• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Annenin genetik mirası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.09.2013, 00:00
Hafta sonu, biri 17 yaşında bir kız annesi diğeri 10-8 yaşlarında iki kızı olan iki anneyle, "annelerini öldüren iki genç kız" haberini değerlendirdik. İki anne de doğal olarak benden daha fazla ilgilendi bu konuyla ve benden daha çok etkilendiler. 17 yaşında kızı olan anne kızıyla kanlı-bıçaklı değil ama her anne kız gibi sorunlar yaşıyorlar. Diğer anne de eşinden ayrı yaşıyor ve çocuklar hafta sonu babalarındalar ve babalarından sürekli anneyle ilgili şikayetler dinleyerek eve geliyorlar.
Her kızın annesiyle sorunları her annenin kızlarıyla ilgili yakınmaları olmuştur. Oluyordur. Bu son derece normal. Normal olmayan bunun nedenleri üzerine kafa yormamak ve gençlere anlayışla yaklaşmamak.
Bunun için okumak gerekiyor, öğrenmek, bilgi sahibi olmak. Televizyonlarımızda ne yazık ki eğitici programlar fazla yok. Anne-babalara "anne-baba olma sanatı" ile ilgili bilgiler dolaylı olarak da direkt olarak da pek verilmiyor. O yüzden okumak gerek. Bilgilenmek gerek.

ERGENLİK SORUNLARI

Ben de işte elimden geldiğince bu köşede bilgilenme konusuna önem veriyorum. Ben de öğreniyorum; köşe yazısı için her kitap karıştırdığımda veya bir uzmandan görüş aldığımda. "Kadın Beyni" adlı kitaptan da sık sık bahsediyorum. Dediğim gibi her karıştırdığımda bir şeyler öğreniyor ve hem kendi hayatımdan hem çevremde anlam veremediğim veya merak ettiğim davranışların nedenlerine dair ipuçları buluyorum. Ergenlikle birlikte vücutta yaşanan değişim ve hormon yüklemesi küçük bir çocuğu bir anda bambaşka birine dönüştürebiliyor.
Bu konuda 10 Nisan'da bir yazı yayınlamıştım. Linki şöyle: www.yeniasir.com.tr/Yazarlar/seda kaya guler/2013/04/10/
Ergenlikle birlikte vücutta yaşanan değişim ve hormon yüklemesi küçük bir çocuğu bir anda bambaşka birine dönüştürebiliyor.
Bu son cinayetin ardından kitabı karıştırırken "Anneden genlerden fazlasını miras almak" başlığı ilgimi çekti. Diyor ki kitabın yazarı nöropsikaytristlerin öncüsü Dr. Louann Brizendine: "Gözlemleme ve duygusal ipuçlarını yakalama yeteneği sayesinde kız çocuğu aslında annesinin sinir sistemini kendine kopyalar."

NÖROLOJİK ETKİLEŞİM
Bunu da iki kızı olan bir anne örneğiyle açıklıyor. İlk kızı dünyaya geldiğinde anne kocasıyla mutludur. Evliliği yolunda gitmekte, kendisine zaman ayırmakta ve çocuğuyla yakından ilgilenmektedir. İkinci çocuğu dünyaya geldiğinde ise mutsuzdur. Çünkü kocasının onu aldattığını öğrenmiştir ve acı çekmektedir. Boşanmak istemesi de kocasının aile engeline takılır. Ya çocukları bırakacaktır ya da nereye giderse gitsin peşlerine düşülecektir vs. İkinci kız bu gergin ortamda büyür. Zamanla işler düzelir anne yeniden evlenir ve küçük kız annesine kocasının onu aldattığını ima etmeye başlar. Anne bunun doğru olmadığını bilmesine rağmen küçük kızının neden böyle takıntılı bir fikre saplanmış olduğunu merak eder. Yanıtı basit: Küçük kız annesinin güvensiz olduğu ortamda sinir yapısının bir kopyasını geliştirmiştir ve bu nedenle çevresindeki herkesi güvenilmez ve tehdit unsuru olarak görmektedir.
Çünkü kız çocuklarının hayatlarının ilk iki yılında şahit oldukları her şey annelerinin gerginliği, stresi, üzüntüleri, mimikleri onları hayatlarının sonuna kadar etkiliyor. Sadece doğduktan sonra mı? Hayır. Nörolojik etkileşim hamilelik sırasında başlıyor ve iki yaşına kadar sürüyor. Kısacası her şeyin bir nedeni var.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA