyenlerin bir bölümünün MHP seçmeni ve tabanından olduğu konusunda mutabık. Bu da; az önce söylediğim; parti veya hükümet değil, paketin oylandığının anlaşılmasındandır. 12 Eylül Anayasasına ve onun getirdiği anlayışa karşı duran paketin, 12 Eylül 1980 darbesinin en büyük mağdurları ülkücülerin bir kısmı tarafından onay görmesi de zaten bu sonuca bağlanıyor. Ayrıca; haber sayfalarımızda detaylarıyla okuyacağınız; "Değişiklik ne getiriyor" haberimizi bir kez daha okumanızı öneririm. Referandum süreci buşladığından bu yana ağırlıklı olarak 2 maddenin tartışılması, günlük yaşantımızda ve iş ve ekonomi alanında getirilen pek çok önemli yenilğin yeterince tartışılması ne de anlaşılmasına engel oldu çünkü.

MEVLANA
"Dün, dünde kaldı cancağızım; bugün yeni şeyler söylemek lazım" diyen Mevlana'ya kulak vermeli artık herkes. Referandum süreci bitmiş, sonuç ortaya çıkmıştır. Bugünden itibaren düne ve kavgalara takılmanın anlamı da kalmamıştır aslen. Ancak; özellikle muhalefet partilerinin; iktidar partisini bırakıp kendi içlerinde birbirlerine düşmesi de ayrıca düşündürücü. Alınan oyun kimin başarısı olduğu, kimin az kimin çok çalıştığına takılırlarsa eğer; çok değil, bir yıl sonra yapılacak genel seçim ve pek tabii ki cumhurbaşkanlığı seçiminde yine geride kalmaları işten bile değil.
Arkadaşlarım, İzmir'in işalemi temsilcilerine tek tek sordu; rasyonel yanıtlar aldılar ve sizlerle paylaştık bu yanıtları. O'nlar Mevlana'nın sözüne uymuş; Referandumun geride kaldığını ve bugünden tezi yok artık ekonomi ve daha demokratik bir ülke için gerekli yeni bir anayasanın hazırlanması ağırlıklı gündemin konuşulması çağrısında bulunuyorlar. Bu sözlere itirazı olan olabilir mi? Benim yok. Ya sizin?

TARİH YAZAN DEVLER
Teşekkürlerimde en önemli kişileri sona sakladım. Bize, dünya ikinciliğini getiren, güç ve teknik kadar inancın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatan 12 dev adamımıza minnettarız. Basketbol Milli Takımımız kadar, başta Tanjevic'e, Basketbol Federasyonu ve Spor Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese de teşekkür ederiz. Türk milleti sizinle gurur duyuyor. Dünkü manşetimiz gibi; Altın madalya kazanmamış olabiliriz ama siz bizim; Gönüllerimizin Şampiyonusunuz....


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA