• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
’Asi Kuş’, Olten’in tınılarıyla havalandı BÜLENT GÜRLÜK

'Asi Kuş', Olten'in tınılarıyla havalandı

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.11.2015, 00:00

Ünlü tiyatrocu Ali Poyrazoğlu'nun 'Asi Kuş-Carmen' gösterisini izlemeyeniniz ya da işitmeyeniniz var mı? Çerçeve sahnenin bilindik kalıplarını altüst eden değişik tarzdaki oyunlarıyla bizleri sürekli şaşırtan Poyrazoğlu; oyunu, şovu, müziği, dansı, operayı, baleyi, animasyonu ve hatta çizgi filmi kapsayan 'Carmen' performansıyla bana göre son yılların en ilgi çekici projesine imza atıyordu.

Georges Bizet'nin dünyada en çok sahnelenen 'Carmen' operasından hareketle izleyiciyi 'özgürlüğün keşfi'ne sürükleyen Ali Poyrazoğlu, opera edebiyatının en gözü pek kadını Carmen'in ruhundaki 'Asi Kuş'u canlandırıyordu sahnede. O çılgın çingene kızının yüreğini daldan dala uçuran, şehvetiyle erkekleri parmağında oynatan hikâyesinden değişik kareleri yansıtarak aşkın dizginlenemez çılgınlıklarını anlatıyordu.

***

Şovu görsellikle bütünleyen barkovizyon görüntülerinde, önce 'Arena di Verona'nın o devasa dekorunda ünlü 'Habanera' aryasını söyleyen Carmen, cilveleriyle erkekleri deliye döndürüyor, onlarla gönül eğlendiriyordu.

Ardından tiyatro, film, animasyon, bale ve çizgi versiyonlarıyla barkovizyona yansıyan Carmen'in, uslanmaz bir aşk kahramanı olarak birçok sanat dalına ilham verdiğini ve yüzyıllardır insanları nasıl etkilediğini anlatıyordu Poyrazoğlu. Ne de olsa, baskılara boyun eğmeyen ve istediği erkeğin kalbine konan asi bir aşk perisiydi Carmen. Seçtiği yolun bedelini ödemeye hazır, özgürlük timsali bir asi kuştu...

***

Poyrazoğlu 'Asi Kuş' ile şapkamızı uçuran şovunu, bu kez de İzmir'de 'orkestra şefi'ni oynayarak sürdürdü, geçtiğimiz cumartesi gecesi... Borusan Filarmoni Orkestrası'yla ilkini denediği 'maestroluğu'nu, dinamizmi ve başarılı konserlerini defalarca size duyurduğum kentin genç orkestrası Olten Filarmoni'yi yöneterek konuşturdu!

Carmen'i ilk bestelediğinde, operayı halka indirgediği için yuhalanan Bizet'nin ölümünden sonra kavuştuğu ünü ve yarattığı 'tütüncü kız'ın Türkiye dahil gittiği birçok ülkede yaşadığı maceraları komedinin ustalığıyla sahneye taşıyan ünlü tiyatrocu, salonu kahkahalara boğdu.

***

Boş koltuk kalmayan Ahmed Adnan Saygun'daki gösteride, bu kez barkovizyon yerine elinin altında çoğunluğu genç sanatçıların oluşturduğu koca bir orkestra vardı Ali Poyrazoğlu'nun...

Ve Carmen'in müziğine, şarkılarına yer verdiği bölümlerde 'oyuncu şef' kimliğiyle yönettiği Olten Filarmoni Orkestrası, her zamanki gibi enerjik ve pürüzsüz performansıyla hayranlık uyandırdı, izleyicileri birbirinden heyecanlı melodilerle coşturmayı başardı.

***

Orkestra eşliğiyle Carmen'in sevilen aryalarını seslendirmek üzere sahneye gelen Antalya Operası solistlerinden mezzosoprano Tuğçe Oğuzülgen ve bariton Serhat Konukman ile Ankara Operası'ndan tenor Emrah Sözer, geceye büyük keyif kattılar, müzik ziyafetini taçlandırdılar.

Özellikle Carmen'e cuk oturan ses rengiyle Tuğçe Oğuzülgen ve pürüzsüz tınıları ile duygularını mükemmel şekilde yorumunda buluşturan Emrah Sözer çok etkileyiciydi.

Gençlere verdiği önemi her daim sahnesine yansıtan Ali Poyrazoğlu, solo çalan enstrümanları özellikle öne alarak genç orkestra üyelerine güzel bir jest yaptı. Bu arada Olten Orkestrası'nın gemiyi sıfır hatayla limana yanaştırmasında büyük pay sahibi olan başkemancı sevgili Elif Nihal Akın'ı da yürekten kutlarım.

Klasik müziğin, böylesine ilginç projelerle daha geniş kitlelerin ve özellikle gençlerin ilgi odağı haline gelmesini hedefleyen başta Ali Poyrazoğlu ve Olten ailesi olmak üzere emeği geçen herkese binlerce teşekkür.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA