• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KOSGEB’in yeni kredi destekleri ve öneriler ZEKERİYA MUTLU

KOSGEB'in yeni kredi destekleri ve öneriler

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.11.2010, 00:00
Hükümetin bayramdan önce açıkladığı KOSGEB kredi destekleri ile borç yapılandırma çalışmaları, ülke genelinde olduğu gibi İzmir Esnaf Teşkilatı tarafından da memnuniyetle karşılanmıştır.
Gerçekten de, kısa süre sonra yasalaşması beklenen istihdam ve borç yapılandırma paketleri ile önceki gün müracaat süresi başlayan KOSGEB kredileri, piyasalara moral ve ümit aşılamıştır.
Ekonomiyi canlandıracak bu çalışmalar, kriz dönemlerinde büyük sıkıntılar yaşayan, vergi ve SGK prim borçlarını bile ödeyemez noktaya gelen esnaf sanatkarlarımızı rahatlatacak, reel sektöre önemli bir motivasyon ve ivme kazandıracaktır.
Geniş kapsamlı borç yapılandırma paketiyle, kamuoyundaki beklentilerin önemli ölçüde karşılanacağını umuyor, KOSGEB destekleri ile de üretim yapan kesimlerin yeniden eski potansiyellerini yakalamalarını ümit ediyoruz.

AVANTAJLARI ÇOK
KOSGEB tarafından açıklanan 3 milyar lira bütçeli kredi paketi, 'Ölçek Endeksli Büyüme Kredi Destek Programı' ile 'İhracat Kredisi Destek Programı'ndan oluşmaktadır.
Esnaf sanatkarlarımızın büyük ilgi gösterdiği Ölçek Endeksli Büyüme Kredi Destek Programı'na müracaatlar 23 Kasım'dan itibaren başlamıştır. Esnaf sanatkarlarımız yıl sonuna kadar destek programına müracaat edebileceklerdir.
30-50 ve 80 bin lira üst limitli ölçek endeksli büyüme kredilerinin faizlerinin yüzde 75'i KOSGEB tarafından karşılanacaktır. İşletme sahiplerinin kadın girişimciler olması halinde kredi üst limitleri 10 bin lira daha artırılacaktır.

İESOB DUYURDU
KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyenlerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmaları gerekmektedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği uzun süredir üyelerini bu yönde bilgilendirmekte, kredinin yanı sıra, esnaf sanatkarların KOSGEB'in diğer hizmetlerinden de yararlanabilmeleri için veri tabanına kayıt yaptırmaları gerektiğini dile getirmektedir.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan yeni KOSGEB kredilerinin niteliğini ve avantajlarını ay başındaki yazımızda bu sütunlardan duyurmuş, ayrıntılı bilgi alınabilecek adres ve telefonları yayınlamış, esnaf sanatkarlarımıza vakit geçirmeden KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmaları için çağrıda bulunmuştuk.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, yeni krediler kamuoyuna açıklanmadan önce esnaf sanatkarları bilgilendirmek, müracaatlar başlamadan eksiklerini tamamlatmak amacıyla çalışmalarda bulunmuştur.
Bu kapsamda, İESOB sicil müdürlüğünde 5 yıldır faaliyet gösteren KOSGEB Sinerji Odağı Birimi özverili çalışmalarda bulunmuş, İzmir Birliği esnaf sanatkara en etkin şekilde ulaşan genel sekreterlerin bilgilendirilmesine ayrı bir önem vermiştir.
İzmir merkezde bulunan odaların genel sekreterlerine KOSGEB il müdürlüğü ile ortaklaşa seminer düzenlenmiş, KOSGEB'in ilçelerde yaptığı toplantılara destek verilerek ilçelerdeki odaların genel sekreterlerinin katılımları sağlanmıştır.
Ayrıca Esnaf Sicil'deki ekranda ve Birliğimizin iesob.org.tr adresli internet sitesinde KOSGEB kredilerinin ayrıntılarını içiren anlaşılması kolay, pratik sunumlar yayınlanmaktadır.
Esnaf sanatkarlarımız, yıl sonuna kadar müracaat edebilecekleri krediler hakkında daha ayrıntılı bilgileri, Esnaf Sicil Müdürlüğü'nde bulunan Sinerji Odağı birimimizden, .kosgeb.gov internet adresinden veya 444 15 67 numaralı KOSGEB çağrı merkezinden edinebileceklerdir.

KREDİ UYARILARI
KOSGEB kredileri piyasaları canlandıracak önemli bir adım olmuştur. Ancak bu noktada, KOSGEB'in geçen dönemlerde verdiği kredi desteklerinde görülen aksamaların yaşanmaması için bazı tedbirlerin alınması da zorunludur.
KOSGEB'in geçen yıllarda uyguladığı 'Faizsiz Cansuyu Kredisi' ile '100 bin KOBİ'ye 2.5 milyar kredi' desteklerinden esnaf sanatkarlarımızın gerektiği kadar yararlanamadığı bir gerçektir.
Bunun nedeni, kredi desteğinin tek bir havuzda tutulması, daha fazla imkana sahip olan ve daha hazırlıklı olan büyük işletmelerin doğal olarak havuzdan daha fazla yararlanmalarıdır.
Her türlü kredi imkanını dikkatle takip eden, hatta bunun için özel finans müdürleri istihdam eden maddi güce sahip büyük firmalar, kredi konusunda yeterli bilgi ve deneyimden yoksun küçük ve mikro işletmelerle aynı havuzdan kredi almaktadırlar.

HAKSIZ REKABET
KOSGEB mevzuatında son dönemde yapılan değişikliğe kadar kurumun desteklerinden küçük işletmelerin önemli bir kısmının yararlanamadığı gözönüne alındığında, KOSGEB hizmetleri konusunda üyelerimizin gerekli bilgiye sahip olmamalarını doğal karşılamak gerekmektedir.
Ayrıca gününü kurtarmanın telaşı içinde olan küçük işletmelerin sadece finans konularını takip edecek kalifiye elemanlar istihdam etmeleri de mümkün değildir.
Bu şartlar ister istemez ortak kullanılan havuzda küçük işletmeler aleyhine haksız rekabet yaratmaktadır. Bu nedenle destek paketlerinde bütçenin bir bölümünün küçük işletmelere ayırılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Öte yandan, kredilerin bankalar üzerinden dağıtılması, maddi sıkıntılar yaşayan işletmeler açısından bazı sıkıntılar yaratmaktadır. Kredileri dağıtan bankalar, yapılan sicil affını görmezden gelmekte, zor durumdaki işletmelere kredi vermemektedirler.
Esnaf siciline ve KOSGEB veri tabanına kayıtlı esnaf sanatkarların, kredilerden yararlanabilmek için Esnaf Kefalet kooperatiflerine de başvurabilmelerinin önünü açacak düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, bu soruna çözüm getirecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA