• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

İş dünyasında kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.07.2012, 00:00
Türkonfed'in Egikad ile düzenlediği, "İş dünyasında kadın" panelinde neler konuşuldu, kim ne söyledi, ne karalar alındı, anlatacağım ama önce kadınların sinerjisinden söz etmek istiyorum. Anadolu'nun her köşesinde gelen ayakları yere sağlam basan, kendi gücünün farkında olan kadınlar ve tabii İzmir'in özgüveni yüksek kadınları.
Pek çok konuda öncüler. Ticaret ve sanayi odaları ve borsalarda son derece aktifler. Örneğin VOB başkanlığını yapan Işınsu Kestelli. Örneğin İzmir Sanayi Odası'nın yönetiminde yer alan, başkanlık yapan İlknur Denizli. Örneğin İzmir Ticaret Odası'nın yönetimlerinde yer alan ve kadın konseyi başkanlığı yapan Asuman Nardalı Tokuş, örneğin Egikad'ı kuran ve aynı zamanda erkeklerin yoğun olduğu derneklerde yönetime giren Işın Yılmaz.

ÖNCÜ İZMİR

Tüm Türkiye'deki Ticaret ve Sanayi odaları ve borsalarındaki meclis üyesi olan kadınların sayısı 55. Bunun 11'i İzmir'den. Hedef ise bu sayının hem İzmir'de artması, hem de bütün Türkiye'de.
Egikad'ın 4. kuruluş nedeniyle gerçekleşen "İş Dünyasında Kadın" paneli bundan böyle her yıl düzenlenecek. Türkonfed de bu panelleri destekleyecek. Çünkü 10 bini aşkın iş insanını temsil eden ve üyelerinin çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu Türkonfed'in amacı da hem üyelerinin hem de kadın çalışanların sayısının artması. Çünkü kalkınmanın kadınsız olmayacağını gördükleri için bu konuyu çok önemsiyorlar. Daha önce başkanlığını AK Parti Milletvekili İlknur Denizli'nin yaptığı "Kadın Komisyonu"nun başkanlığını şimdi Işın Yılmaz yapıyor. Panelden önce federasyona bağlı 18 kadın girişimci derneğinin temsilcileri ile bir komisyon toplantısı yapıldı ve ilk hedefin yönetimlerde kadınların daha çok yer alması gerektiğine karar verildi.

İSTEYİN, ALIN
Bu nasıl olacak? Herkes kendi görüşünü söyledi. Aslında hemen hemen herkes aynı şeylerin altını çizdi. Bir; kadın önemli bir güç. Bu gücü yabana atmamak gerekiyor. Evde oturarak, iş gücüne katkıda bulunmayarak, sadece tüketerek ne kadın kalkınır ne erkek ne de Türkiye.
İki; kadın sorunu sadece kadının sorunu değil, bu bir toplumsal sorun, Türkiye'nin sorunu. O yüzden sadece kadınlarla, kadın derneklerinin çabalarıyla bu iş çözülmez. Erkeklerin de katılımı şart. Toplantı ve panellerle mutlaka erkekler de davet edilmeli, katılmalı ve erkekler de bu sorunu kendi sorunu olarak görmeli.
Üçüncüsü, kadınların önü açılmalı. Gereken yerlerde kota sağlanmalı, meslek örgütlerinde kadın üyelere mutlaka yer verilmeli ama kadınlar da görevlere talip olmalı, istemeli ve çok çalışmalı. Başarılı birçok kadına baktığımız zaman başarılarının altında istek, mücadele ve çok çalışmanın yattığını görüyoruz.
Dört; kadınlar sadece dayak veya şiddet gibi sorunlarla gündeme gelmemeli. Olumlu örneklerden, kadınların başarılarından, liderlik yeteneklerinden söz etmeli ve öncü kadınların önünü açacak önlemleri gündeme getirmeliyiz.
Kimler ne dedi, yarına...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA