• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Türkiye evleniyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.01.2011, 00:00
atv'de yayınlanan evlilik programı ilgi çekince ve programın reytingleri ilk 10'a girmeye başlayınca bütün televizyonlar evlilik programları yapmaya soyundu. Kadını erkeği, genci yaşlısı evlenmek derdinde.
Seyrederken evlenmek istediklerini ama evlilikten ne beklediklerini bilmediklerini görüyorsunuz.
Neden evlenir bir insan? Ne bekler evlilikten? Nasıl bir evlilik hayal eder? Görünen o ki insanlar için evlilik bir kaçış, bir kurtuluş, bir arayış, bir bilinmezlik.
Erkek için de geçerli böyle, kadın için de. Kızlar baba evinde mutlu değiller, baskı içindeler, ne istedikleri yere gidebiliyor ne istediklerini yapabiliyorlar, hele bir de geçim sıkıntısı varsa daha da mutsuzlar, tek kurtuluş olarak evliliği görüyorlar.
Toplumdaki yaygın kanı, kadınların evlenmeye erkeklerden daha meraklı olduğu. Ama bu programları izlerken görüyoruz ki erkekler de meraklı. Tabii arada meşhur olmak, televizyona çıkmak ve bir günlük şöhreti yakalamak için gelenler de var. Bazıları da kendilerini ifade etmek için oradalar.

NİYE EVLENİLİR?
Kadını, erkeği aslında bir kez olsun nikah masasına oturmak istiyor. Erkekler için bu daha kolay gibi geliyor çünkü teklifi yapan onlar ama karşı taraf kabul etmezse amaçlarına ulaşamıyorlar. Kadınlar için daha zor gibi geliyor çünkü birinin onlara evlilik teklif etmesi lazım ama evlenmek isteyen pek çok da erkek var.
Erkekleri başka bir güne bırakıp, kadınların neden evlenmek istediğine bir göz atalım isterseniz.

1- Baba evinden ayrılmak için. Ergenlik döneminde kadın-erkek ayrımcılığını idrak eden, kız olduğu için her istediğini yapamadığını gören genç kız için baba evi giderek kabusa dönüşüyor. Kendine ait bir oda değil, kendine ait bir ev isteniyor. Anneye ve ev işlerine yardım edeceğine, "kendi" evini temizlemek, "kendi" çocuklarına bakmak, evinin "hanım"ı olmak arzusu daha ağır basıyor.
2- Cinselliği yaşamak için. Her ne kadar evlilik öncesi ilişki konusunda toplumsal baskılar azalsa da, pek çok genç kız için "evlenmeden olmaz" kuralı geçerliliğini koruyor. Bu kuralı bozmuş olsa da, gönül rahatlığıyla sevişmenin yolu evlenmekten geçiyor.

KADINLARIN İSTEĞİ
3- Evlenmiş olmak için. Otuzuna yaklaşmış her kadının korkulu rüyasıdır "evde kalmış" olmak. Her ne kadar belli etmeseler de, pek çoğu bu psikolojiden kurtulmak adına, sonunda ayrılık olacağını bile, bile nikah defterine imza atmaktan çekinmez. Üstelik sevmek de gerekmez.
4- Sınıf atlamak için. Daha iyi bir yaşam sürmenin bir yolu da zengin bir kocayla evlenmek... Bu kocanın filmlerdeki gibi yakışıklı ve genç olması da gerekmiyor üstelik. Olursa ne ala da, bu hayali kurmayacak kadar gerçekçiler.
5- Korunmak için. Evliliğe göre programlanmış kadınlar için önlerindeki tek seçenek evlenmek. Bir mesleği olmayan, çalışmayan kadının yaşamını sürdürmesi için başında bir erkek olması gerekiyor. Sorumluluk yüklenmektense sırtını bir erkeğe dayayıp risk almadan yaşamayı seçen kadınlar da yok değil. Her ne kadar meslek sahibi olsa da, güvence ve korunma isteği kadınların evliliği tercih etmelerine neden oluyor.
6- Sevdikleri için. Kadınlar aşık olunca, günün yirmi dört saatini sevgiliyle geçirmek istiyorlar. Gece-gündüz birlikte olmak için de evlenmek gerekir. Üstelik bir erkeğe sahip olmanın ve o erkeğin bir sahibi olduğunu diğer kadınlara göstermenin yolu da nikah masasından geçiyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA