• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın müsteşar, vali ve PM üyesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.05.2010, 00:00
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Nisan ayında yaptığımız görüşmede şunları söylemişti: "Devlet bakanlığı döneminde kendime hedef koymuş, üst düzey yönetici sayısında yüzde 50'ye ulaşmıştım. Daire bakanlığı düzeyinde de yüzde 35'i aştım. Her yere kadınları atayacağım. Onlara öncelik tanıyacağım."
Sözünde duruyor sayın bakan. Göreve geldiği zaman ilk iş olarak il milli eğitim müdürlüğünde bir ilki gerçekleştirerek, Samsun İl Milli Müdürlüğü'ne Hülya Ertürk Koç'u getirdi. Daha sonra Talim Terbiye Kurulu'nda boş olan iki koltuğa kadın üye atadı. "Şu anda 15 üyenin 3'ü kadın. Kurulun yüzde 50'sinin kadın olmasını arzu ediyorum" diyerek gelecek adına da ümitli konuştu.
Ve şimdi de Milli Eğitim'e ilk kadın müsteşar atadı. İki hafta önce bu köşede, devletin erkek egemen olduğundan bahsederek, bakanlıklarda görev yapan bütün müsteşarların erkek olduğuna değinmiştim.

ESENGÜL CİVELEK

20 müsteşarın bakanlıklarda hepsi erkek, 79 müsteşar yardımcısının ise sadece 2 tanesi kadındı. Şimdi bu müsteşarlardan biri kadın oldu. Adı Esengül Civelek. Civelek deneyimli bir bürokrat. 1980 yılında Maliye Bakanlığı'nda göreve başladı. Daha sonra sırasıyla Mali İşler Uzmanı, Mali İşler ve Personel Grup Başkan Yardımcısı ve Vekil olarak çalıştı.
Türkiye Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş'de Genel Müdür Yardımcısı, Uluslararası Haber Ajansı'nda Genel Müdür olan Civelek, Eğitim Müdür Yardımcısı olarak girdiği Türkiye Kalkınma Bankası'nda ise sırasıyla Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Genel Müdürlük Müşaviri, Genel Müdür Yardımcısı ve vekili olarak görev yaptı.
2005 yılından bu yana Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlük görevini yürüten Esengül Civelek'e yeni görevinde de başarılar dilerken Nimet Çubukçu'yu tebrik ediyor ve yeni atamalarını bekliyoruz.
Bu arada bir sitem de hükümete. Biliyorsunuz geçtiğimiz hafta, İç İşleri Bakanlığı'nın aylardır üzerinde çalıştığı Valiler Kararnamesi Cumhurbaşkanı'nın onayına gitti ve imzalanıp yürürlüğe girdi.
Sonuçlar açıklanınca gördük ki, 166 valinin hepsi erkek. Bu sonuç devletin cinsiyetçi yapısını bir kez daha gözler önüne serdi. Tabii Ka-DER Başkanı Çiğdem Aydın hemen bir açıklama yaptı ve dedi ki:
. Kararname ile yer, unvan ve görev değiştiren devlet görevlileri arasında tek bir kadın bile bulunmamaktadır.
. Türkiye'de kentlerde görev yapan 81 valiye ek olarak 85 merkez valisi vardır ve bu 166 valinin hiçbiri kadın değildir.
. Türkiye'de vali olmaya yeterli eğitim, bilgi ve beceriye sahip çok sayıda kadın olduğunu herkes biliyor. Bu nedenle, devleti acilen istihdam politikasını gözden geçirmeye çağırıyoruz.
. Kadınların bilgi ve becerilerinin bu ölçüde görmezden gelinmesi anayasamızın "devlet kadın erkek eşitliğini sağlamakla yükümlüdür" hükmüne aykırıdır.

CHP'DE KADIN ÜYELER
. Müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve müfettişler vali, büyükelçi ve müsteşar oluyor ve görev dağılımları yapılırken kadınlar yok sayıldığı gibi, sadece birkaç kadın müsteşar yardımcısı ve genel müdür kadın olduğundan onları da görmemiş gibi yapmak kolaylaşıyor.
. Erkekler arasında, erkeklerin erkekçe kurallarla oynadığı bu oyunlardan artık bıktık.
. Devlet, biz kadınların da devleti. Bu nedenle bu kadar ayrımcı ve erkek egemen bakış açısıyla yönetilen devlet anlayışına itirazımız var. Artık devlet görevlileri arasında kadın valiler, kadın müsteşarlar, kadın genel müdürler görmek istiyoruz.
Bu açıdan CHP'nin 80 kişilik Parti Meclisi'nde yanlış saymadıysam 19 kadının atanmasını önemli görüyor ve seçimlerde kadın vekil adaylarının artacağını düşünüyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA