• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

'Ama' yerine 'Ve' deyin!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.12.2009, 00:00
Konak Belediyesi'nin düzenlediği panelin ardından bu kez dinleyici olarak Özyeğin Üniversitesi'nde yapılan üniversite, PepsiCo ve W.I.N Platformu'nun ortak girişimiyle gerçekleştirilen kadın platformuna katıldım.
Önce W.I.N yani Women's International Networking kurucusu ve başkanı Kristin Engwig'i dinledik. Kristin Norveçli. İtalya'da yaşamış, platformunu de bu ülkede kurmuş. Çalışma hayatına başladığında erkek dominant ortamın onu rahatsız ettiğini söyleyerek, bir şeylerin hep eksik olduğunu ve onu tatmin etmediğini dile getirdi ve, "Sanki giydiğim elbise üzerime oturmuyormuş gibi" dedi.
Kadınlardan başarılı olmaları için erkek gibi davranmalarının istendiğini, pek çok kadının da öyle davrandığını ama bunun yanlış olduğuna inandığını söyleyen Engwig, bu ortamda kadın olabilmenin öneminden söz etti.

KADIN OLABİLMEK
Ne demek kadın olabilmek? "Elbise ve topuklu ayakkabı giymek değil, her zamanki rolümüzü sürdürmek, yani herkesi kucaklamak, paylaşmak" diye de açıklamasını yaptı Kristin Engwing. Ona göre kadınların iş hayatında başarılı olmalarını sağlayacak ve de sağlayan pek çok artıları mevcut. Kadınların bencil olmamaları, etraflarına önem vermeleri, ilgi göstermeleri, başkalarını dinlemeleri, ekip çalışmasına inanmaları, empati kurmaları, detayları önemsemeleri gibi.
Kristin'in hayatı iş hayatında kadınların durumunu özetleyen "Kurtlarla Koşan Kadınlar" adlı kitabı okuduktan sonra işi bırakmaya karar verdiğini söyledi. Etrafıyla uyum sağlayamadığı ve başkalarından farklı olduğunu düşündüğü için kendini çirkin ördek yavrusu gibi hissetmiş.

70 ÜLKE 6500 KADIN
Ardından arayışlara girmiş, başka işlerde çalışmış, pek çok programa katılmış ve hep erkekler ortamında kadın olmanın zorluklarıyla karşılaşmış. 1998 yılından itibaren küreselleşmenin etkisi, internet ortamın yaygınlaşmaya başlamasıyla networking ağını kurmuş. Bugün 70 ülkeden 6500 kadının üye olduğu bir platformu bulunuyor. Kadınların hepsi lider kadınlar. Ya profesyonel yöneticiler ya da kendi işlerinin sahipleri. Her yıl farklı ülkelerde toplantılar düzenleyerek bilgilerini paylaşıp, kendilerini geliştiriyorlar. Esas hedef de kadınlardaki girişimci ve liderlik ruhunu ortaya çıkarmak, onları cesaretlendirmek. "Fazla veya farklı bir şey istemiyoruz, daha iyi bir rekabet için sadece eşit fırsatlar istiyoruz" diyor.

NETWORK AĞI

İş hayatında başarılı olmak isteyen kadınlara önerileri de var doğal olarak Kristin'in.
. Hep aynı şekilde çalışmak yerine verimliliği artırmaya bakın. Bunun için risk almanız gerekecek.
. Kendinize hedefler koyun, canlı ve enerjik olun. Bu da risk almayı gerektirir.
. Hayallerini gerçekleştirmekten korkmayın. İlk adımı atarsanız gerisi mutlaka gelecektir.
. Yeni insanlarla tanışın, onlarla ilişkilerinizi güçlendirin.
. "Fakat" veya "Ama" yerine "Ve" kelimesini kullanmaya bakın.
. Farklı kültürden farklı insanlarla tanışın. Tanıştığınızda kart alıp verin. Bunları bir kenara atmayın ve ilişkilerinizi güçlendirin.
W.I.N ağında da yaptığı bu Kristin'in. Aslında biz kadınlar bunu kendi aramızda zaten yapmıyor muyuz? Geliştirmekte, dayanışmakta ve güçleri birleştirmekte yarar var.





Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA