• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Tek yürek olduk

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.12.2011, 00:00
Bazen olumsuz görülen bir durumdan, çok olumlu bir sonuç çıkabiliyor. İşte, dün itibarıyla Fransa Meclisi'nde kabul edilen ve tamamen 2012'de yapılacak seçim yatırımı olarak görülen "soykırımı inkar edene" hapis ve para cezasını öngören yasadan sözediyorum. Her ne kadar, yasanın içinde "Ermeni" ifadesi geçmese de, bunun doğrudan adresinin Türkiye olduğunu cümlealem biliyor.
Ben gazetecilik yaptığım yıllar içinde hemen her Fransız seçimi öncesinde bu soykırım yasası krizini yaşadım. Fransa'da yaşayan 350 bin Ermeni kökenli nüfusun yaklaşık 170 bini seçmen. Ve; 2012'deki seçim öncesinde (karizması ve oyları epey darbe yemiş) Sarkozy, bu oylardan medet umuyor. Peki, bu kriz çıkmadan önce yeterli girişimler yapıldı mı? Öncelikle, baskın bir şekilde Meclis'e sunuldu bu tasarı. Geçen hafta Cuma günü. Zaten, gündeme gelir gelmez, öncelikle Dışişleri bürokratları, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı olaya el attı. Yetmedi; Türk iş alemi devreye girdi. TOBB ve TÜSİAD, kalabalık bir işadamı grubuyla Paris'e gitti. Ve, AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekilleri de, geçen haftadan bu yana neredeyse Paris'e kamp kurdular. Yani hem diplomatik, hem siyasi hem de ekonomik girişimler yapıldı.
Burada oturup soykırım var mı yok muyu tartışmayacağım, bu konu tarihçilerin bileceği bir iş. Ama, olan tarih bilgimizle, 1915 olaylarının soykırım değil, her iki halkı da karşılıklı olarak acılara boğan bir karşılıklı mübadele olduğu açık. Yani, yaşananları kimse inkar etmiyor ama kimse de tek taraflı olarak; örneğin Fransızların tarihte Cezayir'lilere yaptığı gibi kıyımdan, soykırımdan sözedemez.
Baştaki konuya gelirsek; olumsuz gibi görünen bu durumun olumlu yanı, iktidarıyla muhalefetiyle (BDP hariç!) tek yürek olduğunu dünya aleme göstermemizdir. Bizzat MHP Lideri Bahçeli ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamalar; en az Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül kadar samimidir.

Tek rauntluk maç değil

Bu süreçte çok anlamlı bulduğum bir noktayı daha paylaşmak istiyorum. TÜİAD heyetiyle birlikte Paris'e giden İzmirli işadamı Lucian Arkas'ın sözleri, hem soğukkanlı olmamız gerektiğini hem de gücümüzü bir kez daha gösteriyor. Bay Arkas; yasanın Meclis'te kabulünün son nokta olmadığını hatırlatıp; 4 Senato onayı gerektiğini ve 22 Şubat'a kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve girişimcileri olarak asıl, dünden itibaren çalışılmaya başlanması gerektiğini söylüyor. Son sözü Bay Arkas'a bırakalım; "Bu maç, tek rauntluk bir maç değil. Asıl maç şimdi başlıyor. Bunu, deplasmanda aldığımız bir yenilgi olarak görüp, asıl evimizde tekrar bu maçı alacağımızı bilelim. Türkiye, büyük ülke. Bunu hiç unutmayalım..."

Kılıçdaroğlu'ndan önemli mesajlar

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şehit üsteğmen Kubilay'ı anma etkinlikleri için bugün İzmir'de. Bu ziyaret öncesinde kendisiyle Ankara'da görüştük. Yeni Asır aracılığıyla verdiği mesajları, Ankara Temsilcimiz Zafer Şahin'in kaleminden okuyacaksınız. Ben sizlere birkaç notumu aktarmak istedim; Öncelikle, gönüllerinde İzmir'in yerinin ayrı olduğunu özellikle vurguluyan Kılıçdaroğlu, Yılın Yerel Gazetesi ödülü dolayısıyla tüm Yeni Asır ailesini kutladı ve Yeni Asır'ın sadece İzmir değil, Ege bölgesi için ne kadar önemli olduğunu, 117 yıllık tarihinin ve yayıncılığının bunu en güzel şekilde yansıttığını özellikle vurguladı. Kılıçdaroğlu, günlerdir İzmir kamuoyunda tartışılan bir konuya da Yeni Asır aracılığıyla açıklık getirdi. CHP'li Belediyelerin Başbakan Erdoğan'a dava açmalarıyla ilgili bağlayıcı bir karar almadıklarını, bunun ancak tavsiye kararı olabileceğini söyledi. Bir gazeteci ve kadın gazeteci olarak Kılıçdaroğlu'nu, son dönemde gösterdiği tepki ve attığı adımdan dolayı kutluyoruz. Yaptığı bir haberle ilgili olarak Bugün Gazetesi Parlamento Muhabiri Ezelhan Üstünkaya'nın bürosunu basarak sözlü saldırıda bulunan ve hakaret eden Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız'ı derhal görevden alan ve Üstünkaya'yı telefonla arayarak üzüntüsünü dile getiren Kılıçdaroğlu'nun şu sözleri önemli; "Gazetecinin, bir partiyle ilgili olumsuz haber yapması, haber yanlış bile olsa bize asla hakarete varan bir saldırıda bulunma hakkı vermez..."

Tekrar tekrar teşekkürler

Türkiye Reklamcılar Derneği ve Reklam Vakfı tarafından 5 kategoride yapılan bir uzun değerlendirme sonucunda Türkiye'nin En İyi Yerel Gazetesi ödülünü almamızla ilgili, dün sabahtan itibaren gelen tebrik telefonları, mesajları ve çiçekleri gönderen, bu mutluluğumuzu facebook ve twitter'dan paylaşan tüm dostlarımıza Yeni Asır ailesi olarak tekrar teşekkür etmek istedim. İyi ki varsınız...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA