• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Seçimin galibi ve mağlubu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.06.2011, 00:00
Bu seçimin galibi kim? Sandıkların tamamı açılmadan yaptığımız değerlendirmeye göre dört parti. Şöyle ki: AK Parti büyük bir oy farkıyla birinci parti. Bütün partilerin toplamından fazla oy almış durumda. Dolayısıyla seçimden en karlı çıkan parti ve seçimin galibi. CHP oylarını artırdı. Bazı illerde vekil sayısını korurken, bazılarında artırdığını, hiç oy alamadığı illerde oy aldığını görüyoruz. Barajın altında kalacağı dillendirilen MHP'nin barajı geçmesi ve Meclis'e girmesi seçimden kazançlı çıktığını gösteriyor. BDP, bağımsız adaylarıyla Meclis'te. Keza o da başarılı.
Diğer partilerin ise, bir zamanlar kitle partisi olan DSP, DP gibi partilerin giderek yok olduğunu görüyoruz. SP ve HAS partisinin aldığı oylar bile bir önceki seçimde SP'nin aldığı oydan daha düşük. Belli ki bu partilere verilen oylar AK Parti'ye gitmiş. DSP'den CHP'ye geçmiş. Bu partilerin önümüzdeki seçimlerde ne yapacaklarını gözden geçirmelerinde yarar var.
Seçimin kaybedeni sadece küçük partiler mi? Hayır. Aslına bakarsanız kazananların hepsi bir şekilde kaybetmiş durumda.
Bir önceki seçimden sonra sahillere ağırlığını veren AK Parti'nin çok başarılı olduğu söylenemez. "Mutlaka almalıyız" dediği illerde istediği sonucu alamadı. Milletvekili sayısı da istediği rakamın altında. Bu durumda anayasa değişikliği için uzlaşmanın kaçınılmaz olduğu sonucu ortaya çıkıyor ki bence seçimin en önemli sonucu bu.
Vatandaş özellikle ekonomide istikrar için AK Parti'ye oyunu verdi ama anayasa değişikliği için uzlaşma istiyor.
Bu seçimde farklı bir söylem dile getiren CHP de istediği sonucu alamadı. Oy oranını artırdı ama yüzde 30'u geçemedi. Bu durumda CHP'yi de başarısız ilan edebiliriz.
MHP, barajı geçti ama yeterli sayıda vekil Meclis'e gönderemiyor. Önemli bazı isimler Meclis'te olamayacak. Bu yüzden seçimin kaybedeni.
Keza BDP de öyle. Bazı illerde hedefin altındalar. Bazı illerde vekil çıkaramadı.

ANAYASADA UZLAŞMA
Kısacası bu seçim ortada. Partiler oy oranlarını artırdılar. Ama istedikleri sonucu alamadılar. Başbakanın da, Kemal Kılıçdaroğlu'nun da, Bahçeli'nin de sonuçlardan memnun olmadığını düşünüyorum.
Bütün partiler ve liderler seçimden bir sonuç çıkarıp kendilerince değerlendirme yapacaktır ama görünen o ki, halk barış istiyor. Gerilim, kavga, tartışmadan bıkmış, huzur istiyor. Devletten, hükümetten de istediği uzlaşma. İstikrar olsun, işini kaybetmesin, evini geçindirecek para kazansın, çocuğunu okula rahatlıkla gönderebilsin, geleceği konusunda endişeleri olmasın istiyor. En önemli sonuç ise, halk anayasa değişikliğinde yana ama bu konuda Başbakan'a tam yetki vermiyor, uzlaşma bekliyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA