• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Kriz'de çözüm umudu arttı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.06.2011, 00:00
Cumhuriyet tarihinin en ilginç yemin törenine şahit olduk. BDP ve CHP'nin siyaseten son derece yanlış yemin etmeme kararı sorunun çözümüne nasıl bir katkı sağlayacak bugün göreceğiz. AK Parti saat 11.00'de Meclis Başkanlığı seçimi için CHP'nin kapısını çalacak. Meclis Başkanlığı'na istediği ismi getirecek sayısal çoğunluğa sahip olan AK Parti'nin bu konuda muhalefetin desteğine ihtiyacı yok. O nedenle görüşmede muhtemelen tutuklu milletvekillerinin durumu ele alınacak. AK Parti heyetine Meclis Başkanlığı için en güçlü aday konumunda görünen Cemil Çiçek'in başkanlık etmesi dikkat çekici. Ne CHP'nin ne de BDP'nin tutuklu milletvekilleri Meclis'e gelmeden yemin etmeye niyeti yok. Yani bu kriz ya aşılacak ya da aşılacak. Dün açılış töreni öncesinde Başbakan Erdoğan'ın yaptığı açıklamalar krizin çözümüne yönelik umutları artırdı. Erdoğan muhalefetten gelecek teklifi bekliyor. Sadece Haberal ve Balbay için değil tutuklu BDP'ler için de çözüm istediklerini açıklayan CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun teklifi bugünkü görüşmede netleşecek. Ankara'daki genel hava partiler arasında uzlaşının sağlanacağı ve krizin daha fazla dallanıp budaklanmadan çözüleceği yönünde. Türkiye'yi gereksiz bir gerilime sürükleyen, enerjisini boşa tüketmesine neden olan krizde son durum böyle.

Yüksel'in yemin inadı

Yemin töreni renkli görüntülere sahne oldu. AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel metni yanlış okuyunca tam üç kez yemin etmek zorunda kaldı. Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç da yemini hatalı okuduğu için tekrar etmek zorunda kalan vekiller arasındaydı. Denizli'den Meclis'e giren Nurcan Dalbudak'ın henüz 5 aylık olan küçük kızı Azra, annesinin yeminini izleyici locasında babasının kucağında takip etti. Ergenekon tutuklusu Mustafa Balbay'ın adı okunduğunda CHP sıralarından kopan alkışlar uzun süre devam etti. Bu sırada yemin etmek için kürsüye çıkan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ bir süre beklemek zorunda kaldı. 512 milletvekilinin katıldığı yemin töreninde AK Parti de bir fire verdi. Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yurtdışında bulunduğu için törene katılamadı. YSK kararı ile Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine Meclis'e girmeye hak kazanan Oya Eronat, AK Parti sıralarından yoğun alkış aldı. Balyoz davasından tutuklu olduğu için tahliye edilmeyen MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın ismi okunduğunda MHP sıraları bu anonsu alkışlarla karşıladı. MHP'liler AK Parti'den milletvekili seçilen Alparslan Türkeş'in oğlu Ahmet Türkeş'e alkışlayarak destek verdi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA