• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Genel Merkez İzmir'de

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.12.2010, 00:00
Uluslararası şirketlerin veya büyük firmaların merkezleri genellikle İstanbul'dadır. Bazıları da özellikle İzmir'i tercih etmiştir. Bunlardan biri de 1994'den itibaren Türkiye pazarına giren Amway.
Amway aralarında kozmetik, ev ve temizlik ürünü, vitamin ve zayıflama setleri, su arıtma sistemi gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip ve bu ürünleri doğrudan pazarlama yöntemiyle satan bir şirket.
Dünyada 3 milyon, Türkiye'de 160 binin üzerinde serbest girişimciye sahip. Bu kişiler evlerinde oturarak, bir ofis oluşturarak veya internet üzerinden ofis kurarak ürünleri satıp, para kazanıyorlar.
Girişimcilerin yüzde 70'i kadın. Genellikle kadınlar başlıyor ürünleri satmaya. Kısa zamanda evin bütçesine hatırı sayılır bir gelir girince, başlarda eşlerini küçümseyen erkekler de, kendi işlerini bırakıp, serbest girişimci olmaya soyunuyorlar.

NEDEN İZMİR?

Neden Genel Merkez İzmir'de? İzmir Hilton'da düzenlenen basın toplantısında Amway Avrupa Dış İlişkiler Bölge Müdürü Candan Çorbacıoğlu ve Türkiye Genel Müdürü Tayfun Ergün bu soruya yanıt vererek konuşmalarına başladılar. İkisi de İzmirli, ikisi de başından itibaren Amway'de. Kararı veren o dönem başta bulunan Amerikalı genel müdür. İzmir'i çok beğenen ve İstanbul yerine İzmir'de yaşamayı tercih eden müdürün maliyet, lojistik ve kaliteli insan gücü nedeniyle de bu tercihi yaptığı söyleniyor.
Ve o gün bugündür bu kararlarından pişman olmamışlar. Tayfun Bey, zaman zaman merkezi İstanbul'a taşıma kararının gündeme geldiğini ama durum değerlendirmesi yaptıklarında vazgeçtiklerini söylüyor. İzmir'de yaklaşık 100 kişiye istihdam imkanı yarattıklarını, birlikte çalıştıkları firmalarla bu sayının arttığını söyledi. 160 bin distribitörden 15 bini de İzmir'den. Şirketin genel cirosu 8 milyar doların üzerinde. Bunun 70 milyon doları Türkiye'den.

MARKA ALGISI
Peki, sokaktaki vatandaş bu konudan ne kadar haberdar? Örneğin İzmirliler, genel merkezin İzmir'de olduğunu biliyor mu? Bu gibi soruların yanıtını öğrenmek için bağımsız bir kuruluşa kısa bir film çektirmişler. Birtakım ipuçları verilerek, hangi şirketten söz edildiğini sormuşlar her yaştan ve kesimden insana. "7 milyon çocuğa hizmet eden kuruluş, 100 aile şirketinden birisi olan şirket hangisi?" gibi. Herkes başka firmaların adını söylüyor. Amway denince de, "Aaa biliyorum ama aklıma gelmedi" yanıtı veriliyor. Reklam yapmadıkları için hemen akla gelmediklerini ama pek çok kişinin markayı bilmesinin kendilerini tatmin ettiğini söyledi Candan Çorbacıoğlu. Amaç serbest girişimci sayısını ve ciroyu daha çok artırmak.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA