• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Cesur olma hakkı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2010, 00:00
Deterjan reklamlarında kadınların beyaz takıntılarından daha önemli konulara geçildi. Örneğin kirlenmenin güzel olduğuna. Çocukların kirlenerek hayatı öğrendiğine, annelerin de kirlenmeyi önemsemek yerine, çocukların gelişimini önemsemelerine, çamaşırın nasıl olsa beyaz olacağına yönelik reklamlar başladı.
İyi de oldu.
"Kirlenmek Güzeldir" diyen Omo, şimdi de "Çocuklarınıza cesur olma hakkı verin!" diyor. Bunu da Prof. Dr. Yankı Yazgan'ın öğütlerine dayanarak yapıyor.
Diyor ki: "Korku, insanın bugünkü gelişmişlik düzeyine ulaşmasında büyük rol oynamıştır."
Yani on binlerce yıl önce yaşayan atalarımız, çevrelerindeki diğer güçlerin oluşturduğu tehlikeler karşısında korkmasalar, becerilerini ve cesaretlerini kullanarak, kendini koruyamaz ve hayatta kalamazlardı.
Dolayısıyla, korku, tehlikeli durumlara karşı daha dikkatli olmamızı sağlar. Örneğin ateşten korkmanın, onun yakıcılığından bizi koruması gibi.
"Ancak korku bazen de bizi esir alan bir güce dönüşebilir. İşte bu durumda cesaret, korkuyu, bizim daha güçlü olmamızı sağlayan bir basamağa dönüştürür" diyor ve devam ediyor:
. Çocuklar, korkularına kaynaklık eden durumlarda, anne ve babanın tam desteğini hissettikleri ölçüde rahatlayabilirler.
. Anne ve babalar, yersiz korkuları ile çocuğa destek olmak yerine, onun hayatını gereksiz yere kısıtladıklarında, çocuğun deneyerek yaşayarak öğrenmesini, korkuyu tanımasını engellemiş olurlar.
.Çocuğuna cesur ol ya da özgüvenli ol diyen anne ve baba, davranışları ile bunun tam tersi sonuçlara yol açabilir.
Yani çocuklarımızı aşırı korumaya almak yerine onlara cesur olmalarını, kendilerini korumalarını öğretmemiz gerekir. Çocukların cesur olma hakları var.

'Turkuvaz Yılı'
Dünyanın renk otoritesi olarak kabul edilen Pantone firması, 2010 yılının rengini turkuvaz olarak açıklamış. Ünlü isimler ve modacılar daha şimdiden turkuvazı baş tacı etmiş. Biliyorsunuz turkuvaz Türkiye'nin de rengi.
Ben haberi Akşam'ın 2010 nedeniyle verdiği "Future&Trends" ekinde okudum. Turkuvazla ilgili şu bilgileri öğrendim:
. Pek çok kültürde turkuvazın özel bir yeri vardır.
. Su ve gökten esinlenen bir koruyucu tılsım, derin bir şefkat, şifanın, inancın ve gerçeğin rengi.
. Aynı zamanda bir kaçışın ifadesi.
. Bu doğal ama albenili rengin davetkar hissi, mavinin sakin nitelikleri ile yeşilin canlandırıcı özelliklerini birleştirmesinden kaynaklanıyor.
. Gözlerinizi bir an için kapayıp turkuvaz tonlarını düşünmeye başlarsanız aklınıza ilk gelecekler, tropik suların yatıştırıcılığı, tatlı tatlı esen bir rüzgarda ferahlatıcı bir deniz kokusu. Yani stres azaltıcı şeyler.
Modacılar turkuvazı mücevherden el çantalarına, ayakkabılardan saç aksesuvarlarına her yerde kullanmaya başlamış. Gündüz ve gece giysilerinde de. Hatta erkek giyiminde de. Kravat, tişört ve spor giyimde bol bol turkuvaz var.
Dekorasyonda da kullanılıyor bu renk. Özellikle mutfakta tavsiye ediliyor.
Kısacası bu yıl 'Turkuvaz Yılı'. Umarız Türkiye'nin de yılı olur ve yıldızı parlar.

Simply colors
Kişiye özel bebek ve çocuk giysileri hazırlayan Simply Colors, dünyanın en popüler online mağazalarından biri. Hollanda merkezli ve 16 ülkede hizmet veren online mağazada, bebekler ve çocuklar için yüzde yüz pamuktan yapılmış tişört, body, elbise ve diğer ürünler yer alıyor. Özelliği, istediğiniz model ve rengi seçip, üzerine istediğiniz ismi ya da esprili bir sloganı bastırabilmeniz.
İnternete girip, simplycolors.com.tr yazıyor, istediğiniz ürünü seçip, beğendiğiniz sloganı tıklıyorsunuz.
Sloganlar şöyle: Annesinin bir tanesi, Bıyıklılar öpmesin (dedem hariç), yüzde 100 aşkla üretildi, Öpme beni ne olur!, Teyzesinin prensesi, Emekleme şampiyonu, Dokuz aydır içerideydim, vs...
Yakınlarınızın yeni doğan bebeklerine güzel ve değişik bir hediye. Aklınızda olsun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA