• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Dönüşümün Zirvesi

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2012, 00:00
118 yaşındaki dev çınar Yeni Asır, bölgenin her problemine ve bölge için atılacak her mega projede öncü ve birleştiren taraf olduğunu bugün bir kez daha kanıtlayacak. Birinci derece deprem bölgesinde yer alan İzmir ve Ege Bölgesi'nde, sadece kurumları değil, 7'den 70'e hepimizi ilgilendiren bir mega proje öncesinde, bütün tarafları biraraya getiriyoruz.
Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılacağı Kentsel Dönüşüm Zirvesi bugün, Kaya Termal Otel'de Vali Cahit Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bölge illerin belediye başkanlarının da katılımıyla Kentsel Dönüşüm tüm yönleriyle ele alınacak.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, kentlerindeki durumu ve dönüşümdeki sosyal ve fiziki beklentileri paylaşacaklar.
15 milyonluk bir bölgeyi ilgilendiren bu zirvede öncelikle nüfusu 100 binden fazla olan ilçe ve metropol belediye başkanları, meslek odaları başkanları, sektör temsilcileri, duayen işadamları, milletvekilleri, il başkanları, gazete, televizyon ve ajansların temsilcileri bizlerle olacak.
Böylesine kapsamlı bir zirveyi de duayen bir isim yönetmeliydi ve bu isim de; Büyükşehir eski Belediye Başkanlarından ve kentsel dönüşümün de aslında temellerini ilk olarak kendi döneminde atan, Dr. Burhan Özfatura...
Katılımcıların isimlerine bakınca; toplantının da çok verimli geçeceği anlaşılıyor zaten. Peki; neden böyle bir Zirve derseniz hemen yanıtlamak isterim;

NEDEN ZİRVE?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İstanbul'da 14 belediye, İzmir'de ise 21 ilçede belediyeye afet riski altındaki alan ve yapıların belirlenmesi için yaptığı yetki devri, İzmir'in Kentsel Dönüşümde de bir nevi "pilot kent" olduğunu gösterdi. Kenti yenilerken, sağlıklı bir yapıya kavuşturmak aynı zamanda tarihi bir fırsat.
Devrim niteliğindeki bu fırsata adım atarken mutlaka aksaklıklar, eksiklikler olacaktır. Yeni Asır olarak bizim bir yerde görevimiz; bu aksaklıkları en başından belirleneceği ve çözüm yollarının bulunacağı zemine ön ayak olmaktı.
Belediyelerin, kendilerine devredilen yetki karşılığında, riskli alanları bir an önce belirlemesi ve merkezi idare ile ortaklaşa ve elele dönüşüm için düğmeye basmasında, bütün bölgelerden daha hızlı hareket etmemiz ve sonuç almamızda en küçük bir katkısı olacaksa ne mutlu bize.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar; kentsel dönüşümü belediyelerle birlikte yapacaklarını en başından beri söylüyor. Burada iş sadece belediyelere düşmüyor elbette.
Başta sivil toplum örgütleri ve meslek odaları ve sektör temsilcileri de işin içinde olmalı. Bakan Bayraktar ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Yeni Asır aracılığıyla bir sözü var, "Kimsenin yetkisi azalmayacak, elinden alınmayacak. Valilik ve yerel yönetim yani belediyelerle birlikte yürütülecek bu dönüşüm."
Yeni Asır tv'den de canlı yayınlanacak olan bu zirvenin İzmir ve Ege'nin tarihinde bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.
Başta sayın Bakanlar olmak üzere, bu zirveye katılan, emek veren ve destekleyen tüm kişi ve kurumlara da Yeni Asır ailesi olarak buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum...

Biz yazdık oldu...

Aslında bu cümleyi bu haliyle kullanmaktan ziyade; basının ve Yeni Asır'ın gücü demek daha mütevazi bir giriş olur sanırım. Hatırlayacaksınız, 10 gün önce günlerce manşetten duyurduk; "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ticari kredilerin alımında eş onayı şartı; iş aleminde evliliklerin sonlanmasına, boşanmaların artmasına sebep olur" demiş, bu konuyla ilgili geniş bir araştırma, görüş ve sonuçlarını yayınlamıştık.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve elbette hükümet, bu sese duyarsız kalmadı ve, maddeyle ilgili değişikliğe gidileceğini açıkladı. Bazı işadamlarının; "Hanımı günde 3 kez bankaya götürüyoruz" şeklindeki esprili yakınmaları kadar, evlilik birliğinde güven temelini sarsacak etki yapması riski bulunduğunu varsayarsak; hükümetin bu konuda gelen itirazları dikkate alması çok doğru olmuştur.
Kanunlar, vatandaşın işini kolaylaştırmak için çıkarılır. Bazen işleyişte zorluklar çıkar. Önemli olan; gerektiğinde gereken adımı (ileri ya da geri) atabilmektir. Bu noktada gelinen nokta doğrudur...

Denizli'nin horozu
Denizli'de Delikliçınar Meydanı'na dikilecek horoz heykeli ile ilgili bir süredir devam eden anket ya da başka deyişle; halkoylaması sonuçlandı.
5 seçenek içinde Denizlililer; Cam Horoz heykelinin yapılmasını istediler. 2 metrelik cam horoz heykeli, Türkiye'nin en büyük cam heykeli de olacak aynı zamanda. Polyester, doğaltaş, bronz, cam ve meydanda kaldırılan heykel seçenekleri arasında, yüzde 70 civarında tercih edilen cam, Denizli'deki cam sektörünün gelişimini de temsil edecek bir yerde.
Başkan Osman Zolan'ı tebrik ediyorum halkoylamasıyla belirlediği için tebrik ederim. Bu heykel sadece Delikliçınar Meydanı'nı değil, aynı zamanda Denizli'ye de hareketlilik getirecektir.
Denizli horozu, 2 bin 500 yıldır kentin simgesi. Yapılan bir araştırmaya göre; Avrupa'da 180 kentin simgesi de horoz ancak; "en eski" olma sebebiyle; Denizli, hepsinden önde...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA