• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Adnan Saygun’da Cumhuriyet coşkusu BÜLENT GÜRLÜK

Adnan Saygun’da Cumhuriyet coşkusu

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.11.2016, 00:00

Cumhuriyet heyecanı bir başka sarar İzmir'in yüreğini...
Gözlerinden anlarsınız insanın, göğsündeki ateşi...
O gözler ki ışık saçar sevinçle, umutla ve aydınlık bir geleceğin pırıltılarıdır kımıldayıp duran Körfez'in sularında...
Çünkü Cumhuriyet yolculuğumuzda ilk kurşunun atıldığı meydan da İzmir'indir, son düşmanın döküldüğü deniz de... Bu yüzden daha anlamlıdır, Cumhuriyet bayramlarını kutlamak İzmir'de...
Ve bu yıl, iki güzide sanat kurumumuz olan Devlet Opera ve Balesi ile Senfoni Orkestrası, tam da bu coşkuyu doruklara taşıyacak bir 'Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri' düzenledi Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde.

Geçtiğimiz cuma gecesi, Türk bayraklarının kırmızı beyazıyla dalgalanan salonda, Cumhuriyet bestecimiz Muammer Sun'un 'Kurtuluş Film Müzikleri' seslendirildi.
Hakan Şensoy'un şefliğini üstlendiği Senfoni Orkestrası çaldı, Ahmet Kahyaoğlu'nun yönettiği İzmir Operası korosu söyledi...
Çılgın bir izleyici topluluğunun alkışlarından da güç alan sanatçıların tınılarındaki canlılık, Muammer Sun'un notalara yazdığı Kurtuluş Savaşı'nı hepimize yeniden yaşattı. Programın finalindeki "İzmir'in Dağlarında" parçası, tüm salonun vokaliyle defalarca yankılandı. Ellerinde Türk bayraklarıyla yerinde duramayan İzmirlilerin heyecan kasırgası, Saygun'da renkli görüntüler oluşturdu.
Bu arada Cumhuriyet kadınının zarafetini sergileyen bölümde, çellist Fulya Krepak'ın muhteşem solosuyla başlayıp başkemancı Sema Korkut'la sürdürdükleri düet olağanüstü etkileyiciydi.

TİYATROCU OLMALIYDI

Konserde atmosferin ateşini yükselten ve yüreğimizdeki ritmi doruğa çıkaran unsur ise, ekranlardan yabancı olmadığımız ünlü sunucu Korcan Karar'ın program boyunca Nazım Hikmet'in 'Kurtuluş Savaşı Destanı'ndan pasajlar okumasıydı.
Nazım'ın, Kurtuluş Savaşı'nı alevden dizelere dönüştürdüğü o destansı anlatımını, Korcan Karar olabildiğince ateşli bir şekilde yansıtmaya çalıştı.
Ama ateşten gömlek giyen bu isimsiz kahramanları ve onların yazdığı şanlı destanı, Nazım'ın ustalığına yakışır bir şekilde gözümüzde canlandırmak bir tiyatrocunun işi olmalıydı.
Çünkü Kurtuluş Savaşı Destanı anlatılmaz, yaşanır!

HELAL OLSUN FOLKART'A

Saygun'daki Cumhuriyet Konseri, Folkart'ın sponsorluğunda gerçekleşti. İş dünyasının, kentin kültür hayatına da yatırım yapması gerektiğini bu köşeden yüzlerce kez yazdım.
Folkart gerek kurduğu devasa sanat galerisiyle, gerekse ana sponsorluğunu üstlendiği etkinliklerle sadece binalara değil, İzmir sanatına da zenginlik, estetik ve güzellik katıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA