• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Karşımıza Çıkan Yol Ayrımları

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.08.2017, 00:00

Hayatımız boyunca ister istemez çeşitli yol ayrımlarıyla karşılaşmaktayız. Bir yol ayrımına geldiğimiz zaman sakin ve olumlu bir şekilde düşünerek hangi yolu seçeceğimize doğru karar vermemiz gerekmektedir. Bu konuda sağlıklı bir seçim yapabilmek da öyle kolay bir iş değildir. Yol ayrımlarında çeşitli seçenekler ortaya çıkmaktadır. Nedense insanlarda alışık oldukları durum ve davranışları aynı şekilde sürdürme eğilimi ağır basmaktadır. Burada unutulmaması gereken önemli bir nokta da yoğun rekabet ortamında var olanı olduğu gibi sürdürmeye çalışmak şirketlerin rakiplerinden geride kalmalarına sebep olmaktadır.

Hayat Düz Bir Yol Değil

Hayatımız sürekli düz bir yol olarak devam etmemektedir. Öyle ki, zaman zaman hepimizin karşısına birtakım yol ayrımları çıkmaktadır. Yol ayrımları genel olarak zaman kaybettirici ve can sıkıcı olmaktadır. Yol ayrımlarında yeni seçenekler ve yeni fırsatlar da kaşımıza çıkabilmektedir. Yol ayrımları iyi değerlendirilebilirse yararlı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Önemli olan yol ayrımlarının yararlı ya da zararlı olduğu konusunda bir önyargıya kapılmamaktır. Yol ayrımları hayatın bir gerçeği olarak kabul edilmeli ve birer engel olarak görülmemelidir. Öyle yol ayrımları vardır ki, kararlı, bilgili ve belirlediği hedeflere ulaşma azmi olan kimseleri başarıya ulaştırırlar. Yol ayrımları iş dünyasında, yöneticilikte, siyasi etkinliklerde, günlük olaylarda, eğitim sürecinde ve özel hayatta karşımıza çıkan doğal bir durumdur. Yol ayrımıyla ilgili başımdan geçen bir olayı burada örnek olarak vermek istiyorum.

Üniversitede yüksek lisans eğitimi gördüğüm yıllarda tez projemi bir İngiliz profesör denetlemekteydi. Yüksek lisans için almam gereken dersleri başarıyla tamamlamıştım. Tez projesi ile ilgili çalışmalarım daha devam etmekteydi. Tez projemi denetlemekte olan İngiliz profesör o günlerde memleketine erken dönmek zorunda kaldı. Projemi denetleyecek başka bir profesörün görevlendirilmesi de çok zaman aldı. Teknik açıdan çeşitli zorluklarla karşılaştım. Yoğun tez çalışmalarım sırasında ortaya çıkan bu beklenmedik yol ayrımı benim için olumsuz bir gelişme oldu. Tez projemin tamamlanma süresi elimde olmayan sebeplerden dolayı uzun sürdü.

Yol Ayrımlarının Yararları

Yüksek lisans eğitimimi tamamladıktan birkaç ay sonra İngiliz Endüstri Konfederasyonu (CBI) tarafından İngiltere'de mühendisler için verilen mezuniyet sonrası iki yıl süreli uzmanlık eğitimi sınavına girdim ve bursu kazandım. Bu zor bursu kazanmamda neler etkili oldu? Üniversitede yüksek lisans eğitimi sırasında karşıma çıkan beklenmedik bir yol ayrımı daha çok çaba harcamamı ve daha iyi yetişmemi sağlamıştı. Bir zamanlar olumsuz yol ayrımı olarak düşündüğüm gelişmelerin daha sonraki dönemlerde çok yararlarını gördüm.

CBI bursu benim kariyerimde ve meslek hayatımda önemli bir yol ayrımı oldu. Tez projemi denetlemekte olan İngiliz profesörün memleketine erken dönmek zorunda kalması ve tez çalışmalarımın uzun sürmesi o günlerde benim için olumsuz bir yol ayrımı iken daha sonraları CBI bursunu kazanmam açısından çok yararları oldu. Önceki yıllarda karşınıza çıkan ve bundan sonra da karşınıza çıkacak olan yol ayrımlarının sizlere iyilikler ve başarılar getirmesini diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA