• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Borsada zirve BİLAL DOĞAN

Borsada zirve

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.05.2015, 00:00
BORSA: BIST 100 endeksi 88000 puanın sınırına kadar çıktığı günü 361.23 puanlık artışla 87604 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi yüzde 0.41 değer kazandı, toplam işlem hacmi 3.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Günün en çok kazandıran sektör endeksi yüzde 17.58 yükselen Galatasaray hisselerinin etkisi ile yüzde 2.97 artan 'spor' oldu.
Bu hafta yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kararları, yurtdışında ise ABD Merkez Bankası (FED) açık piyasa komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının takip edileceğini ifade eden analistler, dolar/TL ve faizlerin seyrin de BIST 100 endeksinin yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydedilebilir.

HAZİNE BORÇLANMASI
FAİZ: Küresel getirilerde yaşanan dalgalanma hazine'nin geçen hafta gerçekleştirdiği beş ihaleye gelen yüksek talep ve seçim fiyatlamalarının da desteğiyle TL cinsi bono getirilerine tam olarak yansımadı. Hazine bu hafta toplam 8.23 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi. İki yıllık gösterge bir haftada yaklaşık 70 baz puan geriledi.
Global tahvil piyasalarında ECB ve Fed'in hamleleri izleniyor. Türkiye'de ise son bir haftada başlayan girişlerle tahvil faizleri düşüyor. Seçim yaklaştıkça haziran sonrası tablonun netleşeceğini bildirebilirim, pozitif seyrin devam edebileceğini ancak küresel gelişmelere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayabilirim.

TL'NİN DEĞER KAZANCI
DOVİZ: Genel seçime yönelik beklentiler ve küresel piyasalarda dolarda görülen zayıf seyir ile dolar/TL gelişmekte olan ülkelerde pozitif ayrışmaya devam ediyor. Kısa vadeli endişelerin azaldığını belirtirken, TL'nın dolar karşısında geçen hafta genelinde yüzde 4'e yakın değer kazandığını belirtebilirim. Dolar 2.58 seviyelerinde.
TL'nin değer kazancında seçim beklentilerinin yanı sıra, 12 yılın zirvesini gördüğü marttan bu yana yüzde 7 değer kaybeden dolar endeksi de etkili oluyor. Bundan sonraki tepki hareketlerinin en fazla 2.6480- 2.66 seviyelerine kadar gelmesi beklenebilir. Bu bölgeler yeni dalga satışı için uygun yerler olacaktır.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA