• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABDURRAHİM ŞENOCAK

Madenlere sığınma odası zorunluluğu geldi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.04.2017, 00:00

Özellikle Soma'da ve Ermenek'te yaşanan elim maden kazalarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından madenciler için birçok düzenleme yapıldı.
Madenlerde çalışan işçilerimizin çalışma süreleri kısaltıldı, yıllık izin süreleri uzatıldı ve aylık ücretleri iki asgari ücretten az olmayacak şekilde düzenlendi.
Son olarak 8 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete'de yer altı maden işyerlerinde kurulacak sığınma odalarına ilişkin usul ve esaslara dair tebliğ yayımlandı.
Söz konusu tebliğ ile kamuoyunda da büyük yankı uyandıran ve 'yaşam odası' olarak bilinen sığınma odaları zorunlu hale getirildi.
Peki, madenciler için 'sığınma odaları' neden bu kadar önemli?
Dünya'da çalışanların sadece yüzde 1'ini maden işçileri oluştururken, ciddi kazaların yüzde 8'i madencilik sektöründe yaşandığı görülüyor.
Bu oranın yüksekliği göz önüne alındığında madenlerde patlama, yangın ve göçük gibi olayların yaşanmaması için hayati tedbirlere ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.
Sığınma odaları da olası bir maden kazasında kurtarma ekiplerinin işçilere ulaşması bakımından gerekli süre boyunca işçilerin güvende olmaları için hayati bir tedbir olarak karşımıza çıkıyor.

HAZIR VAZİYETTE DURACAK

Tebliğe göre sığınma odalarında neler bulundurulacak?
Her bir odada yaklaşık 40 kişiye koruma sağlanabiliyor. Odalarda su, yiyecek, oksijen, sağlık çantaları ve telefon gibi işçilerin hayatta kalmasını sağlayacak ihtiyaçlar bulunuyor.
Sığınma odaları kurulurken acil durum senaryosu göz önüne alınacak, çalışanlarda kişisel solunum koruma cihazları bulundurulacak.
Sığınma odaları, olası yangın, patlama, göçük, zehirli veya boğucu gazların açığa çıkması gibi durumlar için her zaman kullanıma hazır vaziyette bulundurulacak.
Peki, bu hükümler ne zaman yürürlüğe girecek? Maden işyerlerinde ne zamana kadar sığınma odaları kurulacak?
Genel olarak tebliğ hükümleri Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. Tebliğin yayınlandığı tarihten önce kurulmuş olan sığınma odaları ise bu tarihe kadar uygun hale getirilecek.
İş güvenliği ile ilgili her çalışma öncelikle kazaların oluşmadan önlenmesini, önlenemediği durumlarda ise işçilerin korunmasını amaçlar.
Umudumuz odur ki madenlerde çalışan işçilerimizin sığınma odalarını kullanmalarını gerektirecek kazalar bir daha yaşanmasın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA