• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Sigarayı bırakanlar neden kilo alır?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.09.2013, 00:00
Sigarayı bıraktıktan sonra mutlaka kilo alınır mı? Bu, bir şehir efsanesi mi, gerçeklik payı var mı? Aslında her ikisi de doğru. Evet, sigarayı bırakan kişilerde belli miktarda kilo artışı görülüyor. Sigarayı bırakanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre, sigarayı bırakanlar ortalama 2 ila 5 kg arasında kilo alıyorlar. Alınan kilo miktarının içilen sigara miktarı ile orantılı olduğu görüşü de var. Günde iki paket sigara içen kişilerin bu alışkanlıklarını bıraktıklarında günde bir paket sigara içenlerden daha fazla kilo aldığı gözlemlenmiş. Bir diğer veri de, bu kilo artışının bıraktıktan sonraki ilk 6 ayda gerçekleştiği.
Peki, sigarayı bırakanlar neden kilo alır?
1- Metabolizma yavaşlar. Çünkü sigara içmek metabolizmayı hızlandırır. Uzmanlar, her sigarayı içişinden sonra kalbimizin dakikada 10 ila 20 kez daha fazla çarptığını söylüyorlar. Sigara içenlerde görülen kalp hastalıkları da bunun bir sonucu zaten.
Ancak kalp, beyin ve karaciğer gibi önemli organların günlük gereksinimlerimiz için ihtiyaç duydukları enerji, sigaranın metabolizmayı hızlandırması nedeniyle daha çabuk yakılıyor. Sigarayı bıraktıktan sonra bu hızlanma yavaşladığı için, fazla enerji miktarı artıyor ve kişi kilo almaya başlıyor.

EL-AĞIZ ALIŞKANLIĞI

2- Tat ve koku alma hisleri normale döner. Bu da kişilerin yedikleri yemeklerden daha çok haz almalarına ve daha çok yemelerine neden olur. Özellikle yağlı ve yüksek kalorili yiyeceklerin sigarayı bırakan kişilerde daha fazla iştah uyandırdığını söylüyor uzmanlar.
3- El ve ağız alışkanlığı: Sigara sadece içerdiği maddelerle bağımlılık yaratmıyor. Aynı zamanda sigara içenlerde bir el ve ağız alışkanlığı da oluşuyor. Sigarayı bırakınca oluşan boşluğu doldurmak için de daha çok yemek veya abur cubur yeniyor.
4- Stres daha fazla yemeye neden oluyor: Sigaranın yarattığı suni durumlardan biri de stres anında kurtarıcı olarak görülmesi. Pek çok kişinin stresli durumlarda kendilerini sakinleştirmek, ödüllendirmek, zaman geçirmek için sigaraya sarıldığını biliyoruz. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni destek yerine başka bir yöntem bulma arayışı kişileri genellikle daha fazla yemeye itiyor.

ALINACAK ÖNLEMLER

Gelelim bu kilo alımını engellemeye. ART Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Kliniği uzmanları, dengeli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak sigarayı bıraktıktan sonraki dönemi kilo artışı olmadan atlatmanın mümkün olduğunu söylüyorlar. İşte dikkat edilmesi gereken hususlar:
. Alışveriş yaparken tam yağlı ürünler yerine az yağlı ürünleri tercih edin.
. Tam tahıllı ekmekler ve bolca sebze meyve almaya özen gösterin.
. Ara öğünlerde az yağlı besinler tüketmeye çalışın.
. Uzak durmanız gereken besinler arasında şeker ve şekerli ürünler gelir. Kahve veya çayınızı şekersiz içemiyorsanız tatlandırıcıları tercih edebilirsiniz.
. Metabolizmanızı hızlandırmak ve daha fazla kalori harcamak için düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
Diyeceksiniz ki bunlar sigara içsek içmesek de uymamız gereken kurallar. Haklısınız. Demek ki hepimiz sağlıklı olmanın kurallarını biliyoruz ama uygulamaya gelince vazgeçiyoruz. En iyisi kurallara uymak...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA