• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Dolar, kur savaşlarının dışında kalır mı? CAHİT SÖNMEZ

Dolar, kur savaşlarının dışında kalır mı?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.04.2016, 00:00
Hiç lafı uzatmadan son cümleyi ilk cümle olarak yazayım; Tabii kur savaşlarının dışında kalmaz. Daha doğrusu kalmak istemez, çünkü iç talep yeterli değil Amerikan ekonomisinin toparlanabilmesi ve yeterli büyüme hızına ulaşması için. Zaten kur savaşları da bu yüzden değil mi? İç talepten umudu kesen gelişmiş ülkeler mümkün olduğunca değersiz ulusal para ile dış ticaret pastasındaki dilimini artırmaya çalışıyorlar.

FED'in başrolde olduğu kur savaşları oyununun ne olduğuna değinip, dolardaki düşüşün nereye kadar sürebileceğini sorgulayalım...

FED'e bağlı faiz kararı alan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı sonrası kısa basın özeti ve yaklaşık 3 hafta sonra da detay toplantı tutanaklarını yayımlıyor. Başkan ve Komite üyeleri önceden duyurulan takvime göre basın toplantısı yapıp o anki görüşlerini duyuruyorlar.

Konumuza tam da buradan devam edelim...

Konuşmalar yüzünden toplantı ile iş bitmiyor ve piyasa fiyatlamaları nihai durum kazanmıyor. Yani FED'in küresel ekonomi ve piyasaları yönlendirmesi toplantı öncesi de sonrası da devam ediyor.

NE MESAJ VERMİŞTİ?

Son toplantı bu ayın ortalarında idi... Ne mesaj vermişti Komite? Emek piyasası güçlü konumunu koruyor. Enflasyon yüzde 2 hedefin çok uzağında olsa da orta vadede hedeflerle uyumlu olabilir. Ekonomik faaliyetler ılımlı seyrini koruyor. Amerikan ekonomisine yönelik tespitlerin yanı sıra küresel ekonomi ve piyasaların zorluklar içinde olduğu vurgusu da unutulmamıştı. Bu bağlamda faiz oranını sabit tutuyoruz, gelişmelere göre bir sonraki toplantıda karar vereceğiz" denmişti komite üyeleri tarafından. Sadece üye Esther George faiz kararına katılmamış, 25 ya da 50 baz puan artırılması gerektiğini savunarak muhalefet şerhi koymuştu.

Gelelim iki gün öncesine...

Başkan Yellen konuşma yaptı. Sanki son toplantıdan bu yana koşullarda çok şey değişmiş gibi FED'in faiz artırımı konusunda daha da ılımlı olacağını beyan etti. Yetmiyormuş gibi dün de Chicago Başkanı Charles Evans çıktı ve Yellen gibi güvercince laflar etti. Başkan ve üyenin açıklamaları sonrasında dolar endeksi 93,91 seviyesine kadar geriledi.

Yeri gelmişken... Dolar endeksi Aralık faiz artırım olasılığının fiyatlandığı 30 Kasım'da 100,21s eviyesi ile zirve yapmıştı. Toplantıdan bir hafta önce 97,63'e geriledi ve 17 Aralık faiz artırım kararının açıklanması sonucu yeniden 99,32'ye çıktı. 2016 yılında da 99 ile 94 bandında sürekli dalgalanıyor.

ACELE ETMEYİN!

Görüşüm şu; Komite üyelerinin açıklamaları ile değeri düşen dolar alım için fırsat oluyor ve değeri yeniden yükseliyor. Ancak güçlenen dolarla ihracatta zorlanan Amerikan ekonomisinin imdadına Komite üyeleri yetişiyor, güvercince konuşmalarla hızlı fiyatlama sağlıyorlar. Spekülatörlerle Komite üyelerinin rolü duruma göre değişiyor. Bu itibarla hemen yıl içinde dolar değer kazanmaz, dolayısıyla altın ve hisse senetleri tercih edilebilir tavsiyesi için erken olduğunu düşünüyorum. Unutmayın işsizlik yüzde 4,9'daki yüzde 6,5'luk hedefin oldukça altında, çekirdek enflasyonda yüzde 1,7'deki yüzde 2'lik hedefin oldukça altında değil.

Teknik analize göre dolar 2,8140 ve 2,80 destek noktalarına kadar gerileyebilir. Kırarsa bu seviyeleri 2,7940 ve 2,7850'leri görebilir. Belki de bu seviyelere hatta biraz daha altlarına tanık olabiliriz. Ama jeopolitik ve içerideki bazı risklerin düşük seviyelerde doların kalmasına izin vermeyecektir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA