• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

PM savaşları kimin başını yiyecek?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.07.2012, 00:00
CHP'de nefesler tutuldu, Kılıçdaroğlu'nun dün kapalı kapılar ardında son şeklini verdiği anahtar liste bekleniyor. PM'ye aday olmak isteyenlerin dilekçelerini bugün saat 17.00'ye kadar Divan Başkanlığına sunması gerekiyor. Kulislerdeki son bombaya göre, CHP lideri yarın delegeye biri 52, diğeri 80 kişilik iki ayrı liste sunacak ve "PM'yi bu listelerdeki isimler arasından siz seçin" diyecek. Kılıçdaroğlu'nun halen MYK'da görev yapan 17 ismin tamamına PM garantisi verdiği, MYK'ya ise yeni yüzler almayı planladığı gelen bilgiler arasında. 8'i Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu'ndan gelecek 60 kişilik PM'de yeni CHP çizgisine uygun ve genç isimlerin ağırlıkta olması bekleniyor. PM'ye girecek milletvekili sayısının 20 civarında olacağı tahmin ediliyor.

ÇİZİK KURULTAYI
CHP Kurultayı aynı zamanda parti içindeki farklı ideolojik görüşleri temsil eden grupların çekişmesine sahne olacak. Partinin ulusalcı kanadının hedefinde CHP'nin Kürt sorununda daha aktif bir rol almasını savunan ve yeni MYK'da da görev alması beklenen Sezgin Tanrıkulu var. Ulusalcılar aynı zamanda Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap gibi Kılıçdaroğlu'nun yakın kurmayları ile Gürsel Tekin'i de çizmeye hazırlanıyor. Ulusalcıların bu hamlesine karşılık yenilikçi kanadın çizmeyi planladığı isimler ise Faik Öztrak ve Birgül Ayman Güler olarak gösteriliyor. Bu iki isme özellikle Doğu ve Güneydoğu illeri delegelerinin çizik atmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kılıçdaroğlu'nun merkez sağdan PM'ye taşımak istediği bazı isimlerin de delege tarafından çizilme ihtimali oldukça yüksek görünüyor. Öte yandan yeni MYK'da Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirileceği konuşulan Adnan Keskin dün Kılıçdaroğlu ile başbaşa bir görüşme yaptı.

İZMİR KARIŞIK
Kurultayda İstanbul ve Ankara ile beraber en çok delegeye sahip üç ilden biri olan İzmir'de durum karışık. PM'ye girmesine kesin gözüyle bakılan Alaattin Yüksel'in isminin bazı delegeler tarafından çizileceği, MYK Üyesi Birgül Ayman Güler'in ise eski il başkanı Tacettin Bayır için destek aradığı belirtiliyor. Öte yandan İzmir İl Başkanı Ali Engin'in kendisine PM için başvuruda bulunan 12 ismi Kılıçdaroğlu'na bildirdiği öğrenildi. Engin'in listesinde Hatice Tatlı, Elfin Tataroğlu, Oktay Gökdemir, Kazım Umdular, Tacettin Bayır, Yüksel Çakmur, Birsen Şenol, Alaattin Yüksel, Mehmet Ali Susam, Oğuz Oyan, Birgül Ayman Güler ve Hülya Güven'in olduğu tahmin ediliyor. Kulislerde İzmir'den PM'ye 3 kişinin alınmasının kesin olduğu, dördüncü bir isim için çalışmaların sürdüğü konuşuluyor. PM için en kuvvetli adaylar olarak Alaattin Yüksel, Erdal Aksünger, Rahmi Aşkın Türeli, Birgül Ayman Güler ve Hülya Güven gösteriliyor.

SÜRPRİZ İSİMLER
Çarşaf liste ile yapılacak PM seçiminde Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde olması muhtemel bazı isimler şöyle: Adnan Keskin, Aylin Nazlıaka, Şafak Pavey, Burhan Şenatalar, Aydın Ayaydın, Faruk Demir, Bülent Kuşoğlu, Metin Feyzioğlu, Nasuh Mahruki, Muhammed Çakmak, Celal Doğan, Fikri Sağlar, Murat Karayalçın, Bekir Ödemiş, Haluk Koç, Eşber Yağmurdereli.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA