• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Londra'da bir Türk kadını

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2014, 00:00
Londra caddelerinde dolaşıyoruz Mersinli Muazzes Özer'le birlikte. Burada olmak hayalinin ötesinde bir şey. Rüyasında görse inanmayacağı bir durum.
42 yaşında Muazzes. Evli ve iki çocuk annesi. Mersin'e 2,5 km. uzaklıktaki Kale Mahalesi'nde yaşıyor. Okutulmamış, kendi kendini yetiştirmiş bir kadın. Becerikli, akıllı ve yetenekli. Eşiyle birlikte çiftçiliğin yanı sıra dokumacılık yapıyor. Kendi dokuduğu Merin yöresine Mezitli bezlerini el işleri ile süsleyerek örtülere dönüştürüyor. Kendi imkanları ile Mersin ve çevre köylere giderek ürünlerini satma yollarını ararken yolu Mersin Valisi ile kesişiyor. Kadınlara el emeklerini değerlendirme konusunda sergiler açarak yardımcı olan Vali Hasan Bahri Güzeloğlu, Muazzes'in Ankara'daki bir sergiye katılmasına önayak oluyor.
Böylece Londra caddelerinde dolaşmanın ve burada düzenlenen uluslararası bir panele konuşmacı olarak katılmanın ilk adımları atılmış oluyor.

ÖNCE KADIN
Ankara'daki sergide Vodafone'nun "Önce Kadın" programı ile tanışıyor Muazzes. Bu program, kadınların gelirlerini artırmasına ve mobil teknolojiyi kullanarak kendilerini geliştirmelerine yardımcı olan bir program. Ana unsurlarından biri de "Önce Kadın İlan Servisi".
Bu hizmet, teknoloji konusunda çok az deneyime sahip kadınların ürünlerini "sahibinden.com" sitesi üzerinden satmalarını mümkün kılıyor. Kadınlar ürettikleri ürünleri buraya SMS aracılığı ile gönderebiliyorlar. Ürün ile ilgili bilgi, fiyat ve varsa bir fotoğraf yeterli. Bugüne kadar 4.700 ilan yer almış sitede. Reçelden salçaya, dantelden dokumaya pek çok el işi ve ürünlerden oluşan bu ilanlar 240 bini aşan kişi tarafından görülmüş. Ve burada ürünlerini sergileyen kadınlar ortalama 51 dolar para kazanmışlar.
En çok iş yapanlardan biri de Muazzes Özer. Kazancını yüzde 500 artırmış. Siparişlere kendi başına yetişememeye başlayınca çevresindeki kadınlara iş vermeye başlamış. Bir anda patron olmuş. 100'e yakın kadına iş imkanı sağlıyor. Yıllık geliri 50-60 bin TL civarında.

PARAYLA GELEN ÖZGÜVEN
Kendine bir araba almış ve ehliyet. Özgüveni artmış. Yakınlarının özgüvenini kazanmasına da yardımcı olmuş. Kocalarının sözünden çıkmayan kadınların para kazanmalarıyla birlikte seslerini çıkmaya başladığını anlatıyor gülerek.
Muazzes ne yapmak istediğini bilen ve bunun için adam atan ve riskleri göze alan ve kararlı olan kadınların kısa sürede neler yapabileceğinin bir kanıtı. Ve küçük bir adımı ona büyük bir başarı sağlamasına önayak oluyor.
Bu başarı onu 3 Mart'ta Londra'da düzenlenen "Vodafone Connected Women" Zirvesi'nde panelist olmasını sağlıyor. The Huffington Post İngiltere'nin genel yayın yönetmeni Carla Buzasi'nin moderatörlüğündeki panele katılan diğer konuşmacılar arasında Birleşmiş Milletler Vakfı Başkanı ve CEO'su Kathy Calvin, Vodafone Bölge CEO'su Serpil Timuray olduğunu da söyleyelim. Panelde en çok ilgi gören Muazzes oldu. Onun içten konuşması büyük bir alkış aldı. Artık bütün dünya Muazzes'in başarı öyküsünü biliyor. Ve bu öykü her yerde anlatılıyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI