• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Makineleri kim icat etti?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.03.2012, 00:00
Bulaşık makinesini bir kadının icat ettiğini biliyor muydunuz? Ya da çamaşır makinesini? Hatta ilk bilgisayar programını bulan, araba sileceğini yapan, su ısıtıcı, kahve makinesini tasarlayanların kadınlar olduğundan haberiniz var mıydı? Mekanik araba cam sileceklerini ilk tasarlayan Mary Anderson, ilk bilgisayar programını bulan Ida Forbes, elektrikli su ısıtıcısını bulan Ann Tsukamoto, tek kullanımlık bebek bezi Helen Blackhard, zigzag dikiş makinesi Siletitia Geer, medikal şırınga Marjorie Joyner... Liste uzayıp gidiyor. Ama biz, öncelikle kadınların hayatını kolaylaştıran iki icada ve mucidine bakalım. Yıl 19. yüzyılın sonları. Birçok araştırmacı, ki bunların arasında kadınlar çoğunlukta, bulaşık yıkayacak bir makine yapabilmek için değişik fikirler öne sürüyor.

BULAŞIK MAKİNESİ
Josephine G. Cochran da... Geniş bir çevresi vardı Cochran'ın, davetler, misafirler, ikramlar. Ve bunlar sürekli bulaşık yıkamak demekti. Sonunda buluşuyla bulaşık makinesinin ilk patentini 1885 yılında aldı. 1889'da ise tarihin elektrikle çalışan ilk bulaşık makinesini yapmayı başardı.
Makineyi iki bölüm olarak tasarlamıştı Josephine. Alt kısımda iki silindir yer alacak ve buradan su ve sabun pompalanacak. Üst bölümde, yani makinenin içinde de bulaşıkların dizildiği raflar bulunacak, su ve sabun bunların üzerine pompalanacaktı. Daha sonra da emici silindirler bu suyu çekecekti.
Evlerde kullanılmak üzere üretilen makinelerin, yan taraflarında kollar bulunuyor ve makine bu kol yardımı ile çalıştırılıyordu. Daha büyük ihtiyaç görülen işyerlerinde ise buhar gücünden faydalanılıyordu. Sonraki yıllarda ise, sistem daha da geliştirilerek günümüzdeki halini aldı.
Bize düşen de Josephine G. Cochran'a teşekkür etmek. Onun sayesinde saatlerce mutfak tezgahına dikilip, bulaşık yıkamaktan kurtulmuş olduk.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Gelelim çamaşır makinesine. Bunun mucidi de Ala Fischer. 1906 yılında ilk çamaşır makinesini icat ediyor. Bizim hayatımıza çamaşır makinesi daha önce girdi ama bulaşık makinesi, çamaşır makinesinden önce icat edildi.
Ala Fischer'in sistemi, günümüzde kullanılan otomatik çamaşır makinelerinin de temelini oluşturuyor. Şöyle ki, makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tamburlar bulunuyor ve kirli çamaşırlar buraya konuluyor. Tambur, elektrik motoru yardımıyla döndürülünce, sürekli hareket eden çamaşırlar suyla temas ederek temizleniyor.
Çamaşır makinesinin mucidi Ala Fischer ama ondan önce 1791 yılında yine bir başka kadın, İngiliz Ferguson Hardie, merdane koluyla çalışan bir sistem geliştiriyor. Bir tekne var ve bu teknenin içinde dönen çarklar. Yandaki kol çevrildiğinde teknenin içindeki çarklar dönerek çamaşırların kirini akıtması sağlanıyordu. İnsan gücünün çok fazla kullanıldığı bu sistem zamanla geliştiriliyor. 1858 yılında Hamilton E. Smith, dünyanın ilk mekanik çamaşır makinesinin patentini alıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA