• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faiz karar haftası CAHİT SÖNMEZ

Faiz karar haftası

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.09.2016, 00:00

Küresel ekonomi ve piyasalar açısından oldukça kritik bir haftaya girdik.
Her açıdan hayati önem taşıyor FED Açık Piyasa Komitesi kararı ve buna bağlı Merkez Bankası'nın hemen akabinde sadeleştirmeye yönelik alacağı aksiyonlar. Bir taraftan küresel ekonominin pili bitmiş durumda, büyüme performansları tatminkar değil, diğer taraftan doların ateşinin yükselmesi özellikle gelişmekte olan ülkeleri rahatsız ediyor.
Çünkü çevirmek zorunda oldukları yüklü dolar cinsinden borçları var.
Aslında analizimize şöyle başlayalım. Biliyorsunuz son birkaç yazımda FED'in bu ay hatta önümüzdeki ay faizleri artırma olasılığının çok düşük olduğunun altını çizmiştim. Yinelemek gerekirse FED Eylül ayını pas geçecek.
Ancak Başkan Yellen'ın yapacağı konuşma takip edilecek piyasa aktörleri tarafından...
Nasıl dış diplomasi terminolojisinde kullanılan kelimelerin ve vücut dilinin önemi varsa merkez bankası başkanlarının yaptığı konuşmada kullandıkları kelimeler o kadar önemli ve mesaj niteliği taşıyor.

İKİ SENARYO VAR

FED bir sonraki yılın toplantı tarihlerini duyurduğu listede bazı tarihlerin yanına yıldız işareti koyuyor. Yanında yıldız olan tarihlerde FED başkanı konuşma yapıyor. İşte bugün başlayan ve yarın sonlanacak Eylül toplantısının yanında da yıldız var.
Tabii bazı durumlarda da açıklamada bulunuyorlar.
Yellen en son Ağustos'un son haftası Jackson Hole konferansında konuşmuştu.
Emek piyasasında hedeflere uygun sonuçlar alındığının, bu bağlamda ekonomik faaliyetlerin de beraberinde güçlendiğinin altını çizmiş ve yılsonuna kadar faiz artırmak için uygun iklimin oluştuğu gibi güçlü sinyaller vermişti.
Faiz artırma seçeneğini elimine edip iki senaryonun olası sonuçlarını değerlendirelim.
Birinci senaryo faizlerin yıl Büyük olasılıkla Aralık ayında gelebilir faiz artırımı bu senaryoya göre. Ama piyasaların artış beklentisine girmeleri Ekim ayı itibarıyla olur.
Çünkü Yellen'ın vereceği somut ve güçlü işaretler piyasa aktörlerinin önümüzdeki ayda pozisyonlarını fiyatlamalarına neden olacak.
Böylece doların ateşi Aralık ayını beklemeden Ekim de bir kez daha yükselecek.

ARA YA DA DEVAM!

İkinci senaryo Yellen'ın vereceği zayıf mesajlar ile faiz artırımının gelecek yıla kalması...
Hani denir ya "kaymaklı ekmek kadayıfı" tam öyle olur piyasa aktörleri için. Yellen ve diğer FED başkanlarının konuşmalarından bugüne kadar kazandığımız deneyimlere göre bu senaryonun gerçekleşme olasılığının zayıf olduğunu düşünüyorum.
Yellen her zaman olduğu gibi tam ortada bir konuşma yapacak ve olasılıkları yüzde 50 yüzde 50 olacak şekilde eşit dağıtmayı tercih edecek.
Varsayalım ki konuşmasında faiz artırım seçeneğini yüzde 50'nin altına çekecek düzeyde konuşma yaparsa dolar euro paritesi 1,15'lere, dolar TL kuru ise 2,90'lar seviyesine doğru kademeli olarak geriler.
Merkez Bankası ne yapar derseniz?
Birinci senaryo gerçekleşirse Merkez Bankası 25 baz puanlık faiz koridorunun üst bandını aşağı çekme sürecine ara verebilir ve bir sonraki toplantıya kadar beklemede kalır.
Parantez açalım; yükselen işsizlik oranı ve düşük büyüme oranı sinyalleri karşısında ikincil hedeflerini ön plana çıkarırsa 25 baz puanlık indirime kanık olabiliriz.
İkinci senaryo gerçekleşirse büyük olasılıkla fırsatı değerlendirip sadeleştirme adımlarına devam eder.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA