• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Altın aradan sıyrılabilir mi? CAHİT SÖNMEZ

Altın aradan sıyrılabilir mi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.05.2016, 00:00
Küresel finansal koşulların yoğun belirsizlik içinde olması ve bunun sonucunda ortaya çıkan yüksek risk unsuru piyasa aktörlerini yatırım kararlarında zorluyor.
Ortalık biraz sakinleşiyor, bu fırsatı değerlendirmek için hisse senedine giriyorlar. Bir bakıyoruz ortalık yeniden toz duman... FED "O kadar da değil" dercesine faiz artırım sinyali veriyor, Çin'den durgunluk belirtileri geliyor, Ortadoğu karışıyor... Borsalar tepetaklak oluyor, dolar tüm para birimleri karşısında değer kazanıyor, yabancı sermaye çıkışlarına bağlı olarak gelişmekte olan ülkelerde faizler yükseliyor.
Yukarıda çizdiğimiz bu fasit daireyi altın yatırımı ile kırmak mümkün mü? Ya da şöyle soralım; bocalayan hisse senedi, tahvil ve dolar arasından altın sıyrılıp doların birkaç yıldır işgal ettiği tahta kurulabilir mi? Hatırlarsanız altın tahtı 2011 sonunda terk etmişti.
Veriler altının bu yıl içinde yatırımcılar açısından cazip olacağını gösteriyor. Eğer küresel finansal koşullarda pozitif yönlü bir gelişme olmaz ve jeopolitik riskler seviyesini korursa altın aradan sıyrılacak gibi görünüyor.
Gelin Dünya Altın Konseyi'nin kapsamlı çalışmasında ön plana çıkan verilere göz atalım...

FONLAR YÜKSELTMİŞ

2016'nın ilk çeyreğinde altın talebi yüzde 21 yükselmiş ve 30 yılın rekorunu kırmış. Geçen senenin eş döneminde 1.070 ton olan talep bu yılın ilk 3 ayında 1.289 tona çıkmış. Dolar bazında ise 41,9 milyar dolardan 49 milyar dolara kadar yükselmiş. Değer açısından değişim de yüzde 17'ye ulaşmış. Miktar ve değer arasındaki fark altının ons fiyatının geçen seneye göre ucuzlamasından kaynaklanıyor.
Talep kompozisyonun detayları gerçekten ilginç...
Artıştaki en önemli katkı yatırım amaçlı talepten geliyor; artış oranı yüzde 122... 2015 ve 2016'nın ilk çeyreğinde yatırım amaçlı altın talebi sırasıyla 278 ton ve 611 ton düzeyinde gerçekleşmiş... İki katından fazla artışın nedeni bireysel yatırımcılardan öte kurumsal yatırımcılardan olan "borsa yatırım fonlarından" olmuş. Yeri gelmişken kısa bir hatırlatma yapalım; borsa yatırım fonları, katılım paylarının borsalarda işlem gördüğü risk dağıtım ilkesine göre portföy kurup yöneten kurumsal yatırımcılar...
Aynı dönemde Merkez bankalarının altın alımı ise yüzde 3 gerilemiş. 2015'de 112 ton rezervlerine ekstra altın eklerken bu yılda miktarı 109 tona düşürmüşler.
Mücevher altın talebi de Hindistan'daki grev ve altın fiyatlarının bu yıl içinde yeniden yükselmeye başlaması gibi nedenlerle yüzde 19 aşağı gelmiş. 2015'de 597 ton imiş, bu yıl 482 tona inmiş. Sanayi ve elektronikte kullanılan altın talebinde ise bir değişim görülmüyor.

ARZ YETERSİZ!

Altın arzına da bakalım...
Altın madenleri 40 ton civarında altın arzlarını artırarak 774 tona yükseltmişler birinci çeyrekte... Sisteme geri dönen altınlarda 361 tonda kalmış. İkisinin toplamı 1.135 tona ulaşıyor.
Ancak 115 ton daha fazla altın talebi olduğundan arz yetersizliği gibi bir sonuç çıkıyor.
Parçaları yan yana getirirsek...
FED'in normalleşme süreci, bunun sonucunda sermaye akımlarının yön değiştirmesi, gelişmekte olan piyasaların oynaklığının artması ve sonuçta küresel finansal koşulların yıl içinde zikzaklar çizecek olması altını alternatif yatırım araçları içinde ön plana çıkaracak.
Ama ilk üç aylık performans 2011 yılında olduğu gibi aşırı bir karın pek mümkün olmadığını, makul seviyelerde bir getirinin gerçekleşebileceğini gösteriyor.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA