• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Başarıyı Kimler Hak Ediyor?

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.04.2017, 00:00

Bir zincirin kuvvetli olabilmesi için nasıl her halkasının kuvvetli olması gerekiyorsa, bir kuruluşun da başarılı olabilmesi için orada çalışan insan kaynaklarının başarılı olması gerekmektedir. Bir işverenin ya da bir yöneticinin ekibi bir futbol takımının elemanları gibidir. Bir takımda görev alan hiç bir eleman karşı taraf değildir. Takım elemanları motive edilmeli ve ortak hedeflere yönlendirilmelidir.

Çoğu zaman bir şirketin organizasyon şeması aylar ve yıllar boyunca aynı şekilde durabilmektedir. Bir başka deyişle organizasyon şemaları statik bir özellik göstermekte ve kolay kolay değişmemektedir. Oysa günümüzde iş dünyası çok hızlı değişmektedir. Bir başka deyişle uygulanan teknolojiler ve sistemler sürekli gelişmekte ve değişmektedir.

Yeni gelişmeler karşısında mevcut organizasyon yapısı ve yönetim anlayışı gözden geçirilmeli ve sorgulanmalıdır. Organizasyonel değişim ve yeniden yapılanma konuları gündemde olmalıdır. Şirketler yıldız oyuncular değil, iyi takım elemanları aramalıdır. Başarıya ulaşabilmek için iyi bir takım elemanı olabilecek kimseler seçilmelidir. Artık bir elemanla değil, iyi bir takımla maç kazanılmaktadır.

Şirketlerde takım çalışması elemanlar arasındaki yıkıcı rekabeti de azaltmaktadır. Takım çalışmaları klasik organizasyon şemalarında kimin kime bağlı çalıştığı konusundaki kararsızlıkları ortadan kaldırmaktadır. Görevi ne olursa olsun her çalışanın iyi bir takım elemanı olması sağlanmalıdır. Yöneticilerin tutumu çalışan elemanların iş yapma isteklerini ve motivasyonu azaltmamalıdır.

Yıllarca hep aynı yöntemlerle çalışan şirketlerin rekabet gücü giderek azalmaktadır. Bugün başarılı olmak yarın da başarılı olmayı garanti etmemektedir. Yarının başarıları için yeni projeler ve yetenekli elemanlar gerekmektedir. Geçmişe fazla bağlanmamalı, kurumsal öngörülerle geleceği de tasarlamalıdır. Değişime uyum sağlayamayan kuruluşlar başarıya ulaşma konusunda zorluk çekmektedir.

Yeniden yapılanma çalışmaları sadece üst yönetimi ilgilendiren bir konu değildir. Yapılması gereken yeni düzenlemeler tüm çalışanları ilgilendirmekte ve etkilemektedir. Yeniden yapılanma çalışmalarının başarıya ulaşabilmesi için çözüm yollarının katılımcı yönetim anlayışıyla ele alınması yararlı olmaktadır. Bir şirketin başarıya ulaşmasında yöneticilerin ve tüm çalışanların etkili bir rol oynadıkları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir işyerinde tüm çalışanların kendilerini geliştirme, kalite ve verimliliği artırmaya konularında sorumlulukları bulunmaktadır. İş süreçlerinde sürekli gelişme olmuyorsa, performans değerlendirme yönteminin başarılı olduğu söylenemez. Performans değerlendirme yöntemi çalışan elemanların yeteneklerini ortaya çıkarma ve onları mesleki açıdan geliştirme konularında yararlı olmaktadır.

Şirketlerde sürekli gelişme kültürü performans değerlendirme çalışmalarıyla sağlam bir temele oturmakta ve süreklilik kazanmaktadır. Ayrıca performans değerlendirme çalışmalarında şirketin ana rekabet gücü kaynaklarını iyi bilen deneyimli insan kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA