• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yetiştirme yurtları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2011, 00:00
Çocuk yetiştirme yurtlarında yaşayan çocuklar konusuna bugün de değinmek istiyorum. Burada en önemli sorun çocukların yurtta kalması. Yani ev ortamından uzakta yaşamaları, başlarında anne ve baba olmaması. Rol modeli eksikliği.
Bir uzman bu durumu şöyle açıklıyor: "Ev içi alanda ve ev dışında annenin birçok rolü vardır. Çocuk kendi annesinin de bir annesi olduğunu görür. Dolayısıyla annesi de bir çocuktur. Ayrıca anneyi ev işi yaparken görür, dışarıda çalışırken görür. İşe gider gelirken, işten döndüğünde görür. Kendisine, kardeşine bakarken görür. Annenin birçok sorumluluğu olduğunu görerek öğrenir. Oysa çocuk yuvadaki bakıcı annenin tek bir yönünü görüyor. Bu annenin tek bir rolü var ve bakıcı anneler sıklıkla değişiyor. Bu durumda hem bir bağlanma sorunu yaşanıyor hem de rol model eksikliği..."

ANNE-BABA SEVGİSİ
Çünkü ne olursa olsun en geçek sevgi anne-baba sevgisi. Anne baba olmayınca kime güveneceğini bilmiyor çocuklar. Bir çocuk, "Anne yok, baba yok, akraba yok. Kimisi var ama yok. İnsan hayatında birine bağlanır güvenir ya, işte o yok. İnsan en çok kime güvenir? Annesine, babasına. Seni zaten bunlar terk etmiş. En çok güveneceğin kişiler seni bırakıp gitmiş. Şimdi tutup kime güveneyim ben?" diyor. Gerçekten önemli bir konu. Nar Taneleri Projesi'nin tanıtıldığı gün, SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış da bu konuya değindi ve esas amaçlarının yetiştirme yurtlarını kapatmak olduğunu söyledi. Çünkü bir çocuk için en doğru yer evi ve ailesinin yanı. Eğer anne-babanın durumu iyi değilse o zaman ona yardım etmek, yurt açmak ve yurda yatırım yapmaktan daya ucuza mal oluyor. Üstelik manevi kazanç hepsinden daha önemli.

MESAİ SAATLERİ
Bir de Çocuk ya da Sevgi Evi projesi var ki, orada da beş-altı çocuk, başlarında rol modeli olacak büyüklerle birlikte aynı evde kalıyorlar. Bir de koruyucu annelik var.
İsmail Barış yurt konusundaki aksaklıklardan da söz etti. Örneğin çalışanların mesai bitince evlerine gitmelerinin ve yurtlarda akşamları ve hafta sonları sadece nöbetçilerin kalmasının yanlışlığına değindi. "O zaman siz evrak memurusunuz, sadece evrakları kontrol için oradasınız. Eğer çocuklarla ilgileneceksiniz, her zaman onların yanında olmanız gerekir. Cumartesi ve pazar günleri de."
Dolayısıyla bu sorunlar ortadan kalkıncaya kadar Nar Taneleri gibi projelerle dezavantajlı olan bir gurubun dezavantajları ortadan kaldırılmaya çalışılıyor. Kendi kendine yeterli olmanın önündeki engellerin kaldırılması gibi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA