• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İÇ DÜNYAMIZA YOLCULUK 1 ARMAĞAN PINAR ADANAR

İÇ DÜNYAMIZA YOLCULUK (1)

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.10.2016, 00:00

Psikoterapi, kendi içinde pek çok tekniği barındıran bir bilimsel yöntemdir. Bazı psikoterapi tekniklerini sıralarsak; destekleyici terapiler, eğitici terapiler, yapılandırıcı terapiler, transaksiyonel analiz, sanat terapisi gibi farklı tedavi şekilleri var. Bu yöntemleri kişinin gittiği psikoterapist kişinin içinde bulunduğu duruma ve kişilik yapısına göre belirler.

ALTERNATİF YOLLAR BULMA

Örneğin; destekleyici terapilerde amaç; sağlıklı savunma mekanizmalarını güçlendirmek ve kişinin kontolünü sağlayabilmesi için daha sağlıklı ve alternatif yollar oluşturmasını sağlamak. Eğitici terapilerde ise yeni bir model oluşturuyoruz.
Kişinin kendisi ve çevresiyle arasındaki uyumu sağlamaya yöneliyoruz. İçindeki yaratıcılığı öne çıkarması için oluşturulan bir terapi şekli. Danışanı merkez alan bir terapi şeklidir.

TERAPİST AKIL VERMEZ

Bilişsel terapiler, aile terapileri, eş terapileri gibi Yapılandırıcı terapiler ise bilinçdışı çatışmalara yönelik içgörü kazandırma, kişilik değişimine yönelik değişim ve olgunluk kazandırma amaçlıdır.
Öte yandan bazı insanlar psikoterapi ortamını sohbet ortamı gibi algılayabiliyorlar yani bazı insanlar şu şekilde düşünebiliyorlar;
"İki kişi konuşuyor, sohbet ediyor. Biri diğerine akıl veriyor, şunu yap bunu yap" diyor.
Ama bu kesinlikle böyle değil. Her şeyden öte terapistin akıl verme gibi bir lüksü yok. Bir terapist yol gösterici değildir. Sadece bireyin gitmek istediği yolda ona destek olan ve o yolda sağlıklı adımlar atmasına yardımcı olandır.

EĞİTİM ÖNEMLİ

Yol engebeliyse işte bu nokta da terapistin yaratıcılığı öne çıkar.
O yolu engebeli ve bozuk olduğunu fark etmesi için bireye yardımcı olmaya çalışır. Ama bunu direk söylemez. Çünkü birey kendi farkına vardıkları üzerinden değişimi gerçekleştirir. Terapi bilimsel bir süreçtir çünkü yol bozuksa ve engebeliyse bilimsel teknikler kullanarak terapist bireye zarar vermeden o yolda ilerlemesi için ona destek olur. Terapinin ilk şartı yardım almaya gelene zarar vermemektir.
Kişiye zarar vermemek için de siz bu işin eğitimini almış olmalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA