• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Evde çalışmak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.12.2010, 00:00
Evde çalışmak, yani 'Home office' son zamanlarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Krizle birlikte evde çalışanların sayısı giderek arttı çünkü. Kira, elektrik, telefon vs. giderlerini kısmak, masrafları yarıya indirmek nedenlerden en önemlisi.
Özellikle kendi işinin sahibi girişimcilerin tercih ettiği bir yöntem evde çalışmak. Daha çok da kadınların. Tabii işin de evde çalışmaya uygun olması gerekiyor.
Örneğin ben yıllardır evde çalışmayı seçmiş biriyim. Ama 15-20 yıl önce böyle bir şey mümkün değildi. İnternet yoktu. Yazıları evde yazıp gönderemezdik. Yazıyı yazacaksınız, sonra fakslayacaksınız, gazetedeki biri o yazıyı yeniden yazacak. Usta köşe yazarları için bu sistem işlerdi ama henüz işin başında olanlara bu imkan tanınmaz. Ayrıca o zamanlar ben de tercih etmezdim evde çalışmayı. Kendimi henüz kanıtlamış değildim, kariyer hedeflerim vardı. Gazete ortamında olmak, sosyal ilişkileri geliştirmek çok önemliydi. Hala da öyle. O yüzden mesleğin başında olanlar için evde çalışmayı önermem. Sadece bizim sektör için değil, her sektör için geçerli bu düşüncem.

AVANTAJLARI
Bütün gün ofis ortamında çalışanlar için uygun evde çalışmak. Pazarlama sektöründe veya şirketin pazarlama bölümünde çalışanlar için mesela. İşi bütün gün telefonla konuşmakla ve bilgisayar başında geçenler için mesela. Böylece sabah erkenden kalkıp yollara düşmek ve vaktin büyük bir bölümünü trafikte geçirmek yerine bu süreyi daha verimli kullanma şansı yaratılmış olur. İnsanlar yağmurda araba beklerken, pencereden dışarıyı seyrederek kahve içerek güne başlanabilir. Bunun için evin bir odasını, ofis ortamına çevirmek gerekiyor. Dolayısıyla evin de buna uygun olması lazım.
Bu yöntemi uygulayanların başında da yeni doğum yapan kadınlar geliyor. Yasal izinleri bittikten sonra hemen işe dönmek yerine bir süre daha evden çalışmayı sürdürüyorlar. Hem bebekleriyle ilgilenip, onları emzirebiliyorlar hem de işlerini takip edebiliyorlar.

DEZAVANTAJLARI

Pek çok kadın tanıyorum böyle çalışan. Gayet memnunlar. İşverenleri de öyle. Zaten günümüzde pek çok şirket de evde çalışmayı destekliyor. Uluslararası büyük firmaların bazılarının çalışanlarının neredeyse yarısı evden işini sürdürüyor. Çok yakında devlet memurlarına da evde çalışma imkanı sağlanacak. Konuyla ilgili kanun teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı'na sunuldu bile. Böylece memurlar, teknolojik gelişmelere uygun ve günün şartlarına göre, gerektiğinde evlerinde, özel ofislerde veya benzeri başka yerlerde çalışabilecekler. Bundan en çok da "hem kariyer hem çocuk" diyen kadınlar yararlanacak.
Ancak evde çalışmanın avantajlarının yanı sıra dezavantajları da var. Bunların başında da kariyer fırsatlarının sınırlı olması geliyor. Örneğin lider, yönetici olmak pek mümkün olmuyor. En azından büyük bir ekibin lideri olunamaz. İnsanlarla ilişki kurmak zorlaşır, bazen kimseyi görmeden tek başına çalışılabilir. Üstelik ofisten daha fazla çalışmak zorunda da kalınabilinir. Kısacası pek çok işte olduğu gibi evde çalışmanın da iyi yanları kadar olumsuz tarafları da var.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA