• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ünlü filmlerde görülmemiş hatalar! BÜLENT GÜRLÜK

Ünlü filmlerde görülmemiş hatalar!

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.04.2018, 00:00

Geçen haftaki sayfamızda yer verdiğimiz, dünya sinemasında yankı uyandıran filmlerdeki 'dönemsel şartlara uygunsuzluk' (anakronizma) hatalarına bugün de devam ediyoruz.
Özellikle tarihsel ve biyografik filmlerde olayların geçtiği yılların koşullarını gözetmemek çarpıcı hatalara yol açabiliyor.
Hatta kimi zaman komik sahneler de ortaya çıkabiliyor.
Kaptan Amerika, Ölü Ozanlar Derneği, Ölümcül Tuzak, Dokunulmazlar, Amerikan Hustle gibi büyük gişe yapan eserlerin de arasında yer aldığı ünlü filmlerde göze çarpan hatalar, bakalım size de 'yok artık!' dedirtecek mi?

DÜZENBAZ

Birçok dalda Oscar adaylığı olan Amerikan Hustle filminde, dikkatli izleyicilerin gözden kaçırmayacağı hatalı bir detay var! Oyunculuğuyla göz dolduran Louis C.K'nın oynadığı Stoddard Thorsen, olayların 70'lerde geçtiği filmde 2010 yılında üretilen Rolex marka kol saati takıyor.

ÖLÜMCÜL TUZAK

Filmde aktör Brian Geraghty'nin oynadığı Amerikalı asker Owen Eldridge, 2004'te Ortadoğu'daki sıcak savaş döneminde, bir adamın kendisini kaydettiğini ve videoyu You- Tube'a yerleştireceğini söylüyor.
Halbuki YouTube 2005'ten sonra faaliyete geçti.

MARIE ANTOINETTE

Fransa Kralı 16'ncı Louis döneminde geçen filmde yönetmen Sofia Coppola, Marie Antoniette'nın bir sahnesinde döneme uygun ayakkabılarının yanına bir çift Converse spor ayakkabısı koymuş. İronik şekilde Marie'nin gençliğine vurgu amacı taşısa da, Convers markası yüzyıllar sonra ortaya çıkacaktır.

ZAFER YOLU

Tobey Maguire, ünlü şampiyon yarış atının hikayesini anlatan Zafer Yolu'nda jokey rolündeydi. Bu filmde binicilerin taktığı çeneden bağlanan kasklar 1956 yılından sonra kullanılmaya başlandı. Oysa film, tarihe Büyük Buhran olarak geçen 1929'da gelişiyordu.

BENJAMİN BUTTON'IN TUHAF HİKAYESİ

Her ne kadar olay örgüsü karmaşık bir film olsa da, Benjamin Button'ın hikayesinde karakteri canlandıran Brad Pitt filmin 1945 yılında geçen bir sahnesinde Ray-Ban güneş gözlüğü takmaktadır.
Oysa bu güneş gözlüğü modeli 1952'de ortaya çıkmıştı.

GÖKLERİN HAKİMİ

ABD tarihinin en varlıklı işadamlarından havacı Howard Hughes'ın hayatını anlatan 5 Oscar'lı biyografik filmde, Leonardo di Caprio'nun oynadığı Hughes, 1928 yılında geçen bir sahnede 10 çikolata kurabiyesi sipariş ediyor. Oysa çikolata kurabiyeleri 1930'lu yıllarda üretilmeye başlandı.

ÖLÜ OZANLAR DERNEĞİ

Olayların 1959 yılında geçtiği Akademi ödüllü Ölü Ozanlar Derneği filminde, öğrencilerden oluşan müzik topluluğunun üyesi Knox Overstreet, grubun gizli toplantılarından birinde saksafonuyla İrlanda halk müziği ezgileri çalar. Ancak kullanılan melodi 1979 yılında bestelenmiştir.

ON EMİR

İncil'deki on emirden yola çıkılan 1956 tarihli filmde, Anne Baxter'in canlandırdığı Nefertiti'yi masmavi ipek elbiseyle görüyoruz.
Güzel aktrisin giydiği elbisenin rengi ancak ipek boyamasıyla elde edilebilen bir tondu. Ancak o yıllarda bu mümkün değildi, ancak doğal tonlar kullanılabiliyordu.

İLK YENİLMEZ: KAPTAN AMERİKA

1940 yılında İkinci Dünya Savaşı sırasında geçen filmde, Jim Morita'nın şapkasının altında çok gelişmiş bir kulaklık göze çarpar. Oysa bu özel donanım kulaklık 2000'li yıllarda icat edilmiş ve kullanılmaya başlanmıştı.

DOKUNULMAZLAR

Filmlerde en çok göze çarpan hatalar kostüm yanlışlıklarıdır. 1930'lu yıllarda geçen bu müthiş filmde ünlü aktör Kevin Costner kanatları olan bir takım giyer. O tarz yaka kanatları olan ceketler ilk olarak 1989 yılında yapılmış ve kullanılmaya başlanmıştır.

AFFEDİLMEYEN

Clint Eastwood'un oynadığı ve yönettiği filmde aynı zamanda Morgan Freeman ve Gene Hackman gibi usta isimler yer alıyor. Olayların 1880'de Wyoming'de geçtiği Affedilmeyen'de, Gene Hackman'ın oynadığı karakterin üzerindeki kemerli pantolon 1900'lerde kullanılmaya başlanmıştı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA