• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
6 başlıklı KOBİ destek paketinin ayrıntıları ZEKERİYA MUTLU

6 başlıklı KOBİ destek paketinin ayrıntıları

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.06.2010, 00:00
Geçen hafta, hükümet tarafından KOBİ'lere yönelik olarak, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kanalıyla kullandırılacak olan ve 6 başlıktan oluşan destek paketine ilişkin düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşmıştım.
Yazıdan sonra destek paketi ile ilgili sorular içeren çok sayıda mail aldım. Esnaf sanatkarların akıllarına takılan soruları cevaplandırmak, kesimi aydınlatmak için bu yazımda destek paketi hakkında daha ayrıntılı bilgiler vermek istiyorum.

BİRİNCİ BÖLGE
263 milyon lira bütçeli destek paketine göre, Türkiye dört ayrı bölgeye ayrılmıştır. İşletmeler, bulundukları illerin durumuna göre paketten yararlanabilecektir. İzmir, diğer bölgelere nazaran daha dezavantajlı bulunan birinci bölgede yer almaktadır.
Bu desteklerden yararlanabilmek için işletmenin öncelikle KOSGEB'in KOBİ Veri Tabanı'na üye olması ve KOBİ beyannamesi doldurması gerekmektedir. Doldurulan bu beyanname KOSGEB tarafından kontrol edilmekte, ilgili işletmenin başvuru şartlarını yerine getirip getirmediği incelenmektedir.

BAŞVURU SÜRESİ

Gerek başvuru ve gerekse destekler konusundaki daha detaylı bilgi, KOSGEB'in internet adresinden www.kosgeb.gov. veya KOSGEB'in (0232) 376 73 27 numaralı telefonundan ya da İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde, Birlik Plaza'nın birinci katında faaliyet gösteren KOSGEB Sinerji Odağı biriminden edinilebilir.
Destek başvuruları henüz başlamamıştır. Önümüzdeki günlerde başvuruyla ilgili detaylı açıklamanın KOSGEB tarafından yapılması beklenmektedir.

NELER VAR?
KOBİ Proje Destek Programı:
Bu programda işletmelerin üretim, yönetim-organizasyon, pazarlama, dış ticaret, insan kaynakları, mali işler ve finans, bilgi yönetimi ve bunlarla ilişkili alanlarda sunacakları projeler desteklenecektir. Arsa, bina, inşaat, tadilat, tefrişat ve benzeri, taşıt aracı, vergi, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri, haberleşme giderleri ile projeyle ilgili olmayan personel enerji, su, kira, finansman giderleri destek kapsamındadır.
Destek üst sınırı 150.000 liradır ve geri ödemesiz olarak işletmelere kullandırılacaktır.
Tematik Proje Destek Programı: Bu program çağrı esaslıdır ve çağrının nitelikleri, çağrı şartları ve destek üst sınırı KOSGEB tarafından daha sonra açıklanacaktır. Program kapsamında personel ücretleri ve seyahat giderleri, makine-ekipman, yazılım ve donanım alımı veya kiralanması giderleri (azami yüzde 25'i), hizmet alım giderleri ve genel idari giderler (azami yüzde 10'u) desteklenecektir. Destek oranı İzmir için yüzde 50 olup, geri ödemeli ve geri ödemesiz seçenekleri bulunmaktadır.
İşbirliği Güçbirliği Destek Programı: Bu programda işletmelerin tercih edebileceği üç ortaklık yapısı öngörülmüş olup en az 5 işletmenin ortaklık yapması ön şartı getirilmiştir. Ortaklık yapıları
- İşletmelerin mevcudiyetlerini koruyarak kurulacak olan işletici kuruluşa ortak olmaları,
- İşletmelerin bir kısmının ya da tamamının kendilerini feshederek kurulacak işletici kuruluşa ortak olmaları,
- İşletmelerin bir kısmının kendilerini feshederek ortaklardan birinin bünyesinde birleşmesi şeklinde öngörülmüştür.
Destek oranı İzmir için yüzde 50 olup, destek miktarı üst sınırı, geri ödemesiz 250 bin lira, geri ödemeli 500 bin liradır.
AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı: Bu programda bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ'lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılarak kapasitenin artırılması amaçlanmaktadır.
Destek üst sınırı yoktur ve destek geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.
Genel Destek Programı: Bu destek kapsamında, Yurt İçi Fuar ve Enerji Verimliliği Desteği 30 bin lira, Yurt Dışı İş Gezisi, Eğitim ve Belgelendirme Desteği 10 bin lira, Tanıtım, Eşleştirme, Tasarım ve Danışmanlık Desteği 15 bin lira, Nitelikli Eleman İstihdam, Sınai Mülkiyet Hakları ile Test, Analiz ve Kalibrasyon Desteği 20 bin liradır.
Girişimcilik Destek Programı: Bu destek programı, uygulamalı girişimcilik eğitimi, yeni girişimci desteği ve İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği olmak üzere üç alt programdan oluşmaktadır. Uygulamalı girişimcilik eğitimi, minimum 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan eğitim programını kapsar. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri KOSGEB veya diğer kurum ve kuruluşlar (üniversite, İŞKUR, meslek kuruluşu, belediye v.b.) tarafından düzenlenebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA