• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kendimizi ne kadar tanıyoruz?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.02.2015, 00:00
'Pozitif yaşamak' adlı bir kitap okuyorum. Hepimizin buna ihtiyacı yok mu? "Bir yaprak kağıt, bir kalem ve sakin bir zaman edinin" diyor. "Yazmak önemli çünkü. Yazmak, hem çalışma planı oluşturmamıza yardım edecekmiş hem de kişisel bir strateji yapmamızı sağlamaya. İşe kendimizi tanımaya, anlamaya çalışarak başlamamız gerekiyormuş. Kendimize sorular sorarak ve bunları kağıda yazarak.
Sorular şunlar: Ne gibi niteliklerim var? Yani hangi özelliklere sahibim. Karakterim nasıl? Çok konuşkan biri miyim? Sesiz mi? Neşeli miyim, düşünceli mi? Tez canlı mı, sakin mi? Bunları etkili bir biçimde kullanabiliyor muyum? Yoksa onları kendi hallerinde ve sürüncemede mi bırakıyorum? İçlerinde geliştirmek ya da daha etkin kullanmak istediklerim var mı? Varsa nasıl? Öne çıkan defolarım nelerdir? Özellikle hangi durumlarda ortaya çıkıyorlar? Buna ne sebep oluyor? Bu eğilimi değiştirmenin bir yolu var mı? Öncelikle hangi hususlar üzerinde çalışmayı isterim. Değiştirmemi ne sağlayabilir? Bunu yapmak için neye ihtiyacım var?


OLUMLU VEYA OLUMSUZ
Yeteneklerim nelerdir? Tüm yeteneklerimi düzenli olarak kullanıyor muyum? Bazılarına boş mu veriyorum? Niçin? Bunu nasıl değiştirebilirim? Yeteneklerimden daha iyi faydalanabilmek için hangi şartlara sahip olmak gerekiyor? Sağlık durumum? Hangi hususlar yolunda gidiyor? Zayıf noktalarım neler? Kendimi daha iyi hissetmek için neyi değiştirebilirim? Beslenme alışkanlıklarımı mı? Spor yapmak mı? Daha iyi nefes almak mı? Daha fazla tatil yapmak mı? Aslında çoğumuz kendimizde var olan niteliklerin farkında değiliz. Olsak da günlük koşuşturma ve yaşam telaşı, para kazanma gibi nedenlerle bastırıyor veya köreltiyoruz. Ancak emeklilikte bunları yeniden gün ışığına çıkarma fırsatımız oluyor. Çevremde 40-50 hatta 60 yaşından sonra hiç de yabana atılmayacak kadar güzel resimler yapan, tahta oymacılığı yapan, heykeller veya oyuncak arabalar yapan insanlar var. Acaba bu yeteneklerini zamanında ortaya çıkarsalar ne olurdu? Belki şu anda daha mutlu ve daha zengin bir hayatları olurdu.


DÜRÜSTÇE YANIT VERMEK
Kendimizi sorgulamaya ve yazmaya devam ediyoruz. Sıradaki soru: Yaşamım beni mutlu ediyor mu? Kesin kural: net olmanız. Aile: Ebeveyn, eş ve çocuklar. Her biriyle ilişkilerim nasıl? Bu ilişkiler benim için tatminkar mı? Neyi değiştirebilirim? Ama dikkat: Başkasını değiştirmekten değil, kendimizden söz ediyoruz. Söz konusu olan biziz. Olmayı istediğim gibi bir evlat, eş miyim? Yalnız olsam arzularım ne olurdu? Bu kişilerin her biri ile yaşamayı hayal ettiğim doyurucu ve gelişmiş ilişkiye ne engel oluyor? Arkadaşlarım. Aynı sorular. Olmayı arzu ettiğim gibi bir arkadaş mıyım? İstediğim gibi arkadaşlara sahip miyim? Onlardan ve kendimden ne bekliyorum? Yaptığım iş beni tatmin ediyor mu? Değiştirmeyi ister miydim? Neden ve niçin? Gerçekten ne iş yapmak isterdim? Tahsilimde eksik kalan yanları geliştirebilir miyim? Yeni bir formasyon... Boş zaman ve zevklerim var mı? Henüz gerçekleştiremediğim hayallerim? Öğrenmeyi veya yapmayı istediğim bir şey? Ve geleceğim. Neler hayal ediyorum ve onları nasıl gerçekleştirebilirim? Gerçekleştirebileceğim hayaller mi bunlar? Değilse niçin? Önceliklerim neler? Evet. Bugünkü ödevimiz bu... Başlayalım bakalım. Neler olacak?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI