• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2017’de MB’den rota değişikliği yok CAHİT SÖNMEZ

2017’de MB’den rota değişikliği yok

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.12.2016, 00:00

Merkez Bankası gelecek yılın para ve kur politikalarını açıkladığında ben de izleyeceği yol haritasını sizlerle paylaşmaya çalışıyorum.
Başkan Çetinkaya'ın sunumundan ve sonrasında yayımlanan 18 sayfalık metinden, 2017 yılında TL ve kurlarda geçmiş yıllardaki politikaların devam edeceğini, ince ayarlar dışında, herhangi bir rota değişikliğinin olmayacağını anlıyoruz.
2001 krizi sonrası "örtülü" olarak başlayan ve 2006 yılında doğrudan uygulanan "enflasyon hedeflemesi rejimi" önümüzdeki yılda da Merkez Bankası'nın temel politikası olacak.
Yine ara hedef olmadan doğrudan belirlenmiş olan enflasyon oranına ulaşma ana amacı benimseniyor. Ancak finansal istikrar gibi ikincil hedeflerde gözetilecek kuşkusuz.
Makul bir enflasyon oranı için göz önünde bulunduracağı kriterlerde değişmiyor yeni yılda; enflasyon beklentiler, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer içsel ve dışsal faktörler...

BELİRSİZLİK BANDI 2!

Fiyat istikrarı için 2017 ve sonraki iki yıl için belirlenmiş olan daha doğrusu hedeflenmiş olan oran yüzde 5... Orta Vadeli Program'daki öngörü ile aynı.
Belirlenmiş bu hedef için yukarı ve aşağı yönlü 2 yüzde puan belirsizlik aralığı korunacak. Para politikası gereği eğer yıl sonunda hedefte şaşma olursa, yani gerçekleşen enflasyon oranı belirsizlik bandının dışına çıkarsa hükümete "mektup" ile hesap verecek Merkez Bankası...
Hem hesap verecek hem de hedeften sapmanın nedenlerini şeffaf bir şekilde açıklayacak.
Para politikalarında dikkat çeken noktalar şöyle;
Likidite yönetiminde açık piyasa işlemleri yapacak. Bunun için portföyünde 15 milyar TL menkul kıymet bulunduruyor DİBS ve kira sertifikalarından oluşan... Sadeleştirme çerçevesinde zorunlu kalmadığı sürece haftalık repo faiz oranından fonlayacak. Diğer bir değişle "istikrarlı fonlama oranı" temel olacak likidite yönetiminde...
Merkez Bankası, piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecek.
Reeskont kredilerindeki artış, Türkiye ihracat pazarlarının ve ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesini, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet sektörlerini destekleyerek dış ticaretin dengelenmesini sağlayacak.

ARZ VE TALEBE GÖRE

Dalgalı kur rejiminde de değişiklik yok. Herhangi bir kur hedefi olmayacak. Piyasa mekanizması koşullarında arz ve talebe göre belirlenecek kurlar... Ancak Merkez Bankası aşırı oynaklıklarda devreye gireceği vurgusunu da yapıyor. TL yükümlülüklerinin belirlenen kısmı için bankaların döviz ve altın kullandığı "rezerv Opsiyon Mekanizması" 2017 yılı içinde uygulanacak. Bir yerde otomatik kur ayarlama mekanizması görevi görecek.
Bazı eklemeler de var yeni programa; Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerin artırılması amacına yönelik Merkez Bankası TL karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlayacak.
Başkan Çetinkaya'nın zor koşullardan geçtiğimiz kritik bir dönemde yaptığı sunumda piyasaların güvenini kazanacak ve paniğini yatıştıracak mesajları da anlamıydı.
Kur gelişmelerini yakından izlediklerini, rezervlerinin yeterli olduğunu ve gerekli görülmesi halinde belli araçlarla müdahale edebileceklerini vurgulaması bir nebze de olsa piyasaları sakinleştirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA