• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Soyer: 2019 sıkışık geçecek ERHAN GÜLENÇ

Soyer: 2019 sıkışık geçecek

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.06.2019, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i önceki gün gazetemizde ağırladık. Soyer, birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu. Görüşmede kendisine Büyükşehir Belediyesi'nin son dönemde bazı ödemelerinde sıkıntı yaşadığı ve Tire Süt Kooperatifi gibi bazı kuruluşlara uzun süre ödeme yapamadığı yönündeki haberleri sorma imkanı buldum.

'DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ VURDU'

Tire Süt'e ödemenin yapıldığını belirten Soyer, Nisan ayında böyle bir sıkıntı yaşandığını ancak Mayıs'ta normale dönüldüğünü söyledi. Büyükşehir'in döviz kredileri olduğunu ve bu nedenle döviz kurlarındaki artıştan kendi bütçelerinin de etkilendiğini belirten Soyer, "Şimdi tekrar yoluna girdi. Fakat 2019 buna rağmen geçmişe göre daha sıkışık geçecek. Ancak ondan sonrası daha rahat. Metro inşaatıyla ilgili döviz kredileri ödemeleri kurun artışıyla çok yükselmiş. Bir de krediler 25 yıllık ama ilk yıllarda faiz yüksekliği nedeniyle ödeme miktarı yüksekliği de var. Ama dediğim gibi 2019'dan sonra bir rutine giriyor" dedi.

'BU GEÇİCİ, TEMEL SAĞLAM'

Eski Başkan Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı en büyük işlerden birinin bütçe disiplinine gösterdiği özen olduğunu vurgulayan Soyer, "Olağanüstü bir disiplinle yürütülmüş gerçekten. Şu an bunlar geçici sorunlar. Temel sağlam" ifadelerini kullandı.
Bu arada Soyer'e göreve geldikten sonra eski Başkan Kocaoğlu ile hiç görüşüp görüşmediklerini de sorduk.
"Hiç görüşemedik, denk gelmedi" cevabını verdi.

'ŞATO KARARI İÇİMİZE SİNDİ'

Yeni Asır, Başkan Soyer'in tarihi Şato Restoran binasını başkanlık konutuna çevirmesini ilk duyuran gazete oldu. Bu, Yeni Asır'ın manşetinin ardından kentte en çok konuşulan konu oldu. Bu karar, büyük tepki topladı. Soyer'e ziyaretinde bu tepkileri de sorduk. Başkanlık konutunun bir ihtiyaç olduğunu ve bunun için İzmir'de en uygun yerin de Şato binası olduğunu savunan Soyer, çeşitli gerekçeler sıralayarak Şato kararının 'içlerine sindiği' ifadesini kullandı. Soyer'e Şato binasının alınmış 'yapı kullanma izin belgesi' (iskan) olmadığını da hatırlattım.
"İskansız çok konut var, bunu daha araştırmadım. Lojmanlarının da bir bölümünün iskansız olduğunu söylediler. Ama yoksa da verilir, zaten bu Büyükşehir'in yetikisinde olan bir şey" ifadelerini kullandı.

CEYLAN, ANKARA İLİŞKİLERİNİ YÜRÜTECEK

Başkan Soyer'e CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun özel kalemi Tuncay Ceylan'ı transfer etmesini de sordum.
"Evet Ceylan gelecek. Bu benim niyetim, daha meclise getireceğim" dedi. Soyer'e Ceylan'ın belediyede 'genel koordinatör' pozisyonunda çalışacağı yönündeki söylentileri hatırlattım. "Yok hayır, danışman olarak çalışacak" diyen Soyer, "Ceylan, Ankara bürokrasisini çok iyi tanıyan biri. Benim de buna ihtiyacım var. Bakanlıklarla ilişkisi var, hükümetle ilişkisi var, genel merkezle ilişkisi var. Benim için bu çok değerli bir şey, nefes aldıracak bir şey" diye konuştu.

MENEMEN YORUMU: ÇOK YAKIŞIKSIZ

Soyer'e önceki gün Menemen Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Serdar Aksoy'un AK Parti'li meclis üyesi Hanifi Can'ı zabıta ile toplantıdan çıkarmasıyla ilgili düşüncesini sorduk. Bu gelişmeyi bizden öğrenen Soyer, "Çok yakışıksız bir şey. Bu iş tepeden aşağıya doğru değişir. Aşağıdan yukarıya değişmez.
Bizim yukarıda öyle bir dil kullanmamız lazım, öyle bir kültür geliştirmemiz lazım ki, bu yukarıdan aşağıya heryere yayılsın. Biz örnek olmak zorundayız. Biz bu dili değiştirmek zorundayız" diye konuştu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA