• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Ekonomik Rekabet Gücünün Artırılması

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2017, 00:00

İş hayatında başarıyı kısaca nasıl tanımlayabiliriz? Başarı kendiliğinden oluşan ya da rastlantı sonucu ulaşılan bir performans düzeyi değildir. Hiçbir başarı kolayca elde edilmemektedir. Kazanılan bir başarının da sürekli olmasının bir güvencesi bulunmamaktadır. Başarı bilgiye dayalı, emek isteyen ve bilinçli olarak sürekli geliştirilmesi gereken bir süreçtir. Başarıya ulaşmak ve başarıyı sürekli kılmak çalışan elemanlara ve onların çalıştıkları kuruluşlara birtakım önemli sorumluluklar yüklemektedir.

Değişimi ve Yenilikleri İzlemek

İş dünyasında kuruluşların ulaştıkları başarı düzeyi değerlendirilirken ele alınan kriterler arasında değişen pazar koşullarına göre sahip oldukları sürekli gelişme bilincinin kapsamı ve uygulanabilirlik durumu önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle iş dünyasında, hangi sektörde ve hangi iş dalında olurlarsa olsun, başarıya ulaşmak için sadece yöneticilere değil tüm insan kaynaklarına önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir.

Çalışan elemanlar bilgi ve yeteneklerini sürekli uyguladıkları aynı yöntemlerle sınırlandırmamalıdır. Farklı olmaya ve yenilikler yapmaya da özen gösterilmesi gerekmektedir. Başarıya ulaşan kimseler bakış açılarını ve düşünce güçlerini geliştirerek farklı sonuçlar elde etmektedir. Bu nedenle yeniliklere açık, ufku geniş kimseler başarıya daha kolay ulaşmaktadır. İş yerlerinde insan kaynaklarının ufkunu açan ve yenilikleri destekleyen etkinliklere öncelik verilmesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çalışan elemanların başarıya ulaşabilmeleri için öncelikle kararlı ve iyimser olmaları gerekmektedir. İş yerlerinde huzur ve karşılıklı güven ortamı geliştirilmeden başarıya ulaşılamamaktadır. Bu nedenle olumlu, yapıcı ve saygı dolu davranışlar büyük yararlar sağlamaktadır. Başarılı kimseler yaptıkları çalışmalarla çevrelerinde güven duygusu oluşturma konusunda da çoğu zaman bir zorluk çekmemektedir.

Başarıya giden yolda yaşanan sorunlar ve karşılaşılan zorluklar olağan karşılanmalıdır. Yeter ki, sorunları çözebilecek bilgi ve beceri düzeyine erişilmiş olsun. Bu nedenle iş yerlerinde çalışan elemanların yenilik yapma ve iş geliştirme konularında desteklenmesi önemli bir strateji olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yeni Teknoloji Uygulamaları

Küresel rekabet sürecinde başarılı bir kuruluş olmak dünya pazarlarını bir bütün olarak görmeyi ve küresel tedarikçi ağı içinde yer almayı gerektirmektedir. Bir başka deyişle, rekabet güçlerini artırmak için kuruluşlar küresel iş birliğine dayalı çalışma hayatına hazırlanmalıdır. Bu konu ayrıca kuruluşların gelecekte de varlıklarını sürdürebilmelerinin ön koşulu olarak büyük bir önem taşımaktadır.

Yeni teknoloji uygulamaları, yalın yönetim ve yalın üretim yaklaşımları, dijital ortamda iletişim ve bilgi transferi konuları iş yapma yöntemlerini hızlı bir biçimde değiştirmektedir. Alışılagelen iş yapma yöntemlerini oldukları gibi sürdürmek gelecek açısından yeterli bir güvence sağlamamaktadır. Dış kaynak kullanımı, yeni teknoloji uygulamaları, entelektüel sermaye yatırımları, tasarım yeteneğinin geliştirilmesi ve maliyetlerin azaltılması ülkemizin ekonomik rekabet gücünü artıracak öncelikli konular arasında yer almaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA