• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

CHP'nin kadın aday adayları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.09.2013, 00:00
Bu yerel seçimlerde kadın aday aday sayılarında büyük bir artış var. Hemen her ilde her ilçede kadınlar belediye başkanlığı ve meclis üyeliğine adaylıklarını açıkladılar. Yani artık "Neden kadın belediye başkanı veya meclis üyesi yok?" sorusuna "Kadınlar aday olmuyor ki?" yanıtı geçersiz sayılacak. Kadınlar aday oldular hem de bütün madde ve manevi engellere rağmen. Ama hemen belirtelim, CHP'den bu dönem kadınların daha fazla aday olmasının en önemli sebeplerinden partinin başvuru önündeki maddi engeli kadınlar için hafifletmiş olması.
Şimdi sıra önce parti merkez karar organlarında sonra da seçmende. Demokrasiye ne kadar önem verdiklerini ve kadın-erkek eşitliğine inandıklarını yaptıkları seçimlerle göreceğiz.
Bakalım partiler seçilebilecek yerlerde kaç kadın adaya yer verecek ve kaç kadın başkanlık veya meclis üyeliği koltuğuna oturacak?

İZMİR ADAYLARI

Adaylara bakarsak; İzmir yine önde. Örneğin CHP'den pek çok kadın adaylık başvurusunda bulundu. Büyükşehir Belediye başkanlığı için İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ve eski CHP milletvekili Canan Arıtman aday oldu. Karşılarında güçlü erkek adaylar da var Konak Belediye başkanı Hakan Tartan gibi... Konak Belediye başkanlığı için de iki kadın aday olduğunu görüyoruz; CHP Kadın Kolları İl Başkanı Özgün Utku, Nilay Kökkılınç.
Karşıyaka'da Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Günsel Sağlam, Bornova'da
Büyükşehir Belediyesi eski Sosyal ve Kültürel İşler Daire Başkanı Selma Nalbantoğlu aday adayı.
Çiğli, Bayraklı, Buca, Menderes en çok kadın adayın olduğu ilçeler. CHP'den adaylığını koyan kadınlar şu isimlerden oluşuyor:
Çiğli'den Ester Bulut, Semra Aksu ve Figen Erol.
Bayraklı'dan Pınar Susmuş, Gönül Ateş ve Ayşe Yurdakul.
Buca'dan Zekiye Seda Sönmez, Ayten Karadağ ve Aysun Önal.
Menderes'ten Neşe Doğru Söz, Urkiye İnal ve Süheyla Akıncı...

İSTANBUL VE ANKARA

Diğer ilçeler ve adaylar ise şöyle: Çeşme'de Naime Hoş, Gaziemir'de Genel Merkez Kadın Kolları MYK Üyesi Düriye Taş, Balçova'da eski PM üyesi Semra Aksakal ve Selma Savaş Bektaş.
Menemen'de Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar. Tire'de kadın aktivistlerden Emel Denizaslanı. Dikili'de Sema Akıncı. Urla'da Sibel Uyar ve Kadriye Gezer. Selçik'ta Nuriye Çiğdem.
Bunlar İzmir'den CHP'den aday adayları. AKP ve MHP ve diğer partilerden de kadın adaylar olacak hiç şüphesiz.
İstanbul'da da büyükşehir değil ama ilçelerin adaylıkları belli olmaya başladı. Öne çıkanlar Kadıköy'den Belediye Başkan yardımcılığı yapan İnci Beşpınar, Beyoğlu'ndan KAGİDER eski Başkanı Gülseren Onanç, Beşiktaş'tan İstanbul Tekel ve Gazete Bayileri Odası Başkanı Ferihan Karasu.
Ankara Büyükşehir için de Ankara milletvekili Aylin Nazlıka adaylığını açıkladı. Nazlıaka, Aydın Belediye Başkanı olan ve büyük bir olasılıkla yeniden aday olacak olan Özlem Çerçioğlu gibi milletvekilliği görevini bırakıp belediye başkanı olmayı seçti.
Bakalım ipi kimler göğüsleyecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA