• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ALİ KOCATEPE

Sabahattin Ali'nin suskunluğu

ali.kocatepe@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2013, 00:00
Ben bestecilik kariyerimin en önemli şarkılarını Sabahattin Ali'ye borçluyum. 1977'den başlayarak şarkıya dönüştürdüğüm şiirleri; "Melankoli", "Ben Sana Vurgunum", "Benimsin Diyemediğim", "Çakır", "Yaşamak", "Çocuklar Gibi", "Dağlar" ve "Geçmiyor Günler" oldu. 80'lerin sonlarında "Şarkılarla Sabahattin Ali" albümünü çıkardığımda bu sekiz şarkıya Kerem Güney'in bestelediği "Aldırma Gönül"ü, Zülfü Livaneli'nin bestelediği "Leylim Ley"i de katmıştım...
Cuma akşamı hayranı olduğum bu edebiyatçı adına düzenlenen "Sabahattin Ali'nin Eserlerinde Suskunluk" konulu liseler arası bir makale yarışmasının ödül töreni için Fransız Lisesi Sainte Pulch
***
Bu Lise, Nazım Hikmet'le başladığı, Yaşar Kemal'le sürdürdüğü makale yarışmalarına 2013'te Sabahattin Ali'yle devam ediyor. Sabahattin Ali, kısa süren ömrüne (1906-1948) birçok roman, hikaye ve şiir sığdıran ulusal edebiyatımızın en büyük değerlerinden biri. Eserlerinde özellikle Anadolu toprağını ve Anadolu'nun insanını dile getiren yazarı, kızı Filiz Ali şöyle anlatıyor:
"Yıllar boyu onun öldüğüne inanmadım. Geri gelecek diye bekledim. Kalabalıklarda ona benzettim insanları, yabancı ülkelerde beyaz saçlı, kısa boylu, tombulca adamları takip ettim, odur diye. Rüyalarıma girdi sık sık, hiç konuşmadan, gözlerini hafif kısarak gülümseyerek baktı bana rüyalarımda, ben hep peşinden koşup yakalamak istedim; ama hiç başaramadım."
***
Ödül töreninde gazeteci yazar, büyük üstat Hıfzı Topuz gençlik yıllarında tanıdığı Sabahattin Ali'yle ilgili anılarını dile getirdi. Ödüllerini alan öğrencilerin ardından ben de piyano başına geçip Sabahattin Ali şiirleri üzerine bestelediğim üç şarkı seslendirdim. "Melankoli"yi, "Ben Sana Vurgunum"u ve "Dağlar"ı. Sabahattin Ali'nin ne zaman, hangi duygularla bu şiirleri yazdığını, benim nasıl bestelediğimi de ekleyerek...
***
Okul yönetimi, yarışmaya katılan öğrencilerin makalelerini biraraya toplayarak bir de kitap bastırmış. Böylece gençlerin "Sabahattin Ali'nin Eserlerinde Suskunluk" konusundaki araştırmalarını ve yorumlarını da okuyup öğrenme şansımız oldu.
İstanbul İl Geneli Birincisi seçilen FMV Özel Erenköy Işık Lisesi öğrencisi Ceren Yılmaz "Varolmanın Suskunluğu" adını verdiği makalesine Murathan Mungan'dan şu satırlarla başlıyor:
"Suskunluğun sahip olduğu kelimeler, dilin sahip olduğu kelimelerden daha çoktur. Gövdesiz ruhlar gibidirler. Göçebe yaşarlar içimizle dilimiz arasındaki boşlukta.
Biz sızlandıkça o boşluk çınlar durur."
Dört dörtlük bir etkinlik organize eden Sainte PulchEdebiyat Öğretmenleri'ni gönülden kutluyorum.

Arta Kalan Zamanda- 2

İlkokul arkadaşım Ertuğrul Özkök gazetecilikteki başarısını, yazı yazmadaki ustalığını, "Arta Kalan Zamanda" albümleriyle taçlandırıyor.
Aryalardan oluşan ilk müzik seçkisiyle bende tiryakilik yaratmış, çıkardığı albüm favorilerimin ilk sırasına yerleşmişti. Yazdığı metinleri Kenan Işık seslendiriyordu ilkinde.
Bu kez metinleri Selçuk Yöntem seslendirmiş. Ertuğrul yine harika müzikler seçerken, müzikler kadar etkileyici metinlerle de yüreğimizi titretiyor. Arabamda dinlediğim tek CD onun seçkilerinden oluşan "Arta Kalan Zamanda -2".
Yapımcısı Samsun Demir'den öğrendiğime göre de albümün satışı 20 bini geçmiş. Bu zamanda böyle bir satış mucize...
Teşekkürler Ertuğrul, teşekkürler Selçuk, teşekkürler Samsun...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA