• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

AB fonlarından nasıl yararlanılır?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.01.2010, 00:00
Size bugün Ali Beba'dan söz etmek istiyorum. Genelde kadınların kocalarının kimliğiyle tanınmasına alışığız ama zaman zaman kadınlar da kocalarından daha öne çıkabiliyor. Ben de Ali Beba'yı Pepsico Türkiye ve Güneydoğu Avrupa Bölge Başkanı Ümran Beba'nın eşi olarak tanıdım ama Ali Beba, akademik ve özel sektörde 30 yılı aşkın deneyime sahip, aranılan ve bilinen bir isim.
Aslında kimya mühendisi. Çalışmalarını ağırlıklı olarak çevre, yenilenebilir enerji, eğitim ve endüstri danışmanlığı alanlarına kaydırmış ve farklı dönemlerde BM Çevre Teşkilatı için Kenya'da çalışmış, farklı Amerikan ve Türk Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yapmış. Üst düzey yöneticilik görevine ise Procter&Gamble firmasında başlamış. ÇEVKO'nin eski başkanlarından olan Beba, AB destekli birçok önemli projede takım lideri, eğitmen ve uzman danışman olarak çalışmış.

ÖNCE KADIN
Halen Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi'nin Akademik Direktörü. Uzmanlık alanı özel sektör ve sivil toplum kuruluşları için ulusal ve uluslararası (Dünya Bankası ve AB) fonlarından yararlanan projeler üretmek.
Ne zaman Ali Beba'yla konuşsam veya onun konuşmasını dinlesem, içime bir girişimcilik ruhu giriyor ve hemen iş kurmaya hevesleniyorum.
Çarşamba günü KAGİDER'in Kadın Gelişim Merkezi-BİZ'de verdiği "Avrupa Birliği Temel Eğitimi" progamı kapsamında verdiği "AB Projesi nasıl yapılır veya destek ve kredilerden nasıl yararlanılır?" seminerini izledikten sonra bu kez de proje oluşturmaya karar verdim. Hatta yazmaya başladım bile...

BOLLUK YARATMA
Ali Beba girişimciliği çok önemsiyor. Kadın girişimciliğini her şeyden çok önemsiyor. Bir Türk erkeği olarak, kadın girişimciliği söz konusu olduğunda OECD ülkeleri sıralamasında en gerilerde olmamızı içine sindiremiyor. Mutlak ve mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğini bilerek çaba gösteriyor.
Pazartesi günü bahsettiğim 10.000 Girişimci kadın projesi kapsamına Türkiye'yi sokmak da onun çabasının karşılığı. Fikir Hüsnü Özyeğin'in ama sahibi Ali Beba. Haziran'da haberdar oluyor programdan, Ağustos'da başvuruyu yapıyor, Eylül'de pazarlığa oturuyor, Ekim'de projeyi alıyorlar.
Girişimciliği varlık ve bolluk yaratma sanatı olarak değerlendiriyor. Felsefesi: Learn, earn, return. Yani: öğren, kazan ve geri ver.
"Eğer proje varsa, proje konuşur, onu yapanlar susar ama proje yoksa, insanlar konuşur" diyor ve gelişmek için mutlaka ve mutlaka projelere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

FİKİR VE PROJE
Beba'ya göre Türkiye'nin sorunu da "işsizlik değil eğitimsizlik". Bu yüzden Özyeğin Üniversitesi'nden gelen teklifi kabul ediyor ve merkezin başına geçiyor. İstatistikler, üniversitelerimizden mezun olan gençlerin sadece yüzde 2'sinin kendini işini kurduğunu gösteriyor. Hedefleri bunu yüzde 15'e çıkarmak.
Üinveriste öğrencilerine verdikleri eğitimi mart ayından itibaren de başvurusu kabul edilen 340 kadına vermeye başlayacaklar.
Seminerde girişimci kadınlara ulusal ve uluslar arası destek ve kredilerden bahsetti ve özetle şunları söyledi.
.Girişimcilik mutlaka fikir ve proje üretmeyi gerektirir. Her fikir proje olmaz ama proje üretmeden de bir şey olmaz. Benim bir projem var diye ortaya çıkılmaz, benim bir fikrim var denir.
. Ulusal desteklerden mutlaka yararlanın. Gerek bankaların gerek sanayi kuruluşlarının verdiği hibe ve kredileri takip edin.

BİZİM PARAMIZ
. Bunlardan yararlanmadan, kendinizi geliştirmeden bir üst lige çıkıp AB fonlarından yararlanmayın. AB fonları çok önemli, verilen paraların bir kısmı bizim cebimizden çıkıyor, yararlanalım ama iyi ve doğru projelerle gidelim. Geçtiğimiz yıl 247 milyon dolar Türkiye'nin cebinden çıkmış, bunun sadece 48 milyonunu geri almışız. Bu yıl 487 milyon koyacağımızı taahhüt etmişiz. Hepsini geri almak bizim elimizde. 2007-2013 yılları için hibe edilecek 54 milyar euro var.
. Bu konuda en başarılı ülke İsrail. Her şeyi hibe ve kredilerle yapıyorlar. Bizim örnek alacağımız ülke de Almanya olmalı. Nüfus ve yüzölçüm birbirine yakın. Ama bizde 35 bin araştırma yapılıyor, onlarda 400 bin. Bizden 2400 proje çıkıyor, onlardan 28 bin.
. Her gün siz ve bir elemanınız www.mfib.gov.tr'ye girsin ve ihale çağrılarını okusun. Ya da www.abgs.gov.tr'ye girin.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA